Actualitzat el 28/01/2013 a les 00:01h

I si en Pere Navarro té raó?

Dimecres passat el Parlament va votar a favor d’una declaració de sobirania. S’ha conformat un tripartit nacional (CiU, ERC i ICV-EUiA) que juntament amb un bri de les CUP agrupa una amplíssima majoria per endegar el procés que ens porti als catalans a decidir què volem ser de grans. El PP a Catalunya va oposar-s’hi de manera ferotge i la tropa de xoc de l’espanyolisme, Ciutadans, també. Després, el Partit dels Socialistes i la seva tragicomèdia. Els 20 diputats socialistes no van ser 20. Cinc electes van preferir no haver de votar no i van escollir quedar-se fora del plenari. No van abstenir-se, van inhibir-se.

I començà l’incendi al PSC, un partit que fa tres anys i escaig ho governava tot, des de l’Ajuntament de Barcelona al Gobierno del Reino de España. Qui eren aquests cinc per anar contra la decisió que havia pres l’aparell? Altra cosa són els motius de la decisió del PSC. Un dels díscols, l’alcalde de Lleida Àngel Ros, digué que un diputat té tres lleialtats: l’elector, la pròpia consciència i el partit. Actuà per consciència doncs. El dirigent socialista Maurici Lucena, pensarós, assegurava que no passava res, que se sentia disgustat, però que es prendrien les mesures disciplinàries pertinents. Navarro, dit líder el PSC, molt obert al debat de les idees, va replicar a aquells que el titllen de poc favorable a la democràcia que els que no respecten els acords del grup parlamentari són els que no reconeixen la majoria. Ai, com recorda això a la “tirania de la majoria” de la que ens va advertir Tocqueville.

Comptat i debatut l’acte de desobediència de l’esquadra dels cinc (l'alcalde de Lleida, Àngel Ros; el líder d'Avancem, Joan Ignasi Elena; l'exconsellera Marina Geli, Rocío Martínez-Sampere i Núria Ventura) té un preu: 400 euros de sanció. És molt o poc? Quan l’exconseller exsocialista Ernest Maragall es va saltar la disciplina de vot la legislatura passada votant a favor del pacte fiscal va ser castigat amb 100 euros.

Però, té raó en Navarro? El grup socialista refreda l’afer i es vanta de complir el reglament del Parlament. Si hom el fulleja veurà com en l’article 189, que porta de títol “Absentisme”, en el seu apartat 1, eleva el càstig fins a poder “ésser privat del dret a percebre l’assignació d’un mes i dels altres drets de caràcter econòmic”. Es poden fer unes regles de tres i treure la multa que hom cregui. El PSC posa la sanció que vol. Però, té raó en Navarro? La decisió de la majoria del grup parlamentari pesa més que la consciència dels diputats? Quin preu té la consciència?

Potser aquest grup díscol hauria fet bé emprant l’article 92.3, sobre “l’explicació de vot”, apartat 3: “El diputat o diputada que ha votat de manera diferent a la del seu grup (...) pot explicar individualment el sentit del seu vot”. Per què no ho van fer? El seu partit no ho hagués permès. El moment requereix més episodis de valentia política i menys de partidisme garrepa.

COMENTARIS

+4
-1
From USA
Anònim, 28/01/2013 a les 20:55
Sr. Foguet, la pregunta que jo em faig és què ha promès el PsoE i la ambiciosa Chacon a Navarro a camvi del NO a Catalunya?

Ja ho anirem esbrinant prou a les notícies, oi?

És fastigòs que el Psc (i d'altres) facin servir Catalunya com a camvi de moneda i cunillet d'indies per les seves ambicions partidistes.
+7
-1
Jo els multaria més
Anònim, 28/01/2013 a les 14:58
I ho faria per inhibició en les seves funcions. Els polítics poden votar sí, no, en blanc, abstenir-se. Però, no participar en la votació?.

Si tinguessin tanta consciència, per què no votaven a favor de la aproclama? Que, com a mínim hagureren representat alsuns dels votans d'aquest partit majoritàriament espanyolista.

Ah, i els de les CUP: torneu a la guarderia, que segur que allà troben a faltar les vostres gràcies.
+4
-1
Exemple de la realitat
Llaços, 28/01/2013 a les 14:44
Més enllà de les qúestions partidistes de cadascú... penso que és una anomalia no respectar diversos vots. Uns replicaran que això pot ser un caos... però la vida, i per tant la política, és plena d'exemples on el que destaca són els grissos. El PSC hagués pogut dir: votem la nostra proposta tots; la del tripartit nacional votem 15 no i 5 voten sí o s'abstenen fruit de la diversitat i singularitat del nostre partit. Això del pSC i de la resta de partits trobo que ho manca. Cal una regenració democràtica del funcionament dels partits, de les llistes i finalment del Parlament. I no estic cridant al caos, hi ha postures intermitges prou vàlides.
+5
-1
Obligacions
Anònim, 28/01/2013 a les 14:28
I quina obligació hi ha de què un diputat hagi de votar el que diu el grup? Que no tenen criteri propi?

Cal posar en qüestió i debatre profundament la disciplina de vot. No té cap sentit.
+3
-0
no van votar
Anònim, 28/01/2013 a les 14:17
no poden explicar el vot perquè ni tans sols van votar...
+15
-2
Però com ha de tenir raó?
D'esquerres, 28/01/2013 a les 11:47
No ens poden fer creure que els diputats no tenen principis. Sobretot en un tema nacional vital. Jo aplaudeixo els que no van voler votar. Aquest Navarro es pensa que el partit es seu. Jo els votava abans ara n'hi pensar-ho
+13
-1
PSC...
Marcel.lus Proust, 28/01/2013 a les 07:47
La minsa quantia de la multa, per sí mateixa, ja denota que no es vol fer sang del fet. Però la pregunta del milió seria :
S´ha fet així perque en el fons es comprén el dret de votar diferent (enfrontant-se amb el PSOE-PSOE), o més aviat seria per a salvar el PSOE-CAT de la gran deriva i reducció del potencial del partit ?? Vist el panorama actual, i el taranná d´en Navarro, sembla que es prioritzi no afondir més en les ferides, que en un possible enfrontament amb Madriz.
Ben mirat i debatut, misèria socialista...

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Autor
Joan Foguet
Nascut a Barcelona (1980) i santfeliuenc per adopció i vocació. Periodista inquiet des de fa més d’una dècada i del Grup de Periodistes Ramon Barnils. Pluriempleat sovint i partícip de diverses redaccions (La Razón, Actual, Expansión, El Punt, El País), fet que m’ha permès estimar el millor i el pitjor de l’ofici. Radicalment moderat i compromès amb fer d’aquest país un lloc més normal pels nostres fills. En profunditat a www.joanfoguet.cat i més seguit a @joanfoguet.
 
Vés a: Les Pedrenyeres Negre 2009: finor a la moda

Les Pedrenyeres Negre 2009: finor a la moda

Un monovarietal de garnatxa negra amb dotze mesos de criança en bóta i dotze més en ampolla, que té en l'elegància el principal argument

Vés a: Els 25 vídeos en anglès per saber com es prepara la independència (1)

Els 25 vídeos en anglès per saber com es prepara la independència (1)

The 25 videos in English essential to know Catalonia and the current process towards independence

#igerscatalunya


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: