Dissabte, 9 de febrer de 2013 | 09:55
Vostè es troba a: Inici > Societat >

 El 29% dels espanyols han pres medicaments per a l'ansietat en l'últim any

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
 SALUT
 El 29% dels espanyols han pres medicaments per a l'ansietat en l'últim any
Societat 08/02/2013 11:23
MEDICAMENTOSGENTGRAN
L'OCU ha realitzat una enquesta a més de 2.000 espanyols entre 18 i 74 anys sobre la seva experiència amb els medicaments per tractar l'ansietat1. Aquest estudi es va realitzar simultàniament a Bèlgica, Itàlia, Portugal i Brasil. Els resultats indiquen que a Espanya hi ha un elevat percentatge de la població que pren aquest tipus de medicaments de forma perllongada. 
L'OCU destaca que les xifres de consum a Espanya són cridanerament altes si es comparen amb la resta de països de l'estudi: 4 de cada 10 espanyols han recorregut en alguna ocasió a medicaments per tractar l'ansietat; en el cas de les dones aquest percentatge s'eleva fins al 50%. Impactant és, que la decisió de prendre aquests medicaments parteixi principalment del metge de família (en un 57% dels casos) en lloc de l'especialista, i que 6 de cada 10 pacients diguin no haver estat informats pel metge del risc de dependència en què incorrien en prendre ansiolíticos.

L'OCU dibuixa el perfil d'usuari habitual d'ansiolíticos: dona major de 34 anys; nivell d'estudis baix-mitjà; en situació econòmica difícil o de desocupació. I les raons per prendre aquests medicaments: en un 32% dels casos és per la dificultat a agafar el son; en un 30% per problemes laborals; un 29% ho fan per successos traumàtics i un 17% per causes econòmiques.

L'OCU es va interessar per la quantitat presa per cada pacient. Els consumidors habituals no acostumen a superar les dosis recomanades. Un 43% dels pacients prenen aquests fàrmacs per sota de la dosi recomanada, encara que el més usual és prendre el pautat, tant entre els qui prenen ansiolíticos o inductores del somni (50%) com els que usen antidepressius (67%).

Es va preguntar als entrevistats sobre els medicaments que havien pres per tranquil·litzar-se o sentir-se més relaxat ja anessin ansiolíticos, somnífers, antidepressius, o opiaceos. Els tranquilizantes naturals, com la Valeriana i les infusions d'herbes com la tila o la camamilla no estan comptabilitzades en aquesta dada.

Només un 36% dels enquestats per l'OCU declaren que l'especialista li va assenyalar els possibles efectes adversos. Doncs bé, aquests medicaments poden provocar pèrdues de memòria i somnolència diürna mentre es prenen. Majors poden ser fins i tot els problemes en abandonar la medicació: el 38% va tenir dificultats per dormir després de deixar de prendre ansiolíticos i a un 37% els va augmentar l'ansietat. Entre els qui van prendre antidepressius el 26% va tenir problemes de ansietat en deixar de prendre'ls i el 22% va experimentar major irritabilitat.
 
Més greu encara és la dependència. Un terç dels usuaris consultats per l'OCU van reconèixer que, si no tenen la seva medicació a mà, senten nerviosisme. De les respostes dels entrevistats per l'OCU es desprèn que un 23% dels consumidors d'ansiolíticos s'ajusten a un perfil de dependent.
 
Un risc que s'incrementa fins a un 32% en aquells que porten prenent aquest tipus de medicació més d'un any.

L'OCU aconsella:
 
· Si es tenen problemes per dormir, s'està nerviós o decaigut, abans de recórrer a els fàrmacs, es pot provar amb canvis en el estil de vida, incloent fer més exercici, menjar de forma més saludable i comentar la seva situació amb algú de confiança.
 
· Aprendre a prendre's les adversitats d'una altra manera: hi ha situacions traumàtiques en les quals és normal sentir-se malament.
 
· Si el doctor recepta algun fàrmac, s'ha de preguntar sobre els seus possibles efectes adversos. També es pot provar amb la psicoterapia.
 
 
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
CatalunyaPress - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1