Eldiario.es

Periodismo a pesar de todo

J. Ramón González Cabezas

Ha estat subdirector i corresponsal a París de La Vanguardia, coordinador d'informació política catalana de Público (Públic) i professor associat de Deontologia Periodística de la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

  • Reacciones a sus artículos en eldiario.es: 400

2012: La voladura del 'statu quo' de la transició

La “topada” entre Rajoy i Mas precipita la crisi del model político-institucional sorgit de la transició

Leer versión en castellano

L’inesperat gir independentista de la Generalitat de Catalunya sota el comandament de CiU ha alterat de cop el marc polític espanyol en l'últim terç del 2012. El convuls període comprès entre l'11 de setembre i el 25 de novembre escenifica la bolcada de l'statu quo sorgit de la Constitució de 1978, en què el catalanisme polític de dreta i esquerra va tenir un paper determinant. Miquel Roca (CDC) i el desaparegut Jordi Solé Tura (PSUC) van ser els representants més directes d'aquella aliança històrica.

Vist des d'avui, dóna la sensació que l'any 2012 va començar abruptament en la jornada de la Diada i va acabar el dia de les eleccions catalanes de forma igualment abrupta. Un al.lucinant episodi d'acceleració històrica que sembla haver passat pel túrmix en tres mesos un cicle històric de tres segles, amb repercussió en tots els sectors que influeixen en la formació de l'opinió pública.

Seguir leyendo »

2012: La voladura del 'statu quo' de la transición

El “encontronazo” Rajoy y Mas precipita la crisis del modelo político-institucional surgido de la transición

Llegir versió en català

El inesperado giro independentista de la Generalitat de Catalunya bajo el mando de CiU ha alterado de un plumazo el marco político español en el último tercio del 2012. El convulso período comprendido entre el 11 de septiembre y el 25 de noviembre escenifica el vuelco del statu quo surgido de la Constitución de 1978, en la que el catalanismo político de derecha e izquierda tuvo un papel determinante. Miquel Roca (CDC) y el desaparecido Jordi Solé Tura (PSUC) fueron los  representantes más directos de aquella alianza histórica.

Visto desde hoy, da la sensación de que el año 2012 empezó  abruptamente en la jornada de la Diada y acabó el día de las elecciones catalanas de forma igualmente abrupta. Un alucinante episodio de aceleración histórica que parece haber pasado por el túrmix en tres meses un ciclo histórico de tres siglos, con repercusión en todos los sectores que influyen en la formación de la opinión pública.

Seguir leyendo »

El 'pinyol' de CDC pren el comandament

El nucli dur del sector sobiranista de CDC, que el 2010 va conduir a Artur Mas al poder sota la bandera de la "transició nacional" després d'una llarga travessia del desert, s'ha erigit a la columna vertebral del nou Govern de Catalunya, en sintonia amb el viratge independentista del partit fundat per Jordi Pujol. La continuïtat del professor Andreu Mas-Colell al capdavant de la política d'ajust, malgrat el "gir social" imposat per ERC a la rabiosa agenda neoliberal de CiU, així com l'acumulació de musculatura política davant el "rumb de col.lisió" pres per la nau de la Generalitat, defineixen el nou equip Mas II.

El nou Govern ha començat a caminar immediatament, ja que té poc més de 365 dies per endavant fins arribar a 2014, data acordada per posar en marxa el "timer" de la consulta sobre la independència, eix sobre el qual gira el seu mandat,  tot i la gravetat de la crisi econòmica i social que viu Catalunya.

El gran ideòleg del grup, Francesc Homs, que fins ara exercia com a secretari general de la Presidència i portaveu del Consell Executiu, apareix definitivament com l'home fort del nou gabinet en ser investit conseller de Presidència amb caràcter plenipotenciari. "Quico" Homs accedeix no per atzar a l'Executiu en companyia de Germà Gordó, el seu braç dret en l'ombra com antic secretari del Govern, que ara assumeix la delicada cartera de Justícia. D'aquesta manera, l'anomenat "pinyol" de CiU, que fins ara formava part del primer cercle intern d'Artur Mas, ha ascendit al lloc de comandament al costat del President per fer front a la gran batalla polític-legal de la consulta de 2014.

