La vergonya de Rajoy a Figueres per estrenar l’AVE pendent

Leer versión en castellano

El fet que Mariano Rajoy es desplaci dimarts vinent, 8 de gener, a Figueres per “inaugurar” personalment la línia ferroviària d’AVE entre Madrid, Barcelona, Girona i la capital empordanesa, sense connexió directa de moment amb la veïna frontera i la resta de la xarxa europea, representa l’enèsima incongruència de les moltes que acumula la construcció del nou traçat d’alta velocitat. L’obra pública més important de les últimes dècades encarna un cúmul de disbarats, als quals posa la cirereta la presència de Rajoy. Més que una inauguració hauria calgut un acte oficial de disculpes.

Què es pensa el govern espanyol que inaugura? Resulta ridícul d’entrada un viatge institucional per estrenar la connexió en alta velocitat entre Madrid i Figueres, on caldrà baixar i canviar d’AVE per connectar amb la xarxa francesa. La connexió directa, sense canvi de tren, està prevista obrir-la el mes d’abril, amb un enorme retard sobre les previsions. Fins i tot a l’abril encara restarà pendent de construir el tram de nou traçat entre Perpinyà i Montpeller, on el comboi circularà a velocitat convencional. També restarà pendent l’acabament de les estacions d'AVE de Barcelona, Girona i Figueres, de la mateixa manera que la construcció de la línia d’AVE entre Barcelona i València, la segona i tercera ciutats de l‘Estat, els dos pols del corredor mediterrani que representen el 30% de tot: del PIB espanyol, de la població, de les exportacions i de la producció manufacturera.

Seguir leyendo »

La vergüenza de Rajoy en Figueres estrenando el AVE pendiente

Llegir versió en català

El hecho que Mariano Rajoy se desplace el próximo martes 8 de enero a Figueres para “inaugurar” personalmente la línea ferroviaria de AVE entre Madrid, Barcelona, Girona y la capital ampurdanesa, sin conexión directa de momento con la vecina frontera y el resto de la red europea, representa la enésima incongruencia de las muchas que acumula la construcción del nuevo trazado de alta velocidad. La obra pública más importante de las últimas décadas encarna un cúmulo de despropósitos, a los que pone la guinda la presencia de Rajoy. Más que una inauguración habría sido preciso un acto oficial de disculpas.

¿Qué se piensa el gobierno español que inaugura? Resulta ridículo de entrada un viaje institucional para estrenar la conexión en alta velocidad entre Madrid y Figueres, donde será necesario apearse y cambiar de AVE para conectar con la red francesa. El enlace directo, sin cambio de tren, está anunciado para el mes de abril, con enorme retraso sobre las previsiones. Incluso en abril aun quedará pendiente de construcción el tramo del nuevo trazado entre Perpiñán y Montpellier, donde el convoy circulará a velocidad convencional. También permanecerá pendiente la finalización de las estaciones de AVE de Barcelona, Girona y Figueres, así como la construcción de la línea de AVE entre Barcelona y Valencia, la segunda y tercera ciudades del Estado, los dos polos del corredor mediterráneo que representan el 30 % de todo: del PIB español, de la población, de las exportaciones y de la producción manufacturera.

Seguir leyendo »

