Dijous, 17 de gener de 2013 | 17:21
Vostè es troba a: Inici > Política >

"El gobierno no pot negociar sobre la Constitució perquè es patrimoni de tots els espanyols"

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
 Saénz de Santamaría adverteix que el Govern farà complir la Constitució
"El gobierno no pot negociar sobre la Constitució perquè es patrimoni de tots els espanyols"
Política 11/01/2013 14:11
Redacció.- Preguntada sobre l'esborrany de la declaració de sobirania que han pactat CiU i ERC per aprovar en el Parlament, la vicepresidenta, Soraya Saénz de Santamaría, ha recordat que d'acord amb les institucions europees  el que estan fent "no es pot fer" i les declaracions de sobirania unilaterals són "inexactes".
La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, ha assegurat avui que "d'acord amb la Constitució Espanyola i els tractats de la Unió Europea", la declaració de sobirania que estan promovent CiU i ERC i que portaran al Ple del Parlament català el 23 gener no es pot fer.

La vicepresidenta del Govern també ha asseverat que la declaració presentada ahir conté una sèrie de manifestacions amb "un alt contingut polític que són a més moltes vegades inconsistents i incoherents amb el que de veritat és la realitat política espanyola ia Europa".

"En cap llei ni tractat internacional apareixen qüestions de sobirania en aquest sentit", ha afirmat.

Tanmateix, ha recordat que la declaració encara ha de ser objecte d'una tramitació parlamentària, i ha assegurat que "en el cas que hi hagi actuacions" que no respectin la legalitat, el Govern farà complir la Constitució i les lleis, alhora que li ha demanat a les forces polítiques que respectin aquesta legalitat.

"Caldrà analitzar quin és el resultat final de la declaració. Cada cosa té els efectes que la mateixa normativa parlamentària et dóna i això és el que veurem", ha asseverat.

Així, Sáenz de Santamaría ha abundat en l'argument que l'Executiu farà "complir" la Constitució i les lleis i recorreran si es pot fer.

"Estarem al que en cada cas, ara, abans i després, s'adopti pel Parlament o la Generalitat per veure si la Constitució i les lleis permeten adoptar declaracions d'aquesta naturalesa i si permeten o no el seu recurs", ha explicat.

EXPLICAR PER QUÈ GASTEN DINERS EN AQUEST PROCÉS

La número dos del Govern ha recalcat que els promotors hauran d'explicar políticament per què "gasten el temps i els diners dels ciutadans en iniciatives que saben que d'acord amb la Constitució no poden prosperar ni ser objecte de negociació".

"El Govern el que no pot és negociar sobre la Constitució, que és propietat de tots els espanyols", ha afirmat contundent.

Després de subratllar que Catalunya, igual que la resta d'Espanya, està vivint una crisi molt dura i llarga, amb percentatges d'atur molt elevats, ha ressaltat que la "inestabilitat no ajuda en res sinó que perjudica".

Per això, ha reiterat que "alguns" hauran d'explicar als catalans que estan en situació d'atur per què les primeres mesures del Govern català van en aquesta direcció en comptes de lluitar contra la crisi.

I en aquest punt, Sáenz de Santamaría ha aprofitat per a destacar que la caiguda de CiU a les eleccions catalanes del 25 de novembre evidencia que als ciutadans "no li mereix tanta confiança en vots i en escons que impulsen aquesta declaració" de sobirania.

VOLUNTAT D'ENTESA

La vicepresidenta ha subratllat que el Govern té voluntat d'entesa però ha volgut deixar clar que no poden "negociar" sobre la Constitució.

"Tot el que vulguin parlar que estigui dins de la Constitució, té la voluntat més àmplia de diàleg, col · laboració i cooperació institucional amb el Govern perquè per sobre dels governs estan els ciutadans", ha asseverat.

En aquest sentit, Sáenz de Santamaría ha assegurat que l'Executiu de Mariano Rajoy manté "la cooperació institucional" amb Catalunya igual que amb la resta de comunitats autònomes i ha posat com a exemple d'això l'ajuda en matèria financera.


Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
CatalunyaPress - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1