Diumenge, 13 de gener de 2013 | 17:05
Vostè es troba a: Inici > Política >

 PSOE proposa reformar la Constitució cap al federalisme perquè l'Estat de les Autonomies "segueixi sent un èxit"

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
POLÍTICA
 PSOE proposa reformar la Constitució cap al federalisme perquè l'Estat de les Autonomies "segueixi sent un èxit"
Política 12/01/2013 21:25
Rubalcaba
 El PSOE proposa reformar la Constitució "avançant cap al federalisme" perquè l'Estat de les Autonomies "segueixi sent un èxit". Així consta en la resolució política que ha aprovat avui el Comitè Federal, en el qual el secretari general, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha ofert al PSC una reforma de la Constitució en sentit federal per buscar un millor encaix de Catalunya i arribar a un acord perquè desisteixin de plantejar el 'dret a decidir'.
 En la citada resolució se citen totes les crisis en les quals està immersa Espanya i s'afirma que al "agreujament de la crisi econòmica" s'ha afegit l'aparició d'una "crisi territorial" que ha tingut el seu desenllaç "més greu" a Catalunya amb el procés electoral del mes de novembre.

     Segons el PSOE, la "polarització" de les posicions i la "pulverización del diàleg" han estat els elements que configuren una crisi a la qual els dos Governs han estat "incapaços de donar sortida".
 
     I per superar aquesta "confrontació" entorn del "model territorial" el PSOE proposa diàleg i formular propostes per donar solució als desacords. Per a això, han plantejat una reforma de la Constitució.
 
      El PSOE reconeix que el "Estat de les Autonomies ha estat un èxit històric d'Espanya" i diuen que "perquè ho segueixi sent" cal "desenvolupar-ho i actualitzar-ho". I per a això proposen: reforçar el respecte a les identitats i als àmbits competencials, reforçant els mecanismes de cooperació, racionalitzant el funcionament de l'Estat com a conjunt i de cadascuna de les administracions, "avançant cap al federalisme i para tot això, reformant la Constitució".
 
   En la citada resolució, el PSOE recorda també la crisi social, econòmica i política que, diu, "afecta a la legitimitat de les institucions democràtiques".
 
     Assenyalen que l'economia s'ha tornat a "enfonsar en la recessió" , que l'Estat del Benestar està "en risc" perquè s'està desmuntat el model sobre el qual s'ha construït, privatitzant la sanitat, "fallint" l'educació pública o "liquidant" el sistema de dependència. Acusa també a l'Executiu de portar a les CCAA a la "asfíxia econòmica" i critica la "agressivitat" de la reforma laboral que ha deteriorat la vida dels ciutadans "sense resoldre cap dels problemes econòmics".
 
NI TAN SOLS ES CUMPLIRA L'OBJECTIU DE DEFICIT
 
    "Ni tan sols es complirà l'objectiu de dèficit que, al cap i a la fi, ha estat l'únic objectiu d'un any de Govern", recalca el text.
 
    El PSOE considera als ciutadans "víctimes" de la "obsessió ideològica" de la dreta, amb la "excel·lent excepció dels defraudadores fiscals".
 
     Assenyala que l'actuació del Govern ha provocat "una mobilització social sense precedents", amb dues vagues generals i "massives manifestacions" de professionals de la sanitat, pacients, professors, pares, el sector judicial..., que, recorden, el PSOE "ha recolzat".
 
     En opinió dels socialistes el Govern i la dreta europea estan practicant, no l'austeritat, sinó un "austericidio" i proposen que es faci una "política intel·ligent", que preservi la "cohesió social" i impulsi l'activitat econòmica, el creixement i la creació d'ocupació.
 
    Els socialistes han qualificat l'any 2013 com un any "crucial" per al PSOE per que van a escometre una "profunda renovació" i "redefinició" del projecte polític del partit. Un procés del que volen que surti un "socialisme renovat". Es tractaria, segons afirma el text, d'un "projecte socialista per a la segona dècada del segle XXI".
 
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
CatalunyaPress - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1