Segueix-nos
Vols rebre el Singular?
Editorial Divendres, 18 de Gener de 2013
Opinió
Opinió. Melcior Comes
18/01/2013
Identitats i independència
"¿Triar sobre què som o sobre què volem?"
Un dels argument més escoltats durant aquests dies —entre els que d’alguna manera es neguen a donar el seu suport al dret a decidir pel nostre país— és el que ens diu que la població de Catalunya no ha de ser sotmesa al dilema d’haver de decidir si és més catalana que espanyola.

“Jo he de decidir si sóc més català que espanyol?”, ens diuen; “Jo he de decidir si els meus fills seran catalans o espanyols”?, afegeixen, en la línia del que va apuntar en el seu moment Carme(n) Chacón (i solen ser preferentment d’expressió castellana). Afegeixen que ells no tenen ganes de decidir res de tot això; i aquestes “poques ganes” és el que els frena a donar el seu vistiplau al nou Estat català. Però el que mai no diuen és que ja estan triant tot això amb el simple manteniment de l’status quo.

¿Però és legítim aquest argument?

Catalunya és una societat plural i complexa, ho sabem tots. Hi ha gent que se sent catalana i espanyola, amb més o menys puresa de cada una d’aquestes identitats. ¿Més català que espanyol? ¿Més espanyol que català? ¿Només català, només espanyol? ¿I els que són catalans però d’altres orígens: xinesos, senegalesos, marroquins, argentins, etc., tenen dret a sentir-se encara d’aquests països? ¿Com gestionem cadascú de nosaltres aquestes identitats i com això empeny o col•lapsa la democràcia?

¿I podem posar-hi una xifra, un tant per cent, a cada una de les identitats que ens formen? “Em sento català (60%), però també espanyol (20%) i filipí (20%)”. Personalment em sembla que és ben legítima aquesta manera de concebre’s.

¿Suposa la pregunta per l’estat propi una violència innecessària i contraproduent contra aquesta multiplicitat identitària? Ho dubto. Si ara mateix el procés secessionista té tanta força és perquè l’estat espanyol ha fet cada manera més difícil que una bona part dels catalans puguin seguir sentint-se catalans dins l’estat espanyol. Molts continuaven fent equilibris entre identitats, però ha estat Espanya el que ha fet la traveta i ha precipitat les coses. Ara toca arreplegar les identitats pel terra, i potser marcar unes noves preferències.

L’estat espanyol ha atacat amb massa vehemència les nostres possibilitats de continuar mantenint una identitat forta i catalana; ha estat això el que ha contribuït amb bona mesura a la situació present.

És veritat que els estats fan polítiques identitàries —promouen, reforcen, recorden i subvencionen les identitats a través dels seus mitjans de comunicació públics, les seves institucions culturals i educatives, etc.…—, i és possible que els que se senten espanyols temin que el nou estat català no se’ls donaria prou reconeixement. Tanmateix, ¿estaran dins la Catalunya independent pitjor tractats del que ara mateix ho estem els que ens sentim més catalans que espanyols? ¿Potser tot plegat no és una simple qüestió de pluralisme?

Si la Catalunya independent és un estat plural —i no tenim cap dada que ens impedeixi sospitar que no serà així: hi ha més motius per creure el contrari, la deriva cada dia més excloent de l’estat espanyol— no hi hauria d’haver cap problema. A la Catalunya independent haurem de tenir una democràcia de més qualitat que la present: hi hauria d’haver encara més llibertat i més pluralisme.

Totes les identitats tindran dret a existir, i a formar part de les institucions d’acord amb les lleis: ¿Serà menys plural el Parlament de Catalunya arribem a ser un estat sobirà? No. ¿I per què dubtar-ho? ¿Potser no sabem ja que els partidaris de tornar a Espanya seran una força política important si s’arriba a la independència?

