Diumenge, 9 de desembre de 2012 | 10:32
Vostè es troba a: Inici > Política >

Felipe González: "Si Catalunya té la temptació de separar-se, m'agradaria ser consultat"

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
POLÍTICA
Felipe González: "Si Catalunya té la temptació de separar-se, m'agradaria ser consultat"
Política 29/11/2012 09:25
9gonzalez-felipe
L'expresident del Govern espanyol, Felipe González, ha assegurat aquest dijous que estaria disposat a parlar sosegadamente sobre en què consisteix el dret a decidir, però ha recalcat que ell no concep Espanya sense Catalunya, i ha afegit que si aquesta comunitat tingués la "temptació de separar-se" ell voldria ser consultat.
   "Comprenc que hi hagi catalans que concebin Catalunya fora d'Espanya, però solament demano que entenguin que jo no concebo Espanya sense Catalunya. Com no ho concebo, si alguna vegada ocorregués, m'agradaria ser consultat", ha declarat González durant el debat sobre l'organització de l'Estat organitzat per la Fundación Caja dr Extremadura i Fundación Centro de Estudios Presidente Rodríguez Ibarra, on l'han acompanyat com a ponents la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, i dos pares de la Constitució, Miquel Roca i Junyent i Miguel Herrero Rodríguez de Miñón. 

   Enmig del debat sobiranista obert a Catalunya aquests últims mesos, González ha dit que es podria parlar sosegadamente en què consisteix el dret a decidir, i ha admès que aquest assumpte "probablement sigui un dels problemes" que no està ben resolt.  Però ha reiterat que si Catalunya tingués la "temptació de separar-se", li agradaria que es comptés amb la seva opinió. 
 
   González ha defensat que la democràcia exigeix majories, de vegades àmplies, però també la legitimitat de respondre a un marc de regles de joc legalment establert. 
 
   "I si s'aconsegueix canviar les regles de joc pel mètode establert, no tinc res a dir. La legitimitat de la descentralització neix d'aquestes normes que pactem", ha proclamat.
 
COSPEDAL: PRIMER DECIDIR QUI DECIDEIX
 
   Per a l'expresident, és clar que la sobirania nacional "resideix en el poble que comparteix l'espai públic que es diu Espanya", mentre que, segons el parer de la presidenta de Castella-la Manxa, María Dolores de Cospedal, aquesta és precisament una de les coses que cal 'tancar' del model.
 
   La número dos del PP, poc entusiasta sobre una reforma de la Constitució, creu que el primer que cal fer és posar-se d'acord en "qui ha de decidir el que es va a reformar", pel que cal asseure's a parlar, ha afegit.
 
   González li ha replicat que la pròpia Constitució deixa clar com ha de fer-se la seva reforma, i ella ha precisat després que és en altres àmbits on semblen no tenir-ho tan clar.
 
ROCA REBUTJA TANCAR EL MODEL
 
   Davant el debat sobre si la consulta sobre com es vol organitzar la pròpia comunitat ha de ser una competència que exerceix tot el poble espanyol o només un territori, Roca s'ha mostrat partidari de dialogar per veure si troben "alguna fórmula". "Discutim-ho. Estic obert a discutir, si demano l'acord i el consens ho demano també en això", ha postil·lat.
 
   Després que Cospedal hagi advocat per tancar ja el model que es va obrir amb la Constitució l'any 1978, el pare de la Constitució ha assenyalat que ell no pot voler un model tancat perquè la realitat canvia i és diferent: "Anem creixent i generem noves ambicions i  ímpetus", ha emfatitzat.
 
   Així, Miquel Roca ha insistit que, en democràcia, "les coses avancen, evolucionen i es generen conflictes que cal resoldre". 
 
   "I tenim un problema que cal resoldre. És una ambició petitona", ha ressaltat, per concloure que si en el 1978 van ser capaços de fer pactes amb els hereus del franquisme, ara també haurien de ser capaços de resoldre aquest problema els demòcrates de tota Espanya.
 
IBARRA: UN PACTE INSTITUCIONAL AMB DON FELIPE
 
   Per la seva banda, l'expresident extremeny, Juan Carlos Rodríguez Ibarra, ha proposat intentar articular un pacte no constitucional, però sí institucional, que permeti als espanyols viure junts uns altres 35 anys.
 
   A la seva manera de veure, aquest hauria de fer-se a imatge del que el Rei va encarregar al president del Govern, Adolfo Suárez: que el president Mariano Rajoy ho demani al Rei, i que aquest encarregui al príncep Felip articular el pacte i que d'aquesta forma l'hereu el substitueixi no solament en actes oficials, sinó també en "afers fonamentals" de convivència.
 
   Rodríguez Ibarra va provocar risses en suggerir que el Príncep compti en aquesta tasca amb l'expresident González que, mentre escoltava, feia gestos amb les mans negant-se a això.
 
   L'expresident extremeny també ha defensat que el problema d'Espanya no és el model territorial i creu que el fet que no estigui del tot tancat ha permès funcionar amb més flexibilitat.
 
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
CatalunyaPress - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1