ACN | Actualitzat el 04/02/2013 a les 20:40h

«Una història catalana» s'estrenarà a la Sala Gran del TNC

ACN | Actualitzat el 04/02/2013 a les 20:40h
Assaig d'Una història catalana' al TNC Foto: ACN

Pocs dramaturgs tenen el privilegi de poder refer un text teatral propi, i encara menys de tornar-lo a presentar al teatre on va debutar, però ara a la sala noble. És el que li ha passat a Jordi Casanovas, que aquests dies assaja al Teatre Nacional de Catalunya (TNC) la nova versió d'Una història catalana', la primera obra de la seva trilogia sobre Catalunya que es va estrenar la temporada 2010/2011 a la Sala Petita del TNC dins del marc del Projecte T6. El 27 de febrer s'hi reestrenarà, aquest cop a la Sala Gran, amb un muntatge renovat i un equip actoral on només repeteixen tres dels actors de la primera versió. Casanovas, creu que ha tingut "sort" de rebre aquesta oportunitat i diu que ara té la "responsabilitat" d'estar a l'alçada.

Jordi Casanovas assajava aquest dilluns a la tarda amb l'equip d'actors que representaran la nova versió d''Una història catalana', a partir del 27 de febrer a la Sala Gran del Teatre Nacional de Catalunya. Aquesta obra va ser molt celebrada quan es va estrenar a la Sala Petita del TNC fa dues temporades, aleshores dins del Projecte T6 del teatre públic, que busca donar sortida als joves directors.

El dramaturg català farà el salt a la Sala Gran del mateix TNC, i és per això que ha "refet" el text i l'escenografia, adaptant-lo a les dimensions "que demana" aquesta sala. Per Casanovas el text original tenia "coses positives" però hi havia certs aspectes en què "es quedava curta".

El nou muntatge presenta "moltes novetats i sorpreses", motiu pel qual Casanovas es mostra convençut que qui hagués gaudit amb el muntatge original "tindrà ganes de repetir". La novetat més evident té a veure amb l'equip d'actors, on només hi ha tres dels actors de l'obra estrenada a la Sala Petita.

"Els personatges canvien, i tot té una dimensió nova", explica el director. Casanovas recorda que amb la versió del Projecte T6 hi va haver "un ambient fantàstic", i per això diu que "la por" era enfrontar-se a una companyia " de peces individuals", però assegura que de nou s'ha tornat a produir "la conjunció i l'harmonia".

El retorn d'un 'western' català

Jordi Casanovas descriu 'Una història catalana' com un 'western'. "L'anomeno així, perquè m'agraden molt els westerns que expliquen la fundació d'una nació", subratlla. Aquest western català explica 3 històries que convergeixen i que expliquem tres "fronteres". Una, la d'una família del Pallars en conflicte amb sí mateixa i amb el poble; una segona, als "marges" de Barcelona, al llindar dels suburbis; i finalment l'història d'un emigrant que ha anat a parar a un país centreamericà on intenta construir un món nou, però fracassa.

Aquesta obra, que va tenir una gran acollida entre el públic català quan es va estrenar, és la primera de les tres que conformen la trilogia de Casanovas al voltant de Catalunya. La segona, 'Pàtria', es va estrenar l'any passat al Festival Temporada Alta i després va desembarcar al Teatre Lliure. Pel que fa a la tercera obra, encara no s'ha estrenat.

D'altra banda, Casanovas s'ha referit al proper tancament de la Sala Tallers, i amb això, al risc que el Projecte T6 desaparegui del Teatre Nacional de Catalunya. Pel dramaturg català, per a què apareguin "textos interessants i que marquin la història del país" cal que se'n escriguin molts -allò que afavoreix el T6-. En aquest sentit, Casanovas diu que el T6 és "indispensable" i lamenta que algú "pensi que no i que ja està tot fet en el món de la dramatúrgia catalana".


FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

 
Vés a: Les Pedrenyeres Negre 2009: finor a la moda

Les Pedrenyeres Negre 2009: finor a la moda

Un monovarietal de garnatxa negra amb dotze mesos de criança en bóta i dotze més en ampolla, que té en l'elegància el principal argument

Vés a: Els 25 vídeos en anglès per saber com es prepara la independència (1)

Els 25 vídeos en anglès per saber com es prepara la independència (1)

The 25 videos in English essential to know Catalonia and the current process towards independence

#igerscatalunya


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: