Diumenge, 16 de desembre de 2012 | 17:16
Vostè es troba a: Inici > Societat >

 Juanjo:  "Tot aquell que té constància d'un maltractament i calla és còmplice d'això"

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
 25-N Dia Internacional de Lluita contra la violència de gènere
 Juanjo:  "Tot aquell que té constància d'un maltractament i calla és còmplice d'això"
Societat 25/11/2012 06:05
Purificació González.- Juan José Peinado té 36 anys i viu a València fa. És electromecànic i està solter. Un bon dia com ell mateix diu, com "tots els homes no som iguals: cansat de veure les notícies de dones mortes o agredides vaig decidir implicar-me més". I des de llavors es dedica a l'estudi de la violència de gènere i a facilitar ajuda a les mates a les xarxes socials amb l'objectiu d'eradicar la Violència Masclista de la nostra societat, mitjançant la creació d'una plataforma d'ajuda a les dones i homes davant la violència.

 
--Juan, què opines de la violència de gènere?
-- La meva opinió personal sobre la violència de gènere, igual que per moltes persones, és que s'ha instaurat una xacra en la nostra societat que necessitem eradicar urgentment. Una xacra provocada per moltes causes, però les dues que crec que són les principals, són la manca d'educació i conscienciació social, i estan provocant molt dolor i massa morts. Educació, per fer-nos veure des de la nostra infància, que no existeixen diferències socials entre home i dona, igualtat plena.  I conscienciació perquè aquesta societat s'impliqui en la causa, que no miri a un altre costat o amaguem el cap com si això no ens pogués passar o no fora amb nosaltres. És un problema de tots i ens afecta a tots.
 
-- Què creus que s'està fent bé en aquests moments en la lluita per la seva erradicació?
-- Crec que bé, a nivell personal o de col·lectiu, tipus associacions, es fan moltes coses. Implicació, ajuda, orientació, etc. Des del nostre grup, a les xarxes socials, s'intenta això. A manera institucional, social, bé, crec que podrien aportar-se moltes més coses.  Les mesures contra la violència de gènere han augmentat, però també els casos han anat creixent dia a dia, la qual cosa ens indica que les mesures no són les adequades. Crec que els mitjans, les mesures, l'estudi, les ajudes, etc., no són les que haurien de ser, que són poques, i el problema cada vegada s'estén més i es fa més dur. Les xifres ho demostren. És necessària una bona formació, per conscienciar, bons mitjans, de protecció, però sobretot de prevenció, des de la infància, des dels col·legis, per poder detectar aquests futurs/as maltractadors/as i evitar que els nostres fills i filles sofreixin el que estem sofrint.
 
-- Ets un home que lluita per erradicar la violència de gènere, què fas exactament i que t'agradaria aconseguir?
-- Faig el que puc. La meva professió és una altra, però un bon dia, cansat de veure les notícies de dones mortes o agredides vaig decidir implicar-me més, aportar un gra en un mar de sorra, i vaig optar per una manera ràpida d'arribar a la gent. Les xarxes socials. Vaig crear un grup en facebook, des del qual intento aportar, estudiar, entendre, ajudar a tot el que ho necessita. Intentem fer arribar al màxim de persones, el dia a dia de la violència de gènere, intento que les víctimes se sentin escoltades, abrigallades, que no estan soles davant el maltractament, i que som molts/as els que estem al seu costat. Com a home, vaig decidir implicar-me i fer que uns altres s'impliquin en la causa, però la veritat estic content, perquè cada dia més homes s'uneixen en defensa dels que ho necessiten i demanen la total igualtat i la fi de la violència. Aconseguir, m'agradaria eradicar totalment la violència de gènere, que mai més ningú sofreixi d'aquesta violència, ni física ni psíquica, i que acabin les morts.
   
-- Per a tu, és certa la frase "tots els homes són iguals". Què opines dels maltractadors?.
-- No, no tots som iguals, gràcies a Déu, i crec que aquest tòpic cal eliminar-ho de la nostra ment.  Cada individu és diferent, únic en l'espècie, la qual cosa ens pot fer similars és l'educació, les idees i valors que tinguem en el nostre cap.  Sobre els maltractadors o maltractadores, que n'hi ha, podria dir moltíssimes coses, però el que crec que he après de tots els casos viscuts, de tots els relats escoltats, és que darrere de cada maltractador també hi ha una història. Una història basada en maltractaments, en una mala educació, masclista, tancada, una història de dolor i de falta d'autoestima, amb molta manques afectives, que els ha anat convertint al llarg dels anys en individus perillosos, maltractadors en potència i el que denomino assassins psicològics.
 
- Quins són les paraules que li diries a les persones que sofreixen violència de gènere?
-- Els diria moltes coses, però la principal és que no estan soles i que d'aquest infern se surt. Que cal lluitar, que deixa marques, seqüeles, que se sofreix i que dol, però se surt. I alguna cosa molt important, que denunciïn, que perdin la por a denunciar.
 
 -- Què creus que fa falta perquè la gent s'impliqui?.
-- Per poder aconseguir major implicació social, crec que necessitem major informació, major educació sobre la violència de gènere, solament llavors veurem i ens adonarem que és alguna cosa que ens pot passar a tots/as, que no és exclusiu de certes capes de la societat. Demà et pot passar a tu, amb la qual cosa ningú està exempt, així que cal conscienciar-se d'això i participar en això per aconseguir que això acabi. 

-- Per a tu, que moltes persones obtingues pel silenci quan coneixen situacions de violència perquè pensen que això no va amb ells o elles. Quina opinió et mereixen?
-- Opino que tot aquell que té constància d'un maltractament i calla és còmplice d'això. Davant el maltractament denuncia. Cal posar-ho en mans de les institucions, tenir consciència, és primordial, com ja he dit, ja que si tots mirem a un altre costat, això no va a cessar mai, i tots veurem en la TV una dona assassinada més, i ens quedarem estupefactes, indignats mentre mengem, i després en aixecar-nos de la taula tot s'haurà oblidat.  I l'espiral mai deixarà de girar.  Hem d'implicar-nos, i davant la violència de gènere, tots podem aportar una miqueta per eradicar-la, a les nostres mans està que acabi i ningú va a venir amb una barita màgica i la va a fer desaparèixer.  Mentre això no passada, en milers de llars, hi haurà insults, cops, crits, plors, dolor, angoixa i el pitjor, morts.
 
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
CatalunyaPress - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1