En el fons, molts dels que fan aquest discurs de les identitats ho fan per atiar la por: temen —o volen fer témer al seu electorat— que Catalunya pugui evolucionar cap alguna forma d’estat monista, monolíticament català, monolingüe i excloent, una forma d’autoritarisme o d’abús d’una majoria preferentment catalana sobre d’una minoria que no s’hi sent tant —o potser gens—. I és aquí on ens hem de mostrar ferms: la democràcia mai no implicarà l’exclusió de la minoria, tant de la representació com de la lliure opció de les identitats.

Sabem que n’hi ha que viuen de fer-se les víctimes. Minories que es disfressen de pàries tot per obtenir rèdits, ploramiques de luxe que proven d’esgarrapar alguna cosa a còpia de pintar monstres a la cara del rival polític. Aquests són els que més fan retrunyir els discursos més demagògics, els que acaben tenyint tot allò català amb els colors de la tirania potencial, mentre que l’espanyolitat queda perfumada amb l’aroma salvador de la Constitució.

Ningú ha de triar sobre els seus sentiments. El que tenim ara sobre la taula és una qüestió política, no d’identitats, em sembla, ja que ningú pot impedir a ningú que se senti d’un lloc o d’un altre, i menys en els temps en què vivim, amb lliure circulació d’informacions i amb la gairebé nul•la capacitat dels estats per reforçar o crear noves identitats, per molt que ho intentin —com veiem que no deixa de fer-ho l’estat espanyol davant de la nostra insurrecció permanent.
Melcior Comes
Melcior Comes Escriptor. Llicenciat en Dret, irromp en el món literari a partir de 2003. Cadascun dels seus llibres de ficció ha recollit un premi literari, entre ells els Josep Pla 2008. En el camp de l’assaig, destaca la seva participació al manifest generacional Qui no mereix una pallissa?. Llibres que ha escrit: L’aire i el món (2003), L’estupor que us espera (2004), El llibre dels plaers immensos (2006) i La Batalla de Walter Stamm (2008).
Seguir l'autor
@MelciorComes
(9 en total)
Opini sobre la notícia que acaba de llegir.
Comentaris
Informaciówww.elsingulardigital.cat es reserva el dret a no publicar aquelles aportacions que siguin contraries o atemptin contra la Llei, la moral, la dignitat, la bona fe o l'ordre públic, o que infringeixin drets de propietat intel·lectual o industrial. www.elsingulardigital.cat tampoc assumeix cap responsabilitat derivada de l'enllaç a altres webs de tercers, ni dels seus continguts, que es pugui accedir a través del nostre portal.
Gongylus
19/01/2013 00:13
A Tomás Escr: T'equivoques noi. Catalunya va ser durant segles "Subjecte de Dret Internacional", reconegut per totes les monarquies del món, fins que li va ser arrabassada la seva sobirania per Felip V, amb el suport de Castella, per la força de les armes. Aquest dret no prescriu mai segons el Dret Internacional i Catalunya pot reclamar-lo sempre que vulgui. I en això no hi tenen res a dir els altres ciutadans de l'Estat espanyol. És un dret exclusiu dels ciutadans de Catalunya.
Narcís
18/01/2013 21:33
-- N'és més senzill que tot això .. Catalunya/ PPCC han d'ésser sobirans com ho són les terres castellanes ( sense més contemplcions!)! -- O, per ventura, tenim més terres on desenvolupà'ns-e com catalans ( defora/espanya els hi sap greu fins i tot el to català!)? -- Tanmateix, parlar a aquestes alçades de quelcom tan obvi roman pobre car n'és superat ( sobretot rebent tantes escopinades i pixades de tota índole)! PD: n'és del tot impossible de català qui fos sentir-s'hi ambdues coses .. espanya no t'hi vol ni renegat! Nota: Però si Catalunya hi ha fet més per espanya que no pas aquests baliga-balaga d'ejpanyols ( fonètica Bono)/ espanyolers/ espanyolíssims! Anotació al marge: ells van a la seva .. que si sa idioma el segon més parlat del món en població, que si el més important després de l'anglès en importància, que si patatim patatam ( quan n'és idioma de misèria, d'emigració, de corrupció, de .. que cap país desenvolupat entén) mentre anihilen el nostre sota sa bandera sanguinolenta ( taula rasa del 1.714 i fastigueig/ impediment centúries abans ..)!
