Segueix-nos
Vols rebre el Singular?
Editorial Divendres, 11 de Gener de 2013
Opinió
Opinió. Melcior Comes
11/01/2013
La llibertat dels mitjans
"La independència ens permet no posar la veritat i la mentida a un mateix nivell, com si això fos pluralisme"
Una de les característiques fonamentals dels règims democràtics és la llibertat d’opinió i d’informació i tot allò que solem entendre com pluralisme. En els règims no lliures —autoritaris, totalitaris— hi ha un lideratge que imposa una Veritat, la qual propaga amb tots els instruments de la propaganda i amb la propietat controlada dels mitjans de comunicació, a més de amb la censura dels continguts publicables. Tanmateix a les democràcies, que s’haurien de regir per principis contraris, acabem massa sovint allà mateix: amb el silenci d’allò que és important per un o d’altre motiu i amb la difusió de la mentida com a mètode d’adoctrinament —o com a cortina de fum.

¿Coneixeu la sèrie de televisió The Newsroom? És del mateix creador —Aaron Sorkin—que L’ala oest de la Casa Blanca, un dels millors documents audiovisuals de tots els temps, al meu parer. En aquesta sèrie purament política, centrada en el dia a dia d’un president demòcrata, vèiem quins eren els dilemes i les oportunitats que trobava aquella administració que s’havia proposat ser exemplar. D’aquesta manera podíem reflexionar —d’una manera molt vívida— quines són les possibilitats de l’acció política en un règim com els EUA, amb tots els seus problemes i amb tot el seu immers poder; com lluitar per una sanitat pública de qualitat, com fer la guerra i a on i per quins motius, a qui subvencionar i a qui no, a qui rescatar i a qui no, com treballar per una fiscalitat més justa, com guanyar al rival polític sense cremar el terreny i trobar-te després sense aliats necessaris, etc.

A The Newsroom els dilemes són els mateixos, des d’un altre terreny, problemes cívics vistos des de l’òptica d’un periodista i del seu equip; tots ells, des d’un informatiu televisat, s’ha proposat fer una informació de qualitat, verídica, conscienciosa, ponderada i basada en els fets —la croada contra la mentida—, més enllà de l’entreteniment banal, l’audiència fàcil, la sordidesa sensacionalista o la propaganda del partit de torn, que té lligats els peus i les mans del canal de televisió a través de les subvencions de Washington amb les concessions de noves emissores.

En aquest petit país nostre ens hem acostumat a “les mentides” dels mitjans de comunicació. Sabem qui rep subvencions de qui, a qui obeeix aquell o aquell altre, què es pot dir i què no, etc. És com un joc que es juga en silenci, o a les fosques, tanmateix tots s’hi aposten el sou. Tots sabem qui és l’amo de qui, i això ja ens fa relativitzar les seves paraules, com si ja donéssim per perduda la quimera de la independència o del coratge per anar a aclarir la veritat dels fets…

Sabem quins diaris s’acarnissaran amb la corrupció d’un partit i quins no en diran ni una paraula, mentre que si el partit és un altre tots els papers s’invertiran… Calibrem, ara mateix, la mida dels titulars del cas Pallerols a la premsa de Barcelona… I volem que ens diguin que la independència del país arribarà demà, no les dificultats reals, no els problemes evidents que això pugui implicar a curt i a llarg termini. O el contrari: els desitjos —lluminosos o negres— massa sovint s’empassen les evidències més elementals.

Sabem que alguns diaris tenen un paper programàtic, que proven de frenar l’agenda política o de dictar-la i de fer el llit als líders que per un motiu o per l’altre no acaben de caure bé o de fer el que es considera oportú. Ens hem acostumat a les mentides, a la demagògia, als arguments sense base, o a la xerrameca de baixa estofa, i sembla que ja ni ens preocupa anar a desmuntar els prejudicis que fonamenten aquestes visions tan esbiaixades, derivin aquestes de l’esquerra o de la dreta. No hi ha fets, només interpretacions, i cadascú busca delerós la seva capelleta d’intèrprets… ¿Però no trobeu que això és una mica patètic? És com si tot plegat fos periodisme esportiu.