Seguir leyendo »

El 'hueso' soberanista de CDC toma el mando

25 Comentarios

(EFE)

El núcleo duro del sector soberanista de Convergència Democràtica de Catalunya, que en 2010 encumbró a Artur Mas al poder bajo la bandera de la “transición nacional” tras una larga travesía del desierto, se ha erigido en la columna vertebral del nuevo Gobierno de Catalunya, en sintonía con el viraje independentista del partido fundado por Jordi Pujol. La continuidad del profesor Andreu Mas-Colell al frente de la política de ajuste,  pese al “giro social” impuesto por ERC en la rabiosa agenda neoliberal de CiU, así como la acumulación de musculatura política ante el “rumbo de colisión” tomado por la nave de la Generalitat, definen el nuevo equipo Mas II.

El nuevo Gobierno ha echado a andar de inmediato, ya que tiene poco más de 365 días por delante hasta llegar a 2014, fecha acordada para poner en marcha el “timer” de la consulta sobre la independencia, eje sobre el que gira su mandato a pesar de la gravedad de la crisis económica y social que vive Catalunya.

El gran ideólogo del grupo, Francesc Homs, que hasta ahora ejercía como secretario general de la Presidencia y portavoz del Consell Executiu, aparece definitivamente como el hombre fuerte del nuevo gabinete al ser investido consejero de Presidencia con carácter plenipotenciario. “Quico” Homs accede no por azar al Ejecutivo en compañía de Germà Gordò, su brazo derecho en la sombra como antiguo secretario del Gobierno, que ahora asume la delicada cartera de Justicia. De este modo, el denominado “pinyol” (hueso) de CiU, que hasta ahora formaba parte del primer círculo interno de Artur Mas, ha ascendido al puesto de mando junto al President para hacer frente a la gran batalla político-legal de la consulta de 2014.

Seguir leyendo »

El bienni imprevisible

Amb la segona investidura d’Artur Mas Catalunya ha deixat de ser un país previsible, si més no en els propers dos anys, tant en el context de l’escenari espanyol com en l’europeu i mundial. El segon mandat del líder de CiU, que neix sota la complicitat i tutela d’ERC, dóna pas a un període d’incertesa jurídico-legal i de provisionalitat política plasmat en els termes del mateix pacte de Govern. Les bases i el calendari de l’acord anticipen de facto un període constituent que ara per ara només implica les dues forces aliades, tot i constituir en termes aritmètics la majoria absoluta del Parlament.

Aquest fet crucial i sense precedents s’estén des de l’àmbit de l’activitat econòmica i empresarial fins al de la vida quotidiana dels seus 7,5 milions de ciutadans, enfrontats volis nolis a un pla de “transició nacional” que constitueix l’eix central i fins i tot la raó de ser de l’acció de Govern. Un Govern minoritari, per cert, amb suport extern d’un partit que, al seu torn, actua de fiscal de l’acció del poder. Les conseqüències tangibles i intangibles d’aquest insòlit escenari formen part també de l’àmbit d’allò “desconegut” anunciat per Artur Mas en el seu manifest de la Diada, però els ressons de la investidura preludien que seran de gran calat en tots els ordres. És a dir, igualment imprevisibles.

Un “Estat en potència”

Seguir leyendo »

El bienio imprevisible

Mas ha sido reelegido presidente de la Generalitat con los votos de ERC. (EFE)

Con la segunda investidura de Artur Mas Catalunya ha dejado de ser un país previsible, cuando menos en los próximos dos años, tanto en el contexto del escenario español como en el europeo y mundial. El segundo mandato del líder de CiU, que nace bajo la complicidad y tutela de ERC, da paso a un período de incertidumbre jurídico-legal y de provisionalidad política plasmado en los términos del propio pacto de Gobierno. Las bases y el calendario del acuerdo anticipan de facto un período constituyente que hoy por hoy solo concierne a ambas fuerzas aliadas, pese a constituir en términos aritméticos la mayoría absoluta del Parlament.  

