L’enquesta del CEO dona la clau de les eleccions a la campanya i als indecisos

El Centre d’Estudis d’Opinió ha publicat una nova enquesta sobre la intenció de vot dels catalans respecte a les properes eleccions al Parlament de Catalunya. Al contrari que la resta d’enquestes que publiquen els mitjans de comunicació, el CEO presenten les dades sense la “cuina” (afegir el probable vot ocult, per exemple) ni es fan una translació al nombre d’escons que obtindria cada candidatura.

El més destacat que ens mostra l’enquesta, per inèdit, podem dir que són tres idees:

  • El suport directe als socialistes s’enfonsa. Només una quarta part de la gent que va votar al Partit Socialista es mostra convençut de tornar-ho a fer el proper 25 de novembre.
  • Possible canvi d’ordre de les forces polítiques. Els socialistes baixarien de la segona a la quarta força. El Partit Popular també pateix una davallada i baixaria de la tercera a la cinquena posició. Les tres forces que al Parlament van donar suport a la Hisenda pròpia passarien a ser les tres primeres. L’ordre seria CiU (1), ERC (2), ICV-EUiA (3), PSC (4), PP (5), C’s (6) i SI (7).
  • Es dispara el nombre d’indecisos a un terç dels votants. Al contrari del que podria semblar, el major nombre d’indecisos no són pas els ex-votants socialistes (13%) o populars (4’7%). La majoria d’indecisos són votants que el 2010 van votar per CiU i ara, per la nova direcció sobiranista estan dubtant. No obstant, aquesta pèrdua és compensada per un major nombre de nous votants.

Aquestes dades ens indiquen que aquesta vegada més que mai ser molt important què passa durant la campanya electoral per veure què faran els indecisos. Si els torna a convèncer CiU pot ser que arribi a la majoria absoluta. L’altra incògnita és el nombre de vot ocult socialista i popular.

Aquesta vegada, pot passar de tot.

T’interessarà:

About these ads

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Canvia )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Canvia )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Canvia )

Connecting to %s