Sabem això i no ens escandalitza; ho sabem i ens agrada saber-ho, perquè sembla que això ens consola de la nostra incapacitat d’anar a buscar els fets, de ponderar opinions contràries a l’hora de construir-nos una opinió pròpia. No arribarem a res com a país si no fem també una vertadera ‘independència’ dels mitjans de comunicació. És aquesta independència la que ens permet no posar la veritat i la mentida a un mateix nivell, com si això fos pluralisme…
Melcior Comes
Melcior Comes Escriptor. Llicenciat en Dret, irromp en el món literari a partir de 2003. Cadascun dels seus llibres de ficció ha recollit un premi literari, entre ells els Josep Pla 2008. En el camp de l’assaig, destaca la seva participació al manifest generacional Qui no mereix una pallissa?. Llibres que ha escrit: L’aire i el món (2003), L’estupor que us espera (2004), El llibre dels plaers immensos (2006) i La Batalla de Walter Stamm (2008).
Seguir l'autor
@MelciorComes
(6 en total)
Opini sobre la notícia que acaba de llegir.
Comentaris
Informaciówww.elsingulardigital.cat es reserva el dret a no publicar aquelles aportacions que siguin contraries o atemptin contra la Llei, la moral, la dignitat, la bona fe o l'ordre públic, o que infringeixin drets de propietat intel·lectual o industrial. www.elsingulardigital.cat tampoc assumeix cap responsabilitat derivada de l'enllaç a altres webs de tercers, ni dels seus continguts, que es pugui accedir a través del nostre portal.
ferran
11/01/2013 18:06
Interessant article de Melcior Comes respecte del mon de la informació, però absolutament insuficient. I no em refereixo dels pestilents mitjans de comunicació espanyols que no m'interessen, em refereixo dels mitjans públics i privats de casa nostra. És penós veure com els primers són presoners de la fastigosa quota política espanyola, mentre els segons, ho són del poder econòmic també d'obediència espanyola. Tot això comporta que el missatge sobiranista cada vegada ho tingui més difícil per expressar-se d'una manera convincent. Avui mateix: Una gran Carme Forcadell (ANC) com convidada de Cat.Radio, pràcticament no l'han deixat parlar !!!... ja que dos coneguts espanyolistes (periodista i historiador) s'anaven alternant per tallar-li qualsevol argument. Quin gran contrast !!!...amb els massatges! que periodistes amics, practiquen sobre l'Alícia o qualsevol altre enemic de Catalunya, amb el beneplàcit del mateix programa i del mateix poruc presentador..Jo em pregunto: Amb majoria absoluta sobiranista del nostre parlament, perquè els nostres mitjans públics, no practiquen la mateixa falta d'escrúpols que el PP practica dins dels mitjans de les Illes Balears, País Valencià o telemadrid ???
Letò
11/01/2013 13:57
Com m'ha agradat llegir avui el seu article. He notat una fresca brisa dins una habitaciò plena de mal pudor.Pensava deixar d'escriure a aquest diari, i, com excepció, vostè m'ha fet fer-ho avui. Gràcies.
CIUTADÀ
11/01/2013 13:52
Magnífic, objectiu, honest, intel·ligent, article. Aquesta és la nostra realitat quotidiana. Però, al igual que altres professionals han de fer-se respectar i fer respectar la seva professió, encara que se juguin algún "presumpte" benefici, els periodistes i els mitjans de comunicació haurien de fer el mateix. Els ciutadans els hi donariem voluntariament això que rebren dels "estatas". Cal provar.
Antoni
11/01/2013 11:27
Això no vol dir altre cosa que La responsabilitat final (política, en aquest cas), es dels qui som receptors de les noticies. Els qui hem de ponderar aquestes 'veritats manipulades'. Però... un dels mals de les societats (com a individus) es la falta, o bé d'interès, o bé de cultura (mediática, en aquest cas), o bé de capacitat per triar la palla del grà. Ens cal més cultura acadèmica, més cultura política, i... més cultura mediàtica. Però... ja se sap... un país incult es un país feliç (per tots els 'lobbys', es clar. Incluit l'ejecutiu)
Carles Calero
11/01/2013 11:09
Totalment d'acord. Molt ben dit Melcior!
atlasac
11/01/2013 11:03
Tenint jovens opinadors com vosaltres podem dormir més tranquils ! ! ! .
S'està parlant...
La bandera de Gallifa
Enquesta
Creus que finalment Espanya farà com el Regne Unit i permetrà que els catalans facin un referèndum?
Creus que finalment Espanya farà com el Regne Unit i permetrà que els catalans facin un referèndum?
0 %
92 %
8 %
38 vots
Segueix-nos
Vols rebre el Singular?
© ElSingularDigital.cat S.L. 2012
desenvolupament bab software | diseny gràfic l'eixida