Veurem una nevada com la del 62?

A vegades els astres s’alineen, com el 1966, quan es van publicar en un sol any el Blonde on Blonde de Bob Dylan, el Pet Sounds dels Beach Boys i el Revolver dels Beatles. O com el maig de 2009, quan el Barça va fer el 2-6 al Bernabéu, el gol d’Iniesta a Stamford Bridge i posteriorment el triplet. En meteorologia els astres es van alinear la temporada 1962-1963. Del setembre d’aquell any daten les inundacions més greus de les que tenim constància, i el dia de Nadal, com haureu vist repetidament els últims dies, va nevar com no ho ha tornat a fer a les comarques a l’entorn de Barcelona. Per si això fos poc, el febrer de 1963, per la Candelera, va tornar a nevar fins a la línia de la costa.

Per nostàlgia d’uns, i enveja dels que encara no hi érem, aquests dies no hem parat de veure imatges d’aquell Nadal, i ens ha voltat pel cap la pregunta de si això es pot tornar a repetir. Està clar que no en tenim ni idea de si el mes que ve hi haurà una situació similar, o si passaran dos-cents anys abans no es repeteixi, però sí que podem entreveure quines possibilitats hi ha. Se sap que el 1887 es va produir una nevada bastant similar, però també sabem rebuscant entre les dades de l’Observatori Fabra, que ens els últims 100 anys, no hi ha hagut cap més nevada que hagi superat els 25 centímetres al Tibidabo.

És complicat saber quants dies a l’any tenim condicions perquè nevi a cota 0, perquè fa falta saber no només les temperatures registrades a peu de terra, sinó també la situació a les capes altes de l’atmosfera. Però sí que podem agafar-nos a la quantitat de precipitació (sigui d’aigua o sòlida) i preguntar-nos quants cops en tots aquests anys han caigut 60 o més litres en un sol dia, com els que es calcula que van caure aquell Nadal del 62 a Barcelona. La cerca ens porta a una resposta de 66 dies en 100 anys, però, alerta, si ens hi mirem més, i ho dividim per estacions, ens trobem amb un fet que segurament molts ja intuïu, d’aquests 66 dies, 40 es produeixen a la tardor, 7 a la primavera, 11 a l’estiu i només 8 en els mesos d’hivern.

D’aquí en traiem que en els darrers 100 anys a Barcelona només hi hagut precipitacions de més 60 litres en un sol dia a l’hivern un cop cada 12 anys. Podem posar el filtre més avall, i imaginar, no una nevada de 60 centímetres, però sí una de 45. Tot i així trobem que només hi ha hagut 18 dies en 100 anys a l’hivern amb aquestes característiques, per tant passem a un cop cada 5 anys i mig. Evidentment a aquestes dades caldria sumar-hi el fet que aquest fos un dia de molt de fred i amb condicions per nevar.

Queda clar que això no és cap estudi seriós, perquè si ho fos hauríem de començar, per exemple, tenint en compte que pot haver-hi una precipitació continuada de 60 litres que hagi caigut entre dos dies, però des de l’enfocament de la quantitat de precipitació podem fer-nos una idea una mica millor de la dificultat que es repeteixi una nevada d’aquest estil a la costa. Sincerament crec que, com diria l’avi de La Competència, jo això ja no ho veuré. Tant de bo m’equivoqui.

A la foto la família Ventura-Corbera al terrat de casa seva al carrer Sant Pere de Rubí, la foto ens l’ha fet arribar en Francesc Massana.

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús