Multitudinària trobada per celebrar la salvació del Pla de Vidreres
 
Unes 180 persones de Vidreres i voltants han celebrat avui, amb una caminada popular, la salvació del Pla de Vidreres de ser urbanitzat amb un polígon industrial. Unes 180 persones de Vidreres i voltants han celebrat avui, amb una caminada popular, la salvació del Pla de Vidreres de ser urbanitzat amb un polígon industrial. Celebraven que el desembre passat Tribunal Suprem va declarar no urbanitzable el polígon "parc d´activitats" per ser inundable, tal com reclamaven l’Associació de Naturalistes de Girona (ANG) des de l’any 2000, i la Plataforma vidrerenca Salvem del Pla des del 2008.

L´acte ha consistit en una caminada circular entorn el Pla, una botifarrada, i un agraïment a tothom que ha treballat pel conservar-lo durant els 12 anys que ha durat el litigi. L’ANG i l´advocat de les dues entitats -Eduard de Ribot- han estat obsequiats amb un petit present de l´Ajuntament de Vidreres; representat per l´alcalde i regidors dels dos grups municipals de govern (CiU i ERC).

Ara tan sols resta que l´Ajuntament de Vidreres, en un acte de rigorós compliment de la sentència de protecció del Pla, iniciï el procediment de desclassificació dels terrenys per tornar a catalogar-los com a sòl agrícola de protecció especial, tal i com es correspon a l´espai.

D´aquesta manera s´estarà ajustant el Pla General de Vidreres al Pla territorial de comarques gironines, que insta a concentrar tot el sòl industrial de la Plana Selvatana a l´espai entre N-II i Autopista, entre Maçanet i Vidreres, i en cas de ser necessari, mitjançant un polígon que delimiti un Pla director urbanístic, que poden promoure tant els ajuntaments, com el Consell Comarcal i la Generalitat.

La sentència ha posat en evidència l´arbitrarietat o politització que governa l´ACA. Mentre el Tribunal sentenciava la prohibició d´urbanitzar allò que sigui inundable, l´Agencia -que té per missió vetllar pel risc d´inundació- acabava d´informar favorablement el projecte d´urbanització del parc d´activitats (recréixer el terreny, canalitzar les rieres, desviar la inundabilitat, etc.) que la promotora tenia en tràmit; això després que en l´aprovació del Pla General (2003) l´ACA mateixa va informar en contra, admetent -ambiguament- que en el pla parcial es podia tornar a estudiar, tot i tenir constància de la inundabilitat de la zona.

També posa en evidència la parcialitat de l´actual Comissió d´Urbanisme de Girona, que aprova urbanitzar terrenys inundables tot i tenir informes al respecte. Així mateix, sembla que reaccioni a contracor davant sentències d’aquest tipus. Per les entitats organitzadores de l’acte, cal preguntar-se si la Comissió d’Urbanisme és prou plural per defensar l’interès públic general, i recorden que també és la seva missió fiscalitzar el procediment urbanístic i en aquest cas hi ha una sentència del Suprem que indica exactament com fer-ho, preservant el Pla de Vidreres.