RSS d'elDebat.cat
elDebat.cat
28/12/2012 10:38
Fruit de l’acord amb ERC
Sin título
El primer Consell Executiu del nou Govern apuja l’impost de Patrimoni
Carles Bellsolà
El primer Govern de la nova legislatura d’Artur Mas no ha trigat ni unes hores a apujar un impost. En la primera reunió del Consell Executiu del nou Govern, celebrada aquest dijous tot just després que els nous consellers prenguessin possessió dels seus càrrecs, s’ha aprovat apujar els tipus de l’impost de patrimoni i rebaixar-ne el mínim exempt. Una mesura recollida en l’acord de governabilitat signat entre CiU i ERC, i que, com la resta d’augments d’impostos d’aquest acord, respon a les exigències dels republicans. Abans de la investidura d'Artur Mas, fins i tot abans que se signés aquest pacte, l'executiu en funcions ja va aprovar un impost per als dipòsits bancaris.

Segons ha explicat en roda de premsa el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, el Govern ha aprovat incrementar d’un 5% el tipus de gravamen en tots els trams de limpost, excepte en el tram més alt de tots, el de les fortunes superiors als 10,7 milions d’euros, on l’increment serà del 10%. A més, s’ha aprovat rebaixar el límit exempt, dels 700.000 euros actuals fins als 500.000.

Aquesta modificació estava present en l’acord de governabilitat signat per CiU i ERC just abans de la investidura d’Artur Mas, i es correspon amb les exigències dels republicans en matèria econòmica, que se centren a recuperar i augmentar impostos amb la intenció d’atenuar les retallades. Curiosament, però, la mesura aprovada aquest dijous coincideix potser més encara amb una de les propostes concretes del PSC en la darrera campanya electoral, quan va demanar precisament rebaixar el mínim exempt de l’impost fins als 500.000 euros.

Un impost d’anada i tornada
El mínim exempt vigent fins ara, de 700.000 euros, el va decidir el Govern Zapatero a les acaballes del seu mandat, quan va recuperar transitòriament –per als dos exercicis fiscals següents– un impost que el propi PSOE havia eliminat el 2008. El president espanyol i líder del PP, Mariano Rajoy, quan era candidat, va prometre tornar a suprimir l’impost, però posteriorment va optar per mantenir-lo i, en principi, deixar-lo morir després dels dos anys que va aprovar el PSOE.

La Generalitat té capacitat normativa per variar aquest mínim, però fins ara no havia donat cap senyal de voler-ho fer. El Govern ha justificat aquesta decisió per “la situació de les finances públiques”, i per “complir amb els objectius d’estabilitat pressupostària”. Mas-Colell s’ha esforçat a assegurar que no afectarà la major part de ciutadans. “Hi haurà més gent que pagarà, però no molta més”, ha afirmat. El conseller també ha volgut precisar que, fins i tot després d’aquesta rebaixa, el mínim exempt segueix estant per damunt del tipus vigent fins al 2008 –quan Zapatero va eliminar l’impost–, que era de 200.000 euros.

Entre 70 i 90 milions extra
El Govern també ha explicat que aquesta mesura s’ha hagut de prendre en el primer Consell de Executiu perquè, per tal que pogués aplicar-se ja a l’exercici 2012, la modificació havia d’entrar en vigor abans de final d’any. El Govern ha calculat que ingressarà 93,8 milions d’euros extra amb aquesta pujada de l’impost. Mas-Colell, però, en la roda de premsa, ha donat una xifra d’entre 70 i 90 milions.

Demana flexibilitzar l’objectiu de dèficit
En la mateixa reunió, el Govern també ha aprovat prorrogar els pressupostos del 2012 fins que s’aprovin els del 2013. El conseller Mas-Colell també ha insistit a demanar al Govern central que flexibilitzi l’objectiu de dèficit per al 2013, passant-lo del 0,7% del PIB actual a l’1,5%.
Imprimeix Enviar a un amic
La TafaneraMenéamedel.ico.usChuzaFacebookIndependènciaCatosferaTwitter
1Veure i / o afegir comentaris
Antoni Ferret:Aquesta apujada de l'impost del patrimoni és totalment in...
Antoni Ferret
28 11:23:07/12/2012
Aquesta apujada de l'impost del patrimoni és totalment insuficient. Uns 500.000 és encara una quantitat molt excessiva. I un 5% és molt poca cosa. No es tracta de suavitzar les retallades, es tracta d'eliminar-les, fins i tot revertint les que s'han produït els últims anys.
Nou comentari
L'empresa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que contiguin insults i/o difamacions, per tal de preservar la imatge de les persones. El sistema guardarà el seu comentari junt a la seva IP (84.88.10.250)
*
*
Has de copiar, en el camp de text, els6 caràcters, del 0 al 9 i de l'A a la F

* Camps obligatoris
 
 
 
CSS vàlid XHTML vàlid Gestor de continguts Creative Commons License
Portada | Política | Societat | Entrevistes | Opinió | A debat | Videos | El lector | TribunaLatina.com | Contactar | Qui som
Red Digital XXI S.L | NIF: B63898712 | Registre mercantil de Barcelona en el llibre nº 90363 diari 944 el dia 19 de Juliol del 2005 assentament 934 | CMS BabSoft
elDebat.cat