Este hecho crucial y sin precedentes se extiende desde el ámbito de la actividad económica y empresarial hasta el de la vida cotidiana de sus 7,5 millones de ciudadanos, enfrentados volis nolis a un plan de “transición nacional” que constituye el eje central y hasta la razón de ser de la acción de gobierno. Un Gobierno minoritario, por cierto, con apoyo externo de un partido que, a su vez, actúa de fiscal de la acción del poder. Las consecuencias tangibles e intangibles de este insólito escenario forman parte también del ámbito de “lo desconocido” anunciado por Artur Mas en su manifiesto de la Diada, pero los ecos de la investidura preludian que serán de gran calado en todos los órdenes. Es decir, igualmente imprevisibles.

Un “Estado en ciernes”

Seguir leyendo »

Un pacte sobiranista amb clima de 'thriller'

El pacte parlamentari entre CiU y ERC s'anuncia novament des de la cúpula de CDC com un fet imminent. (EFE)

La nova legislatura catalana arranca a empentes i rodolons en un clima de gran incertesa i una invencible sensació d'improvisació i provisionalitat. Després de la brusca frenada de la setmana passada al màxim nivell, el pacte parlamentari entre CiU i ERC ja és un fet. L’inesperada aprovació d'una nova taxa sobre els dipòsits bancaris, acordada via decret pel Consell Executiu en funcions en obert desafiament al poder central, ha anticipat l'aliança amb el nou soci polític i preludia la borrasca que s'acosta en els propers anys entre la Generalitat i Govern estatal. El thriller sobiranista es disposa a entrar en el seu segon capítol.

Així i tot, res no fa pensar que l'acord definitiu doni lloc a un Govern sòlid i amb un horitzó clar i segur, vistes les discrepàncies sobre el quan i el com de la consulta sobre la independència, nus gordià del fulminant esprint sobiranista entre ambdues forces. L'oasi català d'abans és avui una zona volcànica l'activitat de la qual gravita sobre el futur del país i sobre la pròpia viabilitat de l'estat espanyol en l'incert escenari de la crisi de l'eurozona. Malgrat la transcendència del moment, ara per ara no s'adverteix cap símptoma de desactivació o refredament de la crisi política i institucional declarada entre la Generalitat de Catalunya i el Govern central de l'Estat.

El "tour de force" de Junqueras

Seguir leyendo »

Un pacto soberanista con clima de 'thriller'

el pacto parlamentario entre CiU y ERC se anuncia nuevamente a fecha de hoy desde la cúpula de CDC como un hecho inminente. (EFE)

La nueva legislatura catalana arranca a trancas y barrancas en un clima de gran incertidumbre y una invencible sensación de improvisación y provisionalidad. Tras el brusco frenazo de la semana pasada al máximo nivel, el pacto parlamentario entre CiU y ERC ya es un hecho . La inesperada aprobación de una nueva tasa sobre los depósitos bancarios, acordada vía decreto por el Consell Executiu en funciones en abierto desafío al poder central, ha anticipado la alianza con el nuevo socio político y preludia la borrasca que se avecina en los próximos años entre la Generalitat y Gobierno estatal. El thriller soberanista se dispone a entrar en su segundo capítulo.

Así y todo, nada hace pensar que el acuerdo definitivo dé lugar a un Gobierno sólido y con un horizonte despejado y seguro, vistas las discrepancias sobre el cuándo y el cómo de la consulta sobre la independencia, nudo gordiano del fulminante sprint soberanista entre ambas fuerzas.  El oasis catalán de antaño es hoy una zona volcánica cuya actividad gravita sobre el futuro del país y la propia viabilidad del estado español en el incierto escenario de la crisis de la eurozona. Pese a la trascendencia del momento, de momento no se advierte ningún síntoma de desactivación o enfriamiento de la crisis política e institucional declarada entre la Generalitat de Catalunya y el Gobierno central del Estado.  

