Dijous, 24 de gener de 2013 | 19:28
Vostè es troba a: Inici > Economia >

 La gasolina i el gasoil s'abarateixen un 0,7%

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
 ECONOMIA
 La gasolina i el gasoil s'abarateixen un 0,7%
Economia 24/01/2013 11:09
9gasolina sortidor
 Els preus de la gasolina i del gasoil han registrat baixades del 0,7% aquesta setmana, amb el que experimenten el seu primer descens en el que va d'any, segons dades recollides per Europa Press a partir del Butlletí Petrolier de la Unió Europea (UE).
 
  En concret, el litre de gasolina se situa en l'actualitat en 1,412 euros, un 0,7% més barat que fa una setmana, però un 2,7% per sobre de l'últim preu marcat en 2012, d'1,374 euros. A més, costa un 3,2% més que en la mateixa setmana de l'any passat.
 
   En el cas del gasoil, el seu preu actual és també un 0,7% inferior al de fa una setmana i se situa en 1,366 euros, un nivell un 1,8% superior al de finals de 2012 i un 2,2% superior al de la mateixa setmana de l'any passat.
 
   La Comissió Nacional de l'Energia (CNE) va indicar en un informe publicat recentment que el preu mitjà dels carburants durant 2012 va ser un 8% superior al de 2011, malgrat una "inaudita" baixada del consum del 6%. La gasolina i el gasoil van aconseguir màxims històrics a l'estiu i després van moderar els seus preus en el tram final de l'any.
 
   Per la seva banda, l'Associació Espanyola d'Operadors Petrolífers (AOP) va indicar ahir que les pujades de preus responen tant a un increment en els impostos durant 2012 com a l'encariment del cost del combustible als mercats internacionals, on el descens de la demanda a Espanya no exerceix una pressió suficient com per provocar abaratiments significatius.
 
   En l'escenari actual de preus, un automobilista ha de dedicar 77,6 euros a l'ompliment d'un dipòsit mitjà de 55 litres de gasolina, així com 75,1 euros en el cas del dipòsit de diésel.
 
   L'evolució actual de preus es registra després que el passat 1 de gener desapareguessin les exempcions fiscals que fins ara gaudien els biocarburants, la qual cosa exerceix una pressió a l'alça sobre el litre de combustible de fins a 3 cèntims.
 
   La baixada de preus d'aquesta setmana a Espanya, constatada per la Comissió Europea a partir de dades recollides en dilluns, podria no marcar una tendència a la baixa, a la vista que el preu del petroli es troba a l'alça i anticipa pressions alcistes als mercats de carburants.
 
   De fet, el barril de Brent, de referència a Europa, costa en l'actualitat 112 dòlars, dos dòlars més que fa una setmana, mentre que el Texas 'sweet light' americà cotitza a 95,5 dòlars, un dòlar i mitjà més que fa una setmana.
 
COMPARACIÓ AMB EUROPA.
 
   Els preus dels carburants segueixen costant a Espanya menys que en la mitjana de la UE, on el litre de gasolina ascendeix a 1,571 euros, i a 1,606 euros en el cas de la zona euro. Per la seva banda, el preu del litre de gasoil ascendeix a 1,468 euros de mitjana de la UE dels 27, i a 1,457 euros a la zona euro.
 
   El menor nivell de preus finals a Espanya pel que fa als països de l'entorn es deu al fet que el país, malgrat les pujades de l'IVA, als majors impostos autonòmics i als nous gravàmens al biodiésel, segueix comptant amb una menor pressió fiscal.
 
   De fet, el preu del litre de gasolina abans d'impostos se situa a Espanya en 0,703 euros, per sobre dels 0,678 euros en la mitjana de la Unió Europea de 27, mentre que en el cas del gasoil el preu abans d'impostos és de 0,76 euros, també superior als 0,743 euros de la mitjana comunitària.
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
CatalunyaPress - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1