Treva entre Israel i Hamàs

21/11/2012

President israelià Benjamin Netanyahu

La fi de totes les accions hostils a Gaza per terra, mar i aire” i l’aturament de les “agressions des de la Franja de Gaza contra Israel”, així com la llibertat de moviment dels palestins per part d’Israel. Aquest és el pacte al qual haurien arribat Israel i el govern de Hamàs a la Franja de Gaza aquest dimecres, tal com ho ha fet públic Egipte en una roda de premsa del seu ministre d’exteriors, Mohamed Kamel, acompanyat de Hillary Clinton. La secretària d’Estat dels E.U.A. ha remarcat el paper de responsabilitat que ha servit per arribar a l’estabilitat a la zona.

Benjamin Netanyahu, primer ministre d’Israel, assegura en un comunicat que ha fet cas dels consells del president dels Estats Units, Barack Obama, i també ha determinat “donar una oportunitat” a Hamàs.  ”A Israel li convé un alto al foc a llarg termini”, i  ”com a primer ministre tinc la responsabilitat de donar els passos necessaris per tal de garantir la nostra seguretat”, ha dit Netanyahu en una conferència conjunta amb el ministre d’exteriors israelià, Avigdor Lieberman, i el de defensa, Ehud Barak.

Netanyahu també ha assenyalat, però, que “consideraria accions més severes” contra Gaza si la treva fracassa. Per la seva part, Khaled Meshal, líder de Hamàs, ha felicitat a Egipte com a mediador de les relacions amb Israel i ha qualificat l’acord com una “victòria”. Obama ha reaccionat davant el gest de Netanyahu amb una felicitació per telèfon. Mentrestant, la ONU -per mitjà del seu secretari general, Ban- Ki moon- ha demanat a les dues parts implicades que s’esforcin per complir les condicions de la treva amb el màxim rigor.

 

Tags: , , , , , , , , ,