RSS d'elDebat.cat
elDebat.cat
22/12/2012 12:42
A la resta de l'Estat pujaran un 2,6%
Sin título
Els peatges s'apujaran un 3,5% a Catalunya a partir de l'1 de gener
Rosa Brescó
La majoria de peatges de la Generalitat s’apujaran un 3,5% a partir de l’1 de gener. A la resta de l’Estat en canvi, ho farà un 2,6%. Fonts del departament de Territori i Sostenibilitat han apuntat que l’increment dels peatges es relaciona amb l’IPC interanual del mes d’octubre, tot i que hi ha excepcions. Els peatges que s’apugen el 3,5% són els de la C-32, C-33 i C-16. Els túnels de Vallvidrera s’encareixen un 3%, mentre que els Túnels del Cadí disminuyesen els preus un 7%. Els peatges que depenen de l’Estat, concretament els de l’AP-7 i l’AP-2, s’incrementaran un 2,6%, segons la mitjana de l’IPC anual.

L'actualització dels peatges és fruit d'una fórmula de revisió automàtica anual que està en vigor des de 2002, pactada per les empreses del sector i el Govern. La fórmula té en compte l'IPC i l'evolució dels trànsits com les seves principals variables.

Quatre pujades en un any
Les autopistas que depenen de l’Estat, van pujar un 3,2% a principis de 2012 en concepte de la pujada anual que fa l'Administració central sobre les autopistes de pagament; un 7,5% que es va aplicar al mes de juliol mitjançant un Reial Decret; el 3% corresponent a l'augment de l'IVA; i a partir de principis de 2013 un 2,6% més. En un any, l'Estat haurà apujat el preu de circular per l'AP-7 un 17%.


Tal i com va publicar el ‘Diari de Girona’, el nou augment ve derivat de la decisió del Govern de no pagar els imports que anualment pagava a aquestes vies per compensar per una baixada de peatges aprovada el 1999. A més, a l'actualització mitjana de 2013 s'hi sumaran els increments que l'Executiu va autoritzar aplicar a determinades concessionàries que actualment estan en risc de fallida. Aquest és el cas de la R-2 i l'Autopista Cartagena-Vera.

Dificultats de la Generalitat per tornar el deute
Catalunya és la Comunitat Autònoma amb més deute. Segons l’Agència de Qualificació Fitch, Catalunya podria no tenir-ne prou amb el Fons de Lliquididad Autonòmic per refinançar el seu deute i cobrir el nou déficit que generi el proper exercici. Segons Fitch, és molt probable que Catalunya hagi de buscar recolzament del Govern central per les “dificultats de trobar diner als mercats de capital i la resistència dels bancs nacionals a prestar-lo als governs regionals”, segons informacions al diari econòmic 'La Expansión'.

La dificultat de la Generalitat per cobrir el deute és un dels motius d’aquest encariment dels peatges. Amb la possibilitat que la Generalitat sigui intervinguda la garantia de col·locar aquest deute disminueix i també la confiança en el sistema financer a Catalunya. Tant és així, que en les primeres emissions de deute que va fer l’executiu català, Artur Mas i Felip Puig van recórrer a contactes seus, gent amb un alt poder adquisitiu, per intentar que els compressin deute. No va funcionar.
Imprimeix Enviar a un amic
La TafaneraMenéamedel.ico.usChuzaFacebookIndependènciaCatosferaTwitter
1Veure i / o afegir comentaris
Lluis:Senyors de ERC on sou are, on es are la campanya NO VUI PAGAR, ar...
Lluis
22 13:41:51/12/2012
Senyors de ERC on sou are, on es are la campanya NO VUI PAGAR, are sou al govern, "COMO SE OS VE EL PLUMERO"
Nou comentari
L'empresa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que contiguin insults i/o difamacions, per tal de preservar la imatge de les persones. El sistema guardarà el seu comentari junt a la seva IP (84.88.10.250)
*
*
Has de copiar, en el camp de text, els6 caràcters, del 0 al 9 i de l'A a la F

* Camps obligatoris
 
 
 
CSS vàlid XHTML vàlid Gestor de continguts Creative Commons License
Portada | Política | Societat | Entrevistes | Opinió | A debat | Videos | El lector | TribunaLatina.com | Contactar | Qui som
Red Digital XXI S.L | NIF: B63898712 | Registre mercantil de Barcelona en el llibre nº 90363 diari 944 el dia 19 de Juliol del 2005 assentament 934 | CMS BabSoft
elDebat.cat