Dones Banner
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| violències| memòria| opinió cat | esp
19a edició dels Premis de Comunicació no Sexista 2011
El 30 de novembre, a l’Auditori de la Facultat de Comunicació Blanquerna de la Universitat Ramon Llull, s’ha celebrat la dinovena edició dels Premis de Comunicació No Sexista que atorga l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Aquest guardons, que es lliuren des de l’any 1993, han esdevingut una cita anual del periodisme a Barcelona.
comunicació | 30/11/2011

 


Els premiats i les premiades en l'edició 2011

Redacció. - Aquest vespre s’han lliurat els Premis de Comunicació No Sexista, que l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC) organitza cada any per promoure i recompensar els mitjans, les institucions i els professionals que ajuden a construir les pautes d’una comunicació no sexista, i per valorar negativament les pràctiques que s’allunyen d’un espai informatiu que fomenti la igualtat d’oportunitats i de gènere. 

Per a Lina Barber, vice presidenta de l'ADPC, aquests premis s’han d’entendre com un incentiu per als mitjans de comunicació que estan realitzant una bona feina periodística i que a partir dels recursos i llenguatges  propis de cada mitjà reflecteixen adequadament la realitat social de dones i homes. “Tenim paraules per dir, explicar i expressar-ho tot i és necessari mimar aquestes paraules”, va concloure.

Les i els guanyadors de cadascuna de les categories de Premis Bones Pràctiques de Comunicació No Sexista de l’edició d’enguany han estat:

• Per un periodisme rigorós i de qualitat, fent visibles les dones i les seves actuacions
-Pilar Rahola. Per un periodisme atrevit i compromès. Ha lliurat el premi la directora de l’Institut Català de les Dones, Núria Balada.
-Ángeles Caso. Per la seva trajectòria que combina actualitat, reflexió i literatura en femení. Ha lliurat el Premi Montse Alcoverro, actriu i lluitadora feminista.
-Victòria Palma. Per la seva tasca de recerca i per visibilitzar les dones professionals de la música d’abans i d’ara. Ha lliurat el Premi la periodista i ex presidenta de l’ADPC, Montserrat Puig.

• Per a les iniciatives tecnològiques i el foment del periodisme digital
-Canal Mujer del diari econòmic Expansión. Per donar a conèixer les dones en el sector empresarial i emprenedor: la innovació, l’accés a llocs de decisió i també les desigualtats. Han recollit el Premi Martí Saballs, sotsdirector del diari, i la redactora Cristina Fungibella de mans de la periodista i responsable d’aquesta dinovena edició del Premis, Joana Uribe.

• Per a una campanya de comunicació
-Mou-te per la igualtat. És de justícia, de l’ONG Ajuda en Acció. Per donar a conèixer la situació de discriminació de les dones al món i el paper que duen a terme per millorar les seves condicions de vida, i per sensibilitzar col•lectius considerats clau -mitjans de comunicació, jovent i poders públics-. Ha recollit el Premi Lourdes Mourelo, responsable de sensibilització i voluntariat d'Ajuda en Acció, de mans de la periodista i professora de comunicació de la UAB, Joana Gallego.

• Per a iniciatives de les empreses editorials
-Revista Mia, per la iniciativa Mujeres Reales. Soy Real... y me gusta, amb el seu Manifiesto por las mujeres reales i les iniciatives que se’n deriven a favor del reconeixement de les dones -els salaris compatibles i  la igualtat d’oportunitats-. Ha recollit el Premi la directora de la revista, Flora Sáez; l’ha lliurat Francina Vila, regidora de Dona i Drets Civils de l’Ajuntament de Barcelona.
 
• Per a iniciatives comunicatives del món local
-Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, i en especial a l’Àrea de Benestar i Ciutadania. Pels productes informatius a favor de visibilitzar accions de dones –revista Dones, el bloc del Centre d’Informació i Recursos per a les Dones- i l’esforç per utilitzar un llenguatge no sexista en la revista municipal Viure Sant Boi. Ha recollit el Premi la tinenta d’alcaldia de Benestar i Ciutadania, Lluïsa Moret i ha lliurat el Premi el diputat delegat d'Igualtat, Ciutadania i Benestar Social de la Diputació de Barcelona, Josep Oliva.

• Per a uns continguts seriosos en la representació d'homes i dones en programes d'entreteniment de ràdio i TV
-Equip del programa Polònia emès per TV3 i a la seva productora Minoria Absoluta. Per l’esforç visible en les últimes temporades d’incorporar personatges femenins, representats per actrius, en els seus gags. Ha recollit el Premi Manel Lucas, periodista i guionista del Polònia, de mans del Secretari General de Comunicació del Govern de la Generalitat de Catalunya, Josep Maria Martí.

 El Premi a la Trajectòria Periodística d’enguany ha estat atorgat a:
-Myriam Josa Campoamor, periodista en actiu de La Vanguardia.
És la treballadora de més edat del  mitjà (inclosa la redacció i la resta de departaments) i la que porta més temps a l’empresa. Amb 72 anys, en fa 44 que treballa al diari. De la mà del seu professor i periodista de La Vanguardia, Santiago Nadal, va entrar a la secció d’Internacional a primers de maig del 1967 per a un mes de practiques. Pràctiques que encara continuen, manifesta Josa en el seu perfil, que es pot consultar a: http://periodistesentempsdificils.adpc.cat/. Li ha lliurat el Premi la periodista M. Eugenia Ibáñez.

 El Premi Males Pràctiques de Comunicació no Sexista, únic i en una sola modalitat, ha estat per:
 -Secció Balón Rosa del diari Sport. El mateix mitjà la defineix com: “Noticias y rumores sobre las relaciones personales de los futbolistas y sus esposas o novias”.

En l’acte també s’han conegut les guanyadores del I premi de Periodisme no Sexista per a estudiants de Ciències de la Comunicació convocat per l’ADPC:
-Raquel Piqueres, per La desconeguda dona xinesa a Catalunya, on s’explica l'experiència d'una emprenedora xinesa, Carme Chenn, i es relata com ha arribat fins aquí i les condicions laborals de la seva plantilla.
-Premi ex aequo per a Mireia Aguado i Carla Piqué amb Esperit de superació, un informe que presenta la realitat de dues dones marroquines immigrades a Catalunya, l'una amb feina, l'altra fent moltes coses i estudiant, però sense feina.

Les guanyadores del Premi especial de l’Associació de Dones Periodistes que atorga l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona han estat:
 -Sara Moreno, per la seva entrevista Només tinc el carnet de família monoparental
-Carmen Segura, pel seu reportatge Una nova realitat familiar mobilitza l’acció europea

Els premiats i les premiades d’aquesta edició dels Premis han estat obsequiats amb una fotografia de la fotògrafa Colita.

Unes 200 persones van seguir el lliurament de Premis. L’acte ha estat, conduit  per Marta Càceres (Sabadell, 1969) periodista i presentadora del programa Para todos la 2 de TVE, i va comptar amb la presència de diverses personalitats del món de la comunicació, associatiu i polític.

 

Altres notícies
Premis de Comunicació no Sexista | comunicació | 07/10/2009
Premis de Comunicació de la Diputació de Barcelona per a l'any 2009 | comunicació | 26/10/2009
El futur de la professió periodística passa per la igualtat de gènere | comunicació | 21/09/2010
Roda de premsa sobre l’estudi Qui figura a les notícies? | comunicació | 05/10/2010
La presidenta de l'ADPC, Carme Freixa, participa en una taula rodona sobre drets laborals en el sector dels gabinets de comunicació | comunicació | 08/12/2010
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Alta al butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Diàleg sobre l'estat de la comunicació a Espanya
El periodista Manuel Campo Vidal i el professor Manuel Castells analitzen ... [+]
 
  Feminisme i Migració. Intervenció Social i Acció Política
El Congrés Internacional, organitzat per la UAB, pretén obrir un debat ... [+]
 
  FotoConvocada la cinquena edició del Premi Mila de Periodisme per a la Igualtat de Gènere de Lleida
La regidoria de Drets Civils, Cooperació i Igualtat de l’Ajuntament de ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som