NINAM i l’ANG alerten dels perills per la fauna marina d’una prospecció sísmica al Cap de Creus i les Balears
 
Les dues entitats han presentat un informe on exposen les raons per les que el projecte de prospecció sísmica requereix d’estudi d’impacte ambiental. En aquest informe manifesten que certes poblacions de cetacis protegits es podrien veure afectades, i con L´empresa Seabird Exploration FZLCC ha sol•licitat al ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Medi Marí els permisos per realitzar una campanya sísmica al mar Mediterrani per a la recerca d´hidrocarburs (gas i petroli). Sota el nom de “Campaña sísmica en aéreas libres del Golfo del León, frente a las costas de Cataluña y Baleares”, es presenta un projecte de prospecció de la geologia del fons marí en una extensa àrea entre Menorca i aigües nacionals franceses. L´objectiu és trobar indicis de bosses de gas natural per una futura explotació.

La metodologia és crear explosions amb un canó d´aire comprimit des d´un vaixell i captar com reboten les ones al fons amb sondes per tal de fer un dibuix del fons. L´àrea d´estudi és enorme, i en general cobreix grans profunditats, de més de 1.000 metres, excepte vora el Cap de Creus, on s´acosta a 13km del litoral i puja fins només 150 metres de profunditat.

Les entitats recorden que en aquesta àrea hi ha poblacions de cetacis de gran importància protegits per diferents Directives, com la Directiva Hàbitats, la Directiva 92/42/CEE, la Llei del Patrimoni Natural i la Biodiversitat 42/2007 i la Llei 41/2010 de Protecció del Medi Marí. Així mateix, han detectat errors i informació poc actualitzada sobre les poblacions d’aquest àmbit.

Els mètodes sísmics de prospecció produeixen unes ones d’intensitats intolerables per a la fauna marina i poden ocasionar els següents efectes sobre els cetacis:

- Pèrdua de les habilitats de comunicació dins el grup, disminució de la capacitat d’ecolocalització amb la reducció de l’eficàcia de captures i desplaçament de l’hàbitat. També es donen traumes físics, pèrdues auditives i canvis de comportament.

En aquest sentit, el projecte tampoc no valora adequadament els efectes que el so i la vibració provoquen a altres espècies marines; són coneguts els danys acústics que es produeixen sobre els peixos, cefalòpodes, cetacis i el coral.

Per a les dues entitats no existeixen suficients coneixements per determinar els efectes que aquesta prospecció pot tenir sobre la fauna d’aquest àmbit, i estableixen com a premissa necessària i indiscutible la precaució davant de qualsevol actuació d’aquest tipus. També sol•liciten que el projecte valori el nivell d´exposició al impacte acústic, per tal de garantir que no es produiran lesions permanents en els organismes marins.

Alhora, estableixen la necessitat d’excloure del projecte aquelles àrees on es trobin espècies prioritàries a conservar, i que en cap cas es portin a terme treballs en els períodes de migració de cetacis.

Finalment, insisteixen que una part important de l´àrea de prospecció del Projecte és un espai Xarxa Natura 2000 Marina (Lloc d´Interès Comunitari, UE), i que es posa en greu perill recursos altament valuosos tant des del punt de vista ecològic com econòmic.