El “tour de force” de Junqueras

Seguir leyendo »

El 'millor ofici del món' perd un gran servidor

Xavier Batalla. / Foto de: La Vanguardia

Leer versión en castellano

La desaparició del periodista Xavier Batalla (Barcelona, 1948) ens deixa més orfes davant el buit intel.lectual i la trivialitat que amenacen el "millor ofici del món", segons la definició de Gabriel García Márquez. "Ningú que no l'hagi patit pot imaginar aquesta servitud que es nodreix dels imprevistos de la vida, ningú que no l'hagi viscut pot tan sols concebre el que és el batec sobrenatural de les notícies, el plaer orgàsmic de l’ scoop, la demolició moral del fracàs", deia "Gabo" en el seu discurs davant la 5a Assemblea de la Societat Interamericana de Premsa reunida a Los Angeles el 1996. Batalla responia com molt pocs a aquesta emoció íntima i indescriptible del periodisme sense concessions ni adjectius, pensat per millorar el coneixement dels individus i elaborat amb els millors instruments del llenguatge al servei de la intel.ligència i el bé comú.

"Ningú que no hagi nascut per això i està disposat a viure només per això --concloïa en el seu discurs magistral de llavors el gran periodista i Nobel de Literatura de 1982-- podria durar en un ofici tan incomprensible i voraç, el treball del qual conclou després de cada notícia, com si fos per sempre, però que no concedeix ni un moment de pau fins que no comenci de nou amb més ardor al minut següent". L'últim minut de Xavier Batalla va ser el 24 de setembre de 2011, data de publicació del seu últim lliurament de la imprescindible secció "Nova Agenda" de La Vanguardia, diari on va desembarcar el 1986 per assumir la corresponsalia a Londres després d'una llarga travessia prèvia a El Correu Català, al Diari de Barcelona i a El País. Un càncer cerebral el va apartar de l'ofici fins a privar-lo de l'escriptura i la parla, sense que en cap moment, però, la seva mirada deixés de transmetre la seva fortalesa intel.lectual i la seva passió invencible per l'esdeveniment i el debat d'idees.

Seguir leyendo »

El 'mejor oficio del mundo' pierde a un gran servidor

Xavier Batalla. / Foto de: La Vanguardia

Llegir versió en català

La desaparición del periodista Xavier Batalla (Barcelona, 1948) nos deja más huérfanos frente al vacío intelectual y la trivialidad que amenazan al “mejor oficio del mundo”, según la definición de Gabriel García Márquez. “Nadie que no la haya sufrido puede imaginar esta servidumbre que se nutre de los imprevistos de la vida; nadie que no lo haya vivido puede siquiera concebir lo que es el pálpito sobrenatural de las noticias, el placer orgásmico del scoop, la demolición moral del fracaso”, decía “Gabo” en su discurso ante la Vª Asamblea de la Sociedad Interamericana de Prensa reunida en Los Ángeles en 1996. Batalla respondía como muy pocos a esa emoción íntima e indescriptible del periodismo sin concesiones ni adjetivos, pensado para mejorar el conocimiento de los individuos y elaborado con los mejores instrumentos del lenguaje al servicio de la inteligencia y el bien común.

“Nadie que no haya nacido para esto y está dispuesto a vivir solamente para esto -concluía en su discurso magistral de entonces el gran periodista y Nobel de Literatura de 1982- podría durar en un oficio tan incomprensible y voraz, cuyo trabajo concluye después de cada noticia, como si fuera para siempre, pero que no concede ni un momento de paz hasta que no comience de nuevo con más ardor en el minuto siguiente”. El último minuto de Xavier Batalla fue el 24 de septiembre de 2011, fecha de publicación de su última entrega de la imprescindible sección “Nueva Agenda” de La Vanguardia, diario donde desembarcó en 1986 para asumir la corresponsalía en Londres tras una larga travesía previa en El Correo Catalán, Diario de Barcelona y El País. Un cáncer cerebral le apartó del oficio hasta privarle de la escritura y el habla, sin que en ningún momento, sin embargo, su mirada dejara de transmitir su fortaleza intelectual y su pasión invencible por el acontecimiento y el debate de ideas.

Seguir leyendo »

- PUBLICIDAD -

Síguenos

- PUBLICIDAD -