Actualitzat el 17/01/2013 a les 00:02h

Força o intel·ligència

Una simple ullada a les relacions entre pobles, més encara si formen part d’un mateix estat, ajuda a veure com, generalment, es basen o bé en relacions de força o bé d’intel·ligència. Tradicionalment, la posició espanyola, la seva actitud, el seu comportament cap a nosaltres s’ha anat movent, sense excepcions, pels viaranys expressius de la força que és la manera hegemònica per la qual Espanya ha anat gestionant la diversitat. Generalment, a través de dictadures amb aquest nom o bé no, el que hi ha hagut és repressió directa de la identitat nacional catalana, intents conscients de genocidi cultural, repressió, prohibició, il·legalització i totes les formes més bèsties que hom pugui imaginar, algunes de els quals molts dels nostres contemporanis han tingut, encara, la dissort de conèixer i, doncs, patir directament.

En períodes, però, de democràcia, han canviat les formes, però no els conceptes i la reacció espanyola enfront del cas català ha continuat sent la de la força. Així va ser en l’etapa democràtica de la República, els anys trenta del segle passat,  com el període democràtic de la monarquia actual. D’ençà que el poble de Catalunya va decidir sortir al carrer i alçar el cap nacional amb dignitat i claredat, de l’11-S ençà, no m’ha semblat sentir, venint d’Espanya, cap paraula intel·ligent, ni veure’n cap gest entenimentat, no ja de concòrdia, sinó de simple i pura inversió en els seus interessos, sobretot econòmics. Potser l’únic que va parlar clar, en reconèixer certes obvietats, va ser Ruiz Gallardón, en afirmar que una Espanya sense Catalunya era econòmicament insostenible, és a dir, reconeixia la inviabilitat econòmica de la independència d’Espanya... sense Catalunya!

Si realment pretenen que ens quedem a Espanya, a fe de Déu que ho dissimulen molt i molt bé, perquè ningú no ho diria. Només ens n’arriben amenaces, civils i uniformades, insults, desqualificacions, guerra bruta, mentides, creació de pors i incertesa, actituds inequívocament antidemocràtiques, amb un tuf de naftalina franquista que et fa tombar d’esquena. Rei, president del govern, ministres, presidents de comunitats autònomes inventades sense cap tradició històrica ni consciència diferenciada, militars d’altíssima graduació carregats de medalles, alcaldes, diputats, senadors, tertulians, opinadors, periodistes, cantants, actors, etc, tots movent-se al ritme del mateix ball de Sant Vito anticatalà, insultant, bramant, vociferant, mentint, menystenint, fotent-se’n... Ni una sola afirmació sensata, doncs, intentant que ens hi quedem, per la via del diàleg democràtic, l’interès compartit, la seducció...

Potser més val així, tanmateix. Perquè, si he de ser sincer, no les tinc totes a l’hora de pronosticar què hauria passat i què pot passar, en el futur, si Espanya opta per la intel·ligència i no per la força. Estic convençut que, fins fa cosa de no res, si surt algú del govern espanyol i proposa una autonomia una mica més arregladeta, una reducció simbòlica del dèficit fiscal, la matrícula als cotxes, el català al Senat i al Congrés sense el caràcter extraterrestre d’ara, així com un mínim joc, mai tan ben dit, per a les seleccions catalanes més enllà de la costellada anual, a força gent això ja els hauria anat bé. I els hauria estat motiu més que suficient per a quedar-nos a Espanya, que al cap i a la fi, tampoc no n’hi per a tant, que no cal ser radicals ni dur les coses tan lluny, etc, etc, etc, amb aquest enfilall tronat d’arguments que els sectors nacionalment acomodats i la cinquena columna que tenim a dintre el país, sempre han utilitzat. Per això, pensant en el futur, que és on ja ens trobem ara, a nosaltres ens caldrà força i intel·ligència, totes dues coses, i molt de patriotisme. Tot i que, tal i com pinta tot, una mica de ciència tampoc no hi farà cap nosa.