tip d'apaña
18/01/2013 17:53
I on trobem escrit que per ser la capital d'una única nació tots els diners dels impostos cal que acabin només en la capital d'aquesta úna única nació?? Què té que veure la nació amb la caixa? Que ho expliquin ben explicat els de la nació úna única...
El teu nomJoseps
18/01/2013 17:11
Dir "em sento tan espanyol com català" no vol dir rss, perquè malgrat la conjunció copulativa per ara i tant no són realitats idèntiques ja que Espanya és la "nación" i Catalunys subordinada a ella. Ës, per entrendre-ho, com si diguéssim "em sento tan català com barceloní". El dia que tinguem la independència (tant de bo així sigui) el qui tingui doble nacionalitat catalano-espanyola sí que podrà dir amb plena legitimitat "em sento tan català com espanyol" perquè tant Catalunya com Espanya seran dos estats sobirans.
ciu
18/01/2013 16:16
Això si que defineix molts catalans-ferrans: poti poti de identitat i diners: independència. O, millor, si ens donéssin més diners, deixo apart la identitat. VERGONYA HAURIA DE DONAR-LOS
CATALÀ
18/01/2013 16:11
Vaja article ¡¡ com diria un psicòleg amic meu, l'única enfermetat seriosa de l'ésser humà és L'EGO. I, LA IDENTITAT, dic jo. La catalana identitat. Mai s'ha vist mantra semblant. Pot ser que la identitat catalana se'ns dóna desde fora? doncs, jo la tinc intacta, perquè n'és la que jo vull tenir i no la que els polítics i periodistes volem concedir-me. Esteu SONATS, psicòtics i "cansins" fins dir ja està bé ¡¡¡¡
ferran
18/01/2013 13:30
La percepció de la realitat per part de la gent, del gegantesc espoli que patim, ha estat el factor més important de reforçament del sentiment d'identitat Catalana a que fa referencia Melcior. Sabent tot això, jo em pregunto: Que impedeix a TV3, la reposició diària del vídeo del programa “Singulars” de la setmana passada, (amb Barberà i Agustí Bordas) fins que aquest vídeo sigui declarat inconstitucional per ser una fabrica d'independentistes ???
El teu nomTomás Escr
18/01/2013 13:12
Los españoles sentimos que España es el todo, que comprende todo el territorio nacional, Cataluña, Castilla, Galicia etc. y así lo recibimos hace siglos, así lo reconocemos dentro y fuera de nuestras fornteras, así lo ratificamos todos, sin excepción por mayoría absoluta, y todos tenemos que decidir si continuamios así o parcelamos españa, esto es cosa de todos, no de una CC.AA. u otra. Y evidentemente jamás aceptaremos otra cosa que no sea la plenamente domocrática, esto hoy por hoy es españa, y en España la sobranía la ejerce el Pueblo Español, no el catalán, ni el manchego, ni vasco, ni andaluz, etc. etc..
Voti voti voti
18/01/2013 10:13
Fullaraca és el que posen. Si Rubalcaba ja els vola el dret a decidir, i vol un cafè per a tots que es dirà "federalismo para todos" serà una desferra. I Rajoy a més ni li fa cas. El camí federalista asimètric els ha apropat al confederalisme i aquest a CAT país propi, amb independència plena. Però el PSC ens interpretarà una òpera d'anys si el deixem fer. Avui sabràn si són feixistes o catalanistes...
S'està parlant...
La declaració sobiranista
Enquesta
En general, què en pensa de la corrupció en la política?
En general, què en pensa de la corrupció en la política?
33 %
60 %
7 %
15 vots
Segueix-nos
Vols rebre el Singular?
© ElSingularDigital.cat S.L. 2012
desenvolupament bab software | diseny gràfic l'eixida