Redacció Barcelona | Actualitzat el 21/04/2010 a les 14:19h

Mor Joan Antoni Samaranch

Amb 89 anys era el president honorífic del COI i un controvertit protagonista de la història recent de Catalunya. Ridao recorda el passat franquista del finat.

Actualització 15:04

El president honorífic del Comitè Olímpic Internacional, Joan Antoni Samaranch, ha mort aquest dimecres al migdia a la Clínica Quirón de Barcelona als 89 anys per una insuficiència coronària, segons han informat fonts del centre sanitari. Samaranch estava ingressat a l'hospital des del passat diumenge després de patir una afectació cardíaca greu. Aquest dimarts al vespre, els doctors que l'han tractat ja van expressar el seu pessimisme sobre l'evolució del seu estat de salut i precisament aquest migdia, havien emès un comunicat en el qual descrivien l'estat de l'expresident del COI de 'xoc irreversible'. Pocs minuts després, però, poc abans de dos quarts de dues, s'ha conegut la seva mort.

Tot i el relatiu bon estat de salut de Joan Antoni Samaranch, l'expresident del COI ha hagut d'estar ingressat en diverses ocasions durant els últims anys. L'any 2001 va ha ver de ser internat per una 'fatiga extrema' i el 2007, durant un acte a Madrid, va haver de ser tractat després de desmaiar-se a causa de l'alta pressió arterial. I a l'octubre del 2009, a Mònaco, també va restar uns dies a l'hospital per fatiga respiratòria.

Nascut el 17 de juliol del 1920, Joan Antoni Samaranch, marquès de Samaranch, es va afiliar de ben jove a la Falange Española y de las JONS, i va tenir una trajectòria política durant la dictadura franquista. El 1964 va ser procurador a les Corts del règim franquista, i hi va ser present durant tres legislatures, fins al 1977. L'any 1955 va entrar a l'Ajuntament de Barcelona com a regidor d'Esports fins el 1962 i uns cinc anys després, el 1967, va prendre possessió com a delegat nacional d'Esports. Fou també seleccionador estatal d'hoquei sobre patins i posteriorment president de la federació espanyola d'aquest esport. També va ser president del comitè olímpic estatal, del 1967 al 1970 i de la diputació de Barcelona de 1973 al 1977.

Membre del Comitè Olímpic Internacional des del 1966, en fou vicepresident el 1974-78 i president del 1980 al 2001. Durant el seu mandat presidencial al COI, Barcelona fou nomenada (1986) ciutat organitzadora dels Jocs Olímpics del 1992.

L'any 1973, va ser nomenat president de la Diputació de Barcelona i quatre anys després ambaixador de la Unió Soviètica. Va ser ambaixador fins l'any 1980 i president de la Caixa d'Estalvis i Pensions de Barcelona entre el 1987 i el 1999, any en què fou designat president honorífic de l'entitat. El 1993 rebé la medalla d'or de la ciutat de Barcelona. El 1985 la Generalitat de Catalunya li va concedir la Medalla d'Or de la Generalitat i el 1988 va obtenir el Premi Príncep d'Astúries dels Esports. L'any 1991 el rei d'Espanya el va nomenar marquès de Samaranch.

La seva carrera a la direcció del Comitè Olímpic Internacional va començar el 1980, del qual va ser president fins el 2001, després dels Jocs Olímpics de Sydney, quan va ser substituït pel belga Jacques Rogge. Durant l'equador del seu mandat, Barcelona va acollir els seus primers Jocs Olímpics de la història, que van comportar una metamorfosi de dalt a baix de la ciutat de Barcelona.

Un dels seus episodis més foscos del seu mandat, però, va ser quan van sortir a la llum els suborns a directius del Comitè Olímpic Internacional per afavorir determinades candidatures per a la celebració dels Jocs Olímpics d'estiu i d'hivern, especialment en els jocs de Salt Lake City, l'any 2002.

Durant els últims anys, Samaranch ha ocupat la presidència d'honor del Comitè Olímpic Internacional i ha assessorat les candidatures olímpiques de Madrid per als Jocs del 2012 i el 2016, tot i que finalment la capital espanyola va quedar fora de la cursa.

A principis d'any, l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, li va exposar personalment la candidatura de la capital catalana per als Jocs d'Hivern del 2022. Actualment, el seu fill, Joan Antoni Samaranch, és membre del Comitè Olímpic Internacional.

L'any 2009 la plataforma Democràcia i Dignitat a l'Esport va posar en marxa una campanya internacional per forçar la dimissió del president honorífic del COI, 'en defensa dels valors democràtics i fraternals de l'esport mundial'.

Ridao recorda el passat franquista del finat

El secretari general d'ERC, Joan Ridao, ha recordat el passat franquista de Samaranch. Ha manifestat que 'és un personatge amb llums i ombres a la seva trajectòria' i ha afegit que serà recordat com el responsable dels Jocs Olímpics de Barcelona del 1.992 que van ser 'modèlics'. Ha afegit, però, que 'al mateix temps la seva persona no es pot abstraure en aquest cas d'un passat com a dirigent del franquisme i antic falangista'. Ha fet aquestes declaracions al Congrés dels Diputats.

Navega per les etiquetes

joan antoni samaranch

COMENTARIS

+0
-0
actitut canina
ferran2, 21/04/2010 a les 17:14
El que és vergonyós és l'actitud canina de la nostra premsa i periodisme casolà en general, cap el poder i el mon del feixisme reconvertit.
Veien l'actitud canina dels nostres polítics i llevat de poques excepcions m'agafen ganes de vomitar.
Els homenatges cap els antics franquistes reconvertits en demòcrates, és un insult cap les víctimes del feixisme.

+0
-0
Joan Antoni???
Teresa Miquel, 21/04/2010 a les 16:45
"Joan Antoni" dieu? Si era un Juan Antonio com una casa de pagès, espanyolista i de l'Espanyol (com en Puigcercós, vaja)...
+0
-0
heirjuanantonio
Cisco.Dos, 21/04/2010 a les 16:22
A Juan Antonio, el Parlament de Catalunya li hages hagut de retirar la medalla en vida.Ell mai va penedir-s'ha del seu passat anticatalà. Em fa vergonya que posin la capella al Palau de la Generalitat. Com els hi explico aixo als meus fills...?
+0
-0
Marques Samaranch
Cisco.Dos, 21/04/2010 a les 15:55
No entraré en detalls però quedi clar que no s'ha mort joan antoni.Ell sempre es va fer dir JUAN ANTONIO. I ara comenceu a donar-li medalles, poseu el seu nom a places i avingudes...amb tot el respecte, si mes no el mateix que el va tenir amb Catalunya, no sent tindria ni de parlar. No es noticia. No a la capella a la Generalitat.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Vés a: Joaquim Gay de Montellà també té un passat... democràtic

Joaquim Gay de Montellà també té un passat... democràtic

El president dels empresaris assegurava el 2011 que Foment no s'oposaria a la independència, al revés del que diu ara

 
Vés a: Oriol Rossell Brut Nature Reserva 2009: més qualitat que preu

Oriol Rossell Brut Nature Reserva 2009: més qualitat que preu

Entre els extrems, amb caves que arriben als 100 euros i els que es venen a menys de 2 als supermercats, hi ha un ventall de productes diguem-ne “raonables”, que alimenten el mercat

Vés a: Els 25 vídeos en anglès per saber com es prepara la independència (1)

Els 25 vídeos en anglès per saber com es prepara la independència (1)

The 25 videos in English essential to know Catalonia and the current process towards independence

#igerscatalunya


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: