El futur incert de les polítiques ambientals posa en perill la conservació del territori
 
L’Associació de Naturalistes de Girona (ANG) mostra la seva preocupació per l’orientació de les polítiques ambientals del nou govern estatal. Segons el parer d’aquesta entitat, les reformes que ha presentat el nou ministre ortaran a un camí sense sortida el medi ambient i el territori, especialment els racons del litoral que encara es conserven. La reforma de la Llei de Costes, pot portar a nous creixements urbanístics, que degradaran el litoral, posaran en risc l’abastament d’aigües de molts municipis, i condicionarà la qualitat de vida dels habitants d’aquest pobles. Aquest fet és especialment preocupant a l’àmbit de la demarcació de Girona, a on el litoral ja es troba sota una alta pressió turística i alguns dels seus valors naturals ja s’han vist afectats.

Així mateix, el govern Espanyol, com ja ha fet el govern de la Generalitat a través de la Llei Òmnibus, vol simplificar la normativa sobre l’avaluació d´impacte ambiental, fet que facilitarà la implantació d’activitats amb un fort impacte ambiental en zones sensibles. L’ANG no enten l’objectiu d’aquesta proposta, considera que cap motiu de simplificació pot passar per sobre de drets fonamentals i principis rectors contemplats a la Constitució, com ara el dret al medi ambient (article 45). Recorda també, que aquestes normatives segueixen els principis que estableixen diferents directives europees.

La lluita contra el canvi climàtic també ha estat relegada, en un moment on la disminució dels recursos globals i l´augment de la demanda mundial d´energia estan pressionant a l’alça els preus dels combustibles fòssils. Aquests alts preus ja han imposat costos addicionals importants a les llars i les empreses de tot el món, i només aquells països que facin una aposta decidida per l’eficiència energètica i les energies renovables podran seguir endavant.

Aquesta entitat mostra la seva preocupació davant d’un nou Pla Hidrològic Nacional que recuperi els projectes de transvasaments, transvasaments que seran inviables financerament i ambientalment. En aquest sentit, recorda que el canvi climàtic reduirà fortament la disponibilitat d´aigua en totes les conques, només cal veure l’estat de la conca de l’Ebre, deficitària actualment. En definitiva, l’ANG mostra una greu preocupació per a les principals conques fluvials de Girona, les quals també es poden veure afectades per el futur Pla Hidrològic.

Recorda també les propostes del ministre en la seva etapa anterior, com la intensificació de la pesca, amb la sobreexplotació dels recursos pesquers, el foment de la industria alimentària amb la implantació intensiva dels transgènics, i el seu recolzament a Garoña.

Sembla que per a l’actual govern, les polítiques ambientals són un obstacle per al desenvolupament econòmic, i no una oportunitat per sortir de la crisi i ha iniciat un procés que portarà al deteriorament del territori.

Davant d’aquesta situació l’Associació de Naturalistes de Girona s’oposa rotundament a aquestes propostes i pensa en mobilitzar-se davant de qualsevol mesura que suposi una minva dels nivells de protecció ambiental aconseguits fins ara.