El rei d'Espanya i l'estètica dels catalans

Leer versión en castellano

El rei d’Espanya fa setanta-cinc anys. Per molts anys. La relació de la corona espanyola i del rei amb Catalunya ha estat sempre basada en els clixés. Un franquista una mica espavilat ja va fer el mateix en el seu moment: Tots recordem la imatge de Pio Cabanillas, ministre d’Información y Turismo, el 1974, retratat amb barretina i porró, intentant acostar-se a l’ànima catalana, encara en vida de Franco. Els catalans són uns sentimentals, deia l’enyorat Paco Candel en el sentit que, feies l’esforç de parlar-los en català i se’t fonien a les mans. ¿Ens perd l’estètica, de debò, segons afirmava, categòric, Unamuno (ell mateix, monument a l’esteticisme necrofílic gràcies a la fascinació que li va provocar el “Viva la muerte” de Millán Astray) La monarquia espanyola sembla haver-ho entès a mitges: El rei d’Espanya, dins del marge petit d’actuació que li permet la Constitució Espanyola, mai no ha superat els clixés, ni tan sols no ho ha intentat. Ernesto Ayala Dip en parlava aquesta setmana a El País, però no tenia en compte l’afició als clixés dels mateixos catalans: Només cal adonar-se de la quantitat de bava d’admiració que provoquen les quatre paraules en català que profereixen els membres de la casa reial estant de servei. Perquè fora de servei, mai. Alfons XIII va demanar al seu hereu Joan que lluités sempre per la unitat d’Espanya. I Joan de Borbó, en el seu testament, va fer exactament igual amb el seu fill Juan Carles. De manera que tot plegat s’assembla força a una de les idees mestres del testament del mateix Franco: L’obsessió per la unitat d’Espanya. La família reial espanyola hauria de parlar amb fluïdesa, després de trenta-vuit anys de regnat, les llengües d’Espanya. Òbviament, no és així. Si a mi me n’haguessin demanat l’opinió hauria implorat, si us plau, que, posats a fer, no parlessin ni gota de català, mai. Sempre en castellà. O en llatí. La monarquia, per se, és anacrònica. Per la història quedarà l’actitud del cap de l’Estat respecte a la llengua catalana. El rei de Bèlgica va posar-se malalt per no haver de firmar la llei de l’avortament aprovada pel parlament del seu país. El rei d’Espanya no es va posar malalt a l’hora de llegir el discurs que li havien preparat sobre el fet que la llengua castellana mai no havia estat vehicle d’imperi o d’imposició. Ja li va semblar bé. Aquest gener, el rei d’Espanya fa setanta-cinc anys. Que els compleixi amb salut. I si està recuperat, divertint-se d’aquesta manera tan curiosa que té i que ara ja coneixem. Però per sempre quedarà que la seva institució, podent fer moltíssim per la comprensió de la plurinacionalitat de l’Estat, no va fer-hi gairebé res. I també quedarà que molts catalans, ansiosos per ser bons súbdits, no solament van fer-hi els ulls grossos sinó que van interpretar les quatre molles llençades a terra com una prèvia del tiberi que després mai no va arribar.

Seguir leyendo »

El rey de España y la estética de los catalanes

Llegir versió en català

El rey de España cumple setenta y cinco años. Felicidades. La relación de la corona española y del rey con Cataluña se ha basado siempre en los clichés. Un franquista algo avispado ya hizo lo mismo en su momento: todos recordamos la imagen de Pío Cabanillas, ministro de Información y Turismo, en 1974, retratado con barretina y porrón, intentando acercarse al alma catalana, aún en vida de Franco. Los catalanes son unos sentimentales, decía el añorado Paco Candel, en el sentido de que hacías el esfuerzo de hablarles en catalán y se te fundían en las manos. ¿Nos pierde la estética, de verdad, como afirmaba, categórico, Unamuno (él mismo, monumento al esteticismo necrofílico gracias a la fascinación que le provocó el "Viva la muerte" de Millán Astray)? La monarquía española parece haberlo entendido a medias: el rey de España, dentro del margen pequeño de actuación que le permite la Constitución Española, nunca ha superado los clichés, ni siquiera lo ha intentado. Ernesto Ayala Dip hablaba de ello esta semana en El País, pero no tenía en cuenta la afición a los clichés de los mismos catalanes: sólo hay que darse cuenta de la cantidad de baba de admiración que provocan las cuatro palabras en catalán que profieren los miembros de la casa real estando de servicio. Porque fuera de servicio, nunca. Alfonso XIII pidió a su heredero Juan que luchara siempre por la unidad de España. Y Juan de Borbón, en su testamento, hizo exactamente lo mismo con su hijo Juan Carlos. De modo que todo se parece bastante a una de las ideas maestras del testamento del mismo Franco: la obsesión por la unidad de España. La familia real española debería hablar con fluidez, después de treinta y ocho años de reinado, las lenguas de España. Obviamente, no es así. Si a mí me hubieran pedido la opinión habría implorado, por favor, que, ya puestos, no hablaran ni gota de catalán, nunca. Siempre en castellano. O en latín. La monarquía, per se, es anacrónica. Para la historia quedará la actitud del jefe del Estado respecto a la lengua catalana. El rey de Bélgica se puso enfermo para no tener que firmar la ley del aborto aprobada por el parlamento de su país. El rey de España no se puso enfermo para leer el discurso que le habían preparado sobre el hecho de que la lengua castellana nunca había sido vehículo de imperio o de imposición. Ya le pareció bien. Este enero, el rey de España cumple setenta y cinco años. Que los celebre con salud. Y si está recuperado, divirtiéndose de esta manera tan curiosa que tiene y que ahora ya conocemos. Pero para siempre quedará que su institución, pudiendo hacer muchísimo para la comprensión de la plurinacionalidad del Estado, no hizo casi nada. Y también quedará que muchos catalanes, ansiosos por ser buenos súbditos, no solo hicieron la vista gorda sino que interpretaron las cuatro migajas echadas al suelo como una previa de la comilona que luego nunca llegó.

Seguir leyendo »

Gobierno de los mejores (segunda parte)

Llegir versió en català

Hace dos años, Artur Mas dijo que formaría el Gobierno de los mejores. Ahora no lo ha dicho.¿Por qué? Se ha agotado la potencia argumental utilizada para formar el primer ejecutivo post-tripartito? Después de dos años del Gobierno de los mejores, las cifras macroeconómicas actuales hacen pensar que si Andreu Mas-Colell es el mejor conseller de Economía que supo encontrar, ¡como estaríamos con uno de menos talentoso! ¿Todavía peor?

¿A qué se ha dedicado Ferran Mascarell durante estos dos años? ¿Y el resto de los “mejores” consellers a los que podíamos aspirar? Quizás tuvimos los gobernantes mejor preparados en las peores circunstancias y por eso el balance es tan parco.

Seguir leyendo »

Govern dels millors (segona part)

Leer versión en castellano

Fa dos anys, Artur Mas va dir que formaria el Govern dels millors. Ara no ho ha dit. Per què? S’ha esgotat ja la potència de l’argument utilitzat per formar el primer executiu del post-tripartit? Després de dos anys del Govern dels millors, les xifres macroeconòmiques actuals fan pensar que si Andreu Mas-Colell és el millor conseller d’Economia que podem tenir, com estaríem amb un de menys talentós! Pitjor encara?

Què ha fet Ferran Mascarell aquests dos anys? I la resta dels “millors” consellers que podíem tenir? Potser vam tenir el Govern dels millors en les pitjors circumstàncies i per això el balanç és tan magre.

Seguir leyendo »

2012: La voladura del 'statu quo' de la transició

La “topada” entre Rajoy i Mas precipita la crisi del model político-institucional sorgit de la transició

Leer versión en castellano

L’inesperat gir independentista de la Generalitat de Catalunya sota el comandament de CiU ha alterat de cop el marc polític espanyol en l'últim terç del 2012. El convuls període comprès entre l'11 de setembre i el 25 de novembre escenifica la bolcada de l'statu quo sorgit de la Constitució de 1978, en què el catalanisme polític de dreta i esquerra va tenir un paper determinant. Miquel Roca (CDC) i el desaparegut Jordi Solé Tura (PSUC) van ser els representants més directes d'aquella aliança històrica.

Vist des d'avui, dóna la sensació que l'any 2012 va començar abruptament en la jornada de la Diada i va acabar el dia de les eleccions catalanes de forma igualment abrupta. Un al.lucinant episodi d'acceleració històrica que sembla haver passat pel túrmix en tres mesos un cicle històric de tres segles, amb repercussió en tots els sectors que influeixen en la formació de l'opinió pública.