COMENTARIS

+2
-1
RIP
Anònim, 17/01/2013 a les 23:17
JL, t'has fos com una bombeta. Tu no representes el pais. Mai ho vas fer. Mes que res fas nosa. Amb tu era impossible ser Catala al Pais Valencia. L'Oriol Junqueras ho ha fet possible. Els catalans del sud, ara ens sentim representats per ERC perque som Esquerra i volem la Republica Catalana.
Visca la Terra.
+1
-1
Se'ls ha de comprendre
stone, 17/01/2013 a les 21:13
El que passa és que els espanyols volen que ens en anem, però són tan ben educats que no ens ho diuen directament. Ho fan així, de manera indirecta. Fent-nos sentir incòmodes i així marxarem per nosaltres mateixos. Se'ls ha de comprendre.
+1
-0
El PSC ha d’aclarir com entén Espanya
Felipe Blasco, 17/01/2013 a les 20:16
Les declaracions de CiU, ERC, ICV i CUP s’assemblen tant en essència (a grans trets, que el Parlament declara que el poble de Catalunya té el poder –sobirania- per decidir el seu futur) que seria ridícul que no acordessin una proclama conjunta. Tanmateix, el PSC ha d’aclarir si entén Espanya com un únic individu o com un matrimoni entre diverses cultures, regions i nacions. Fins i tot, un individu està conformat per miríades de cèl·lules...
http://horizontefbt.blogspot.com.es/2013/01/declaracio-de-sobirania-catalunya-no-se.html
+2
-1
Carod no és creïble
Anònim, 17/01/2013 a les 17:49
Carod desbarieja, al 2005 era federalista, avui separatista, demà vés a saber què. Carod no és gens fiable, és protèic. La transigència dels catalans autonomistes, Carod-Rovira també l’ha tingut. Durant dos governs Tripartits l’ERC va fer que governés Catalunya l’esquerra hispana, amb la seva sucursal catalana al capdavant. Carod i Puigcercós van posar Montilla Aguilera president de la Generalitat. A la seva memorable conferència a l’Auditori de Barcelona del 27 d’abril del 2005, titulat “Un país, un futur”, Carod va dir textualment: “Ara toca allargar la mà a Espanya cap a un Estat federal plurinacional”. I vós us dieu independentista? Postuleu el mateix federalisme que avui proposa el PSOE-PSC. Carod, sou un fals, un hipòcrita, un intrigant, un fluctuant. Com voleu que el poble català us faci cabal?
+0
-4
Paraules i fets
Anònim, 17/01/2013 a les 16:11
Sr. Carod-Rovira, la política és plena de paraules, i manquen gestos i fets que comportin un país més solidari amb els que tenen problemes, per tant un país diferent de com és ara, molt diferent. Personalment faig el que puc per servir el país.
Només un petit consell, avui en dia tothom sembla savi però
de les paraules dels polítics no menja el poble, ni construeix un futur més digne, ecològic, sostenible i segurament, amb visió de futur, decreixent i cercant noves alternatives. El mateix els hi passa als càntabres, als asturians, als gallecs, als castelano-leonesos...etz. Pel que fa als polítics només afegir la dita :Llops amb llops no es mosseguen".
+7
-1
Ha reblat el clau
Moragues, 17/01/2013 a les 13:32
Efectivament , senyor Carod, el que hem de temer i evitar es que des del govern de la metròpoli surti algú que posi la pastanaga "d'una autonomia una mica més arregladeta, una reducció simbòlica del dèficit fiscal, la matrícula als cotxes, el català al Senat i al Congrés sense el caràcter extraterrestre d’ara, així com un mínim joc, mai tan ben dit, per a les seleccions catalanes més enllà de la costellada anual". Aquest es el perill per que no es pot garantir que dins l'estupidesa generalitzada de la majoria de governs espanyols ,tant de dretes com d'esquerres, no se li encengui la llumeta del coneixement a qualsevol ministre i es faci conscient que hi ha una part important de catalans caguetes i amb vocació de botifler , que esperen el mes mínim gest de "la autoridad competente" per anar corrents a rendir-li vassallatge a canvi de les engrunes que amb displicència majestàtica , Espanya els vulgui regalar. I dic els vulgu i no ENS vulgui per que també hi ha una majoria que no volem pas cap tipus d'almoina que no seria mes que l'esque que ens duria de nou a la trampa.
Gracies per els seus escrits tant aclaridors!!!
+2
-3
Tocant el violi, oi SR CAROD ?D
indptista instrumental, 17/01/2013 a les 11:53
Concreti sis plau a qui li manca inteligencia . A CIU-ERC amb el seu esborrany maximalista ? A ANC convocat al Parlament ? A mi i tots els catalans? Au va no li va aquest paper de capellá. El necessitem de politic i no de capellà
+6
-1
oligarques contra homes, dones i els seus fills
Anònim, 17/01/2013 a les 10:55
Com sempre el problema per portar endavant el procés és d'ordre estrictament intern, és la condició necessària. La força de Madrid, la condició suficient per lligar-ho, seria del tot inútil sense l'aliat català. Els calen l'ambigüitat del PSC, les oligarquies catalanes BOEaddictes -es diferencien de les de Madrid en el club de futbol del que són socis i poca cosa més- i determinats opinadors amb conclusions preestablertes. La qüestió és perquè des de l'independentisme es comet l'error d'apuntar sempre a Madrid i mai als contrincants de casa, garants de deturar el procés democràtic. No som diferents: És oligarquia contra democràcia, com a tot Europa.
+8
-26
indignat 2.0.
Reusenc v.2.0., 17/01/2013 a les 08:52
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+10
-2
d'acord amb el que dius ara Carod
Francesc, 17/01/2013 a les 08:34
D'acord amb tot, tot. Ara no recordo qui s'entestava amb el català al Senat.
El català al cinema o al jutjat de prop de casa.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Autor
Josep-Lluís Carod-Rovira
Em dic Josep-Lluís, aquí i a la Xina. I Carod-Rovira, amb guionets, d’ençà que als 13 anys vaig descobrir B. Rosselló-Pòrcel. Tinc uns quants carnets, dels quals, en aquests moments, gairebé no n’hi ha cap que m’acabi de fer el pes, començant pel DNI, que no me’n fa gens ni mica. Llegeixo, escric, viatjo, col·lecciono, somio i sóc molt ric en amics i en llibres. També faig política, d’ençà que als 12 anys vaig fundar Catalunya Unida i Lliure. M’agrada la sèpia amb patates, l’allioli de la Fonda dels Àngels, la salsa de calçots que fa la Montserrat Coll, el cava/xampany ben fred i el vi del Montsant/Priorat. I moltes coses més, feliçment!
Vés a: Joaquim Gay de Montellà també té un passat... democràtic

Joaquim Gay de Montellà també té un passat... democràtic

El president dels empresaris assegurava el 2011 que Foment no s'oposaria a la independència, al revés del que diu ara

 
Vés a: Oriol Rossell Brut Nature Reserva 2009: més qualitat que preu

Oriol Rossell Brut Nature Reserva 2009: més qualitat que preu

Entre els extrems, amb caves que arriben als 100 euros i els que es venen a menys de 2 als supermercats, hi ha un ventall de productes diguem-ne “raonables”, que alimenten el mercat

Vés a: Els 25 vídeos en anglès per saber com es prepara la independència (1)

Els 25 vídeos en anglès per saber com es prepara la independència (1)

The 25 videos in English essential to know Catalonia and the current process towards independence

#igerscatalunya


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: