Segueix-nos
Vols rebre el Singular?
Editorial Dimecres, 16 de Gener de 2013
Política
16:49
14/01/2013
independència
El sortilegi de les declaracions de sobirania
Estònia, Eslovènia i Lituània van obtenir la independència menys de 3 anys després que els seus parlaments aprovessin textos com el que es debat a Catalunya
Manel Bosch
Els anys noranta del segle passat van viure múltiples casos d’independència a Europa. Alguns d’aquests processos, com el de la secessió Eslovaca, van ser del tot plàcids; d’altres, com els d’Estònia, Letònia o Lituània no van escapar d’una tensió evident amb la seva metròpoli; i a Eslovènia o Bòsnia el conflicte va ser per l'esmicolament d'un Estat. Totes aquestes secessions, tanmateix, van tenir en comú una declaració de sobirania com la que s’està treballant a Catalunya. Menys de 3 anys després de votar-la, ja eren independents.

El primer dels països a emprendre aquesta mesura va ser Estònia el 16 de novembre de 1988, quan va votar la declaració. El Kremlin va trigar aleshores 12 hores a respondre i en fer-ho va enviar tot un avís a navegants: La decisió estoniana d'atorgar-se la llibertat de suspendre les lleis soviètiques era, segons el Soviet Suprem de la URSS, “anticonstitucional” i per tant inaplicable. L’organisme advertia a lituans i letons que no seguissin el mateix camí, amenaça premonitòria del que poc després passaria en aquests territoris. Però Estònia va acabar declarant la seva independència el 20 d’agost de 1991.

L'exrepública iugoslava d'Eslovènia va seguir la mateixa estratègia aprovant una declaració de sobirania el 10 de juliol de 1990. L’aleshores primer ministre de la república balcànica, Aloiz Peterle, va assegurar que aquest acord “no implicava la secessió de Iugoslàvia”. Malgrat aquesta afirmació la independència eslovena era una qüestió de temps. El 23 de desembre del mateix any els eslovens van aprovar- amb un 88% de vots favorables- dotar-se d’Estat propi en un referèndum d’autodeterminació. I el 25 de juny de 1991 la independència va ser una realitat, malgrat quedar immersa tangencialment en les guerres balcàniques; que es donà per acabada el 7 de juliol del mateix any.

Una setmana després que Eslovènia pronunciés la seva sobirania, Ucraïna va expressar-se en el mateix sentit. El parlament de la república soviètica, després de renunciar a una declaració més agosarada, va aprovar una declaració en la qual declarava el país com a subjecte amb dret a decidir lliurement el seu futur. Aquest acord va ser la passa inicial perquè la segona república més poblada de la URSS (52 milions d’habitants aleshores) s’escindís definitivament de la Unió Soviètica. El procés va viure un penúltim episodi el 24 d’agost del 1991, quan el parlament ucraïnès va declarar formalment la secessió. 3 mesos després el 90% de la ciutadania va consolidar la declaració parlamentària en un referèndum.

La independència més tranquil•la d’aquesta llarga llista va ser, sens dubte, la d’Eslovàquia. El país centreeuropeu va aprovar una declaració de sobirania el 17 de juliol del 1992. La decisió va motivar la dimissió del president txecoslovac del moment, el carismàtic Vaclav Havel. I després d’un procés conjunt i dialogat, txecs i eslovacs van acordar la dissolució de Txecoslovàquia el 31 de desembre de 1992. S’acabava així la ‘revolució de seda’.

El 16 d’octubre de 1991 una altra república pertanyent a Iugoslàvia, Bòsnia-Herzegovina, va emetre una declaració de sobirania. I aquest complex territori, que patí els fets més sangnants de la Guerra dels Balcans, declarà la seva independència l’1 de març del 1992.
Lituània dia de la independència
Una manifestació massiva celebra la independència de Lituània
(6 en total)
Opini sobre la notícia que acaba de llegir.
Comentaris
Informaciówww.elsingulardigital.cat es reserva el dret a no publicar aquelles aportacions que siguin contraries o atemptin contra la Llei, la moral, la dignitat, la bona fe o l'ordre públic, o que infringeixin drets de propietat intel·lectual o industrial. www.elsingulardigital.cat tampoc assumeix cap responsabilitat derivada de l'enllaç a altres webs de tercers, ni dels seus continguts, que es pugui accedir a través del nostre portal.
Tip d'apaña
15/01/2013 11:52
Una altra dada que indica l'apropament de la independència és el temps transcorregut des de l'esclat del clam per a la llibertat en el camp de fútbol: en Croàcia varen passar justament 13,5 mesos entre l'últim "clàssico" amb la batalla campal inclosa dels seguidors de Dínamo de Zagreb i Estrella Roja de Belgrad (13.05.1990) i la proclamació de la independència (el 25.06.1991), efectuant també entremig (al maig del 91) el referèndum... Si apliquem el símil des del 7 d'octubre 2012 quan esclata per primera vegada tot el Camp Nou en el minut 17:14, aquest fet ens obre una possibilitat bastant probable de veure la nostra independència ja aquest novembre o desembre...?
Com no ens espavilem
15/01/2013 11:29
Tots els partits unionistes intenta'n allargar, dilatar, posposa que la democràcia parli, que els catalans decidim el nostre futur, m'entres tant cada any que passe ,16.000 milions marxen, l'ofegament econòmic a la que ens porte l'estat espanyol, esta portant al patiment i l'agonia a milers i milers de catalans, a parats,a treballadors, empresaris als nostres fills els nostres avis o ens espavilem a decidir el nostre futur o no en tindrem de futur.
JCC
15/01/2013 11:15
Sembla que no volem entendre que hi ha dos coses diferents: La consulta (exercir el dret de decidir o autodeterminació), que hauria de ser compartida majoritàriament (CiU, ERC, ICV, CUP i si es possible PSC) i el projecte d'organització: estat independent, Espanya federal o com ara o menys. He intentat explicar aquest full de ruta a http://jordicolomines.blogspot.com.es/2013/01/full-de-ruta-pel-dret-decidir-dels.html Pels que desitgem la independència la nostra feina es doble. Primer un consens per votar i després els vots per crear un estat independent. No confonguem els passos.
nivram
15/01/2013 10:46
En un tema tan sagrat com hauria de ser l'actitud a prendre en aquests moments per part dels partits politics en quant als passos a fer per anar d'una vegada a la consulta, consulta de la que dependria el fet de poder DECIDIR sobre una eventual sobirania que repercutiria en una millora politica, social i econòmica dels catalans (els de sentiment catalanista i els de sentiment espanyolista) no hi hauria d'haver tots els dubtes i entrebancs que hi ha i que hi posen els que de fet son contraris a la consulta. El d'Unió, el primer i el de la CUP darrera. Del PSC, C'S ICV i PP no cal esperar que modifiquin els seus postulats. Aquests últims son clarament espanyolistes.
atlasac
15/01/2013 10:13
Pregunta: No és hora ja d´iniciar el MOVIMENT SOCIAL SOCIALISTA per la INDEPENDENCIA dels catalans? moviment pro propies lleis catalanes? i DENUNCIAR a aquests POLITICS que sols busquen allargar i allargar el temps seguts a les seves TRONES? penseu......
Vicenç Ramoneda
15/01/2013 08:11
Doncs, ho farem tant be com ells!
S'està parlant...
La declaració sobiranista
Enquesta
Què et sembla que el PSC filtrés el document de la declaració de sobirania?
Què et sembla que el PSC filtrés el document de la declaració de sobirania?
17 %
83 %
0 %
65 vots
Françesc: Els hauria de caure la cara de vergonya.Ni son socia...
Segueix-nos
Vols rebre el Singular?
© ElSingularDigital.cat S.L. 2012
desenvolupament bab software | diseny gràfic l'eixida