El negacionisme climàtic en boca del sector químic català
 
La revista senyera de la Generalitat en matèria de medi ambient "Medi Ambient. Tecnologia i Cultura" fa d’altaveu del negacionisme climàtic. La revista Medi Ambient. Tecnologia i Cultura (ISSN: 1130-4022) és una publicació del TES Malgrat l´edició explicita que "no s´identifica necessàriament amb l´opinió que expressen els articles signats", el número 48 d´aquesta revista, dedicat a la Química Verda, fa d´altaveu de la patronal de la indústria química que afirma considerar una fal·làcia el canvi climàtic:

A continuació es reprodueixen alguns fragments de l´article d’Antoni Zabalza, Economista i President de FedeQuim i d’Ercros.

"Controvertida perquè no està cent per cent clar que la Terra s’estigui escalfant i que aquest escalfament sigui conseqüència de l’acció de l’home. Sabem algunes coses de manera contrastada i científica, però són fets parcials que encara semblen insuficients per tenir una idea clara i definitiva del que està passant."

"... Ara bé, ni aquest augment ha estat sostingut (...), ni la perspectiva temporal és prou llarga per estar segurs si aquest patró forma part de la variació natural climàtica de la Terra o si la pujada de menys d’un grau està marcant una nova tendència històrica."

"...la relació causa–efecte entre l’emissió de diòxid de carboni i l’escalfament no s’ha pogut establir empíricament i de moment es basa en models purament teòrics. Dit en paraules més planeres, sabem que l’emissió de gasos d’efecte d’hivernacle no és bona, però no sabem si és prou gran per tenir un efecte sobre la temperatura de la Terra, la tendència de la qual, d’altra banda, tampoc no podem establir amb certesa. Podem concloure, segons aquesta evidència, que l’acció de l’home està escalfant la temperatura de la Terra?"

Per a les entitats sotasignades és molt greu que una revista finançada amb diner públic i amb un consell científic participat per alguns dels científics més internacionalment reconeguts de Catalunya, com Josep Maria Baldasano, Martí Boada, Ramon Folch i el mateix Josep Enric Llebot, actual Secretari del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i un dels màxims experts en canvi climàtic del nostre país, hagin permès la publicació d´un article que només pretén alimentar teories gairebé paranoides de sectors amb forts interessos en la contaminació, i afavorir així un estat d´escepticisme envers la greu crisi ecològica que pot haver d’afrontar la biodiversitat de la Terra si no s’aconsegueix reduir les actuals taxes d’emissió de gasos d’efecte hivernacle.

Les entitats sotasignades volen expressar el seu més absolut rebuig a les falsedats interessades que expressa el Sr. Antoni Zabala, i insten a les institucions científico-professionals de Catalunya, com el Grup d´Experts en Canvi Climàtic de Catalunya, el Consell Assessor pel Desenvolupament Sostenible de Catalunya, la Institució Catalana d´Història Natural, el Consell Superior d´Investigacions Científiques, l´Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental (UAB), l´Institut de Medi Ambient (UdG), el Col·legi de Químics, el Col·legi de Físics o el Col·legi d´Ambientòlegs, a fer públic el seu parer.