Seguir leyendo »

2012: La voladura del 'statu quo' de la transición

El “encontronazo” Rajoy y Mas precipita la crisis del modelo político-institucional surgido de la transición

Llegir versió en català

El inesperado giro independentista de la Generalitat de Catalunya bajo el mando de CiU ha alterado de un plumazo el marco político español en el último tercio del 2012. El convulso período comprendido entre el 11 de septiembre y el 25 de noviembre escenifica el vuelco del statu quo surgido de la Constitución de 1978, en la que el catalanismo político de derecha e izquierda tuvo un papel determinante. Miquel Roca (CDC) y el desaparecido Jordi Solé Tura (PSUC) fueron los  representantes más directos de aquella alianza histórica.

Visto desde hoy, da la sensación de que el año 2012 empezó  abruptamente en la jornada de la Diada y acabó el día de las elecciones catalanas de forma igualmente abrupta. Un alucinante episodio de aceleración histórica que parece haber pasado por el túrmix en tres meses un ciclo histórico de tres siglos, con repercusión en todos los sectores que influyen en la formación de la opinión pública.

Seguir leyendo »

Los Migueles, entre la O y la A

La Tolea es una bailaora, ahora retirada, que vive en Barcelona, y que recogió el legado de Carmen Amaya, la autenticidad de la fuerza del dolor entre el hambre y la miseria que transformaba en fuerza, la que toma la vida cuando es bailada y cantada desde el dolor. Esta escuela –la antiescuela– es todavía viva y secundada por dos miembros extraordinarios de su familia, Miguel del Toleo, bailaor, y Miguel de la Tolea, cantaor.

En un local extraordinario y auténtico del barrio gitano de Gràcia ocurren cosas importantes cada semana. Los viernes a las 21 h en el Flamenco Barcelona (calle Progrés, 38) se hacen actuaciones del mejor flamenco de la ciudad, sin ningún enquistamiento, porque es demostrable como late, como se mueve y evoluciona para encajar de pleno en la cultura real de esta ciudad olvidadiza. “En el año 1425 llegaban los primeros gitanos en Barcelona y no se irían nunca más”, me dice Cándido, el alma mater de este amor por el arte, sentido desde cada uno de los poros de la piel.

El cantaor Miguel de la Tolea, sentado con un rictus serio –no mueve mucho más que la cabeza–, una actitud de hacer recto y limpio el sentimiento que escapa de las paredes de cualquier cerebro para después explotar dentro del cuerpo de cada cual. Toda la energía se concentra allá donde los males se hacen enormes o se disuelven, y esto se nota.

Seguir leyendo »

Los Migueles, entre la O i la A

Leer versión en castellano

La Tolea és una bailaora, ara retirada, que viu a Barcelona, i que va recollir el llegat de la Carmen Amaya, l’autenticitat de la força del dolor entre la gana i la misèria que transformava en força, la que pren la vida quan és ballada i cantada des del dol. Aquesta escola –l’antiescola– és encara viva i secundada per dos membres extraordinaris de la seva família, Miguel del Toleo, bailaor, i Miguel de la Tolea, cantaor.

En un local extraordinari i autèntic del barri gitano de Gràcia hi passen coses importants cada setmana. Els divendres a les 21 h al Flamenco Barcelona (carrer Progrés, 38) s’hi fan actuacions del millor flamenc de la ciutat, sense cap enquistament, perquè és demostrable com batega, com es mou i evoluciona per encaixar de ple en la cultura real d’aquesta ciutat oblidadissa. “L’any 1425 arribaven els primers gitanos a Barcelona i no en marxarien mai més”, em diu el Cándido, l‘ alma mater d’aquest amor per l’art, sentit des de cada un dels porus de la pell.

Seguir leyendo »

sobre este blog

Catalunya Plural pretén ser un espai de reflexió, d’opinió i de debat. Una mirada amb vocació de reflectir la pluralitat de la societat catalana i també amb la voluntat d’explicar Catalunya a la resta d’Espanya.

- PUBLICIDAD -
- PUBLICIDAD -