Actualitzat el 15/01/2013 a les 11:01h

No és una cortina de fum

En moltes tertúlies em trobo amb gent que assegura que la transició nacional és una cortina de fum i que és la nostra “excusa” per eludir els principals problemes del país, aquells que afecten, durament, a moltes i moltes famílies.  

Res més lluny de la realitat. És obvi que la primera prioritat és treure el país de la crisi econòmica però també és molt evident que si no canviem les regles del joc no ho aconseguirem.  I en això consisteix, en gran mesura, la transició nacional de la que tant es parla. No negarem que aquesta transició es nodreix d’una gran dosi de sentimentalisme (estima cap el nostre país, Catalunya i cap a la seva gent) i d’ideologia però tampoc podem negar que l’ingredient principal, el motor que ens dóna la força per tirar endavant, és la necessitat de treure Catalunya de la crisi econòmica i donar resposta a les necessitats més bàsiques, més urgents i més flagrants dels seus ciutadans.

Per això crec que és molt important que sapiguem explicar què és exactament això de la transició nacional i el dret a decidir. Aquests dos conceptes ja no són exclusius del debat identitari, ara són protagonistes del debat econòmic. I és que aquesta etapa, aquest camí, l’hem de fer amb el cor però pensant en la nostra cartera i en la nostra butxaca. La nostra relació amb la resta de l’Estat, totalment injusta i desequilibrada, ha arribat a un punt insostenible.

El govern de l’Estat ha decidit no pagar els deutes que té amb Catalunya i, a la vegada, l’obliga a fer front a un límit de dèficit molt exigent (tot i que Europa ha flexibilitzat el límit de dèficit al que ha de fer front Espanya). Així doncs, mentre que Europa permet que Espanya tingui un objectiu de dèficit del 4,5% del PIB, Espanya obliga a Catalunya a tenir-ho, com a màxim, del 0,7%.  Aquesta intransigència del govern central (de no ampliar el límit de dèficit de Catalunya) pot tenir una conseqüència molt perillosa ja que pot posar en qüestió el nostre Estat del Benestar perquè és Catalunya qui duu a terme i qui finança les polítiques socials (educació, sanitat, gent gran,...).

Això endureix una situació que ja és, per si mateixa, molt complicada. Amb aquesta càrrega a sobre mai podrem sortir de la crisi i ens veurem obligats a demanar uns esforços, socials i econòmics, que sabem que seran insuportables. Així doncs, la transició nacional de Catalunya (poder disposar dels nostres propis recursos) ja no és només un qüestió de sentiments o ideologia ara és una qüestió econòmica, és pur instint de supervivència.

COMENTARIS

+4
-0
ICV i el PSC no ho tenen clar encara
Isabel C., 17/01/2013 a les 18:58
Jo ho tinc molt clar. La independència és també l'única sortida no només per a no desaparèixer com a poble, sinó també per a poder tornar al camí de les polítiques de creixement i salvament de l'Estat del Benestar. Però penso que cadascun de nosaltres, inclosa l'autora de l'article, hauríem de concentrar totes les nostres energies en repetir-ho fins l'extenuació als nostres conciutadans i, molt especialment, els qui voten i/o militen a partits d'esquerra o suposada esquerra, sobre tot, ICV i PSC, que són els que no ho tenen gens clar.
+8
-0
Endevant
Andreuza, 16/01/2013 a les 14:49
Totalment d'acord amb l'article.Cal afegir-hi però que les solucions han d'ésser ràpides,l'estat espanyol ens ofegarà amb totes les seves forces.
Amb les portes tancades, ens cal ser lliures per poguer respirar.
+1
-8
Doncs ho tenen fàcil...
Gianfontini, 16/01/2013 a les 12:48
Declarin la independència demà mateix i deixin de plorar per les cantonades. Però ep!, una bona colla de membres del seu partit i els seus respectius assessors perdrien la menjadora madrilenya. I es clar, això no ho faràn oi?

La classe política catalana no té cap mena de crèdit. Són vostès una vergonya senyora Borràs. Només busquen noves formes de marejar i gravar als ciutadans, i ens distreuen amb la independència. Fa temps que se'ls veu el llautó, però mai com ara.

Bé se jo que si depèn de vostès mai serem independents, de la mateixa manera que tampoc es baixaràn mai el sou. No es pot anar contra un mateix. Ho trobo ben lògic, però com a mínim tinguin la decència de no prendre a la gent del carrer per zombis idiotes, que no ho som pas tots. Representin el seu paperet d'opereta pseudo-democràtica mentre puguin, que se'ls acaba el xollo.

I ara, estimat censor/a de nació digital, hauràs de fer la teva feina, doncs no crec que pugueu publicar aquest comentari. Si m'equivoco, em trec el barret davant vostre.
+20
-0
Ser o no ser
Valentí, 15/01/2013 a les 20:37
Hi estic completament d'acord perquè el que hi diu és de pura lògica. La llàstima és que alguns politicastres ho vulguin dinamitar en benefici propi, però vull ser optimista i vull creure que la seva dinamita els explotarà als morros, perquè la gent els té perfectament clissats i no els dóna cap crèdit.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Autor
Meritxell Borràs
Diputada de CiU al Parlament
 
Vés a: Oriol Rossell Brut Nature Reserva 2009: més qualitat que preu

Oriol Rossell Brut Nature Reserva 2009: més qualitat que preu

Entre els extrems, amb caves que arriben als 100 euros i els que es venen a menys de 2 als supermercats, hi ha un ventall de productes diguem-ne “raonables”, que alimenten el mercat

Vés a: Els 25 vídeos en anglès per saber com es prepara la independència (1)

Els 25 vídeos en anglès per saber com es prepara la independència (1)

The 25 videos in English essential to know Catalonia and the current process towards independence

#igerscatalunya


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: