L’ANG s’oposa al polígon industrial del sector del cementiri de Colomers
 
L’Associació de Naturalistes de Girona considera inapropiat desenvolupar un polígon industrial a Colomers per incompatibilitats amb el Pla Territorial de les Comarques de Girona, el text refós de la Llei d’urbanisme i el Catàleg del Paisatge de les Comarq Es demana que es tingui en compte les noves eines legislatives, polítiques, acadèmiques i de valors introduïdes en els últims anys, que deixen obsolet a l’any 2012 el projecte del Pla Parcial Urbanístic “Sector-4 Cementiri”, previst en unes normes subsidiàries de l’any 2006 on les condicions socials, polítiques, i de valors ja no són com les actuals, tal i com s’argumenta a continuació:

El Pla Territorial de les Comarques de Girona (PTCG) estableix com a amenaces greus pel territori de l’àmbit afectat pel futur polígon industrial, per una banda, el gran consum de sòl i nul·la articulació de l’espai que pot comportar la implantació d’algunes activitats, i per altra banda, la proliferació de polígons industrials plantejats sense una visió general de les capacitats del territori. El mateix PTCG estableix que cal racionalitzar la implantació de polígons industrials o terciaris, i es constata que la dinàmica generalitzada ha sigut la de proliferació dispersa de polígons industrials de mitjana o petita dimensió, essent molt negativa per a una ocupació racional del territori i per al paisatge. En aquest sentit, es demana que replantegi la veritable necessitat d’una altra zona industrial, tenint en compte l’estoc de naus industrials buides de què gaudeixen els territoris propers.

El Decret Legislatiu 1/2010, de 3 d’agost, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei d’Urbanisme, manifesta que s’ha de garantir l’objectiu de desenvolupament urbanístic sostenible, i que el planejament urbanístic ha de preservar els valors paisatgístics d’interès especial, el sòl d’alt valor agrícola, el patrimoni cultural i la identitat dels municipis (…). Tampoc es té en compte el contingut del Catàleg de Paisatge de les Comarques Gironines, on s’inclou el municipi de Colomers a la unitat del paisatge de Terraprim, la qual descriu com «La urbanització poc dispersa a l’àrea dels turons dels Terraprims ha afavorit el manteniment de les característiques naturals, històriques i culturals del paisatge». Per aquests motius, es demana que es consideri la possibilitat de preservar uns terrenys d’alt valor paisatgístic i racionalitzar així la proliferació de polígons industrials i de consum de sòl.

L’informe ambiental inclòs en el projecte del Pla Parcial Urbanístic “Sector-4 Cementiri” admet que el mateix Pla Parcial Urbanístic és positiu pel municipi de Colomers ja que és una font de creació de llocs de treball, i farà augmentar la taxa d’ocupació del municipi. No obstant, tenint en compte que l’atur mitjà anual registrat a Colomers en els últims vint anys no ha arribat mai a registrar ni sis persones desocupades i que la taxa de desocupació és molt inferior a la registrada a les Comarques Gironines o a Catalunya, es demana que aquest argument no sigui tingut en compte com un motiu que justifica el pla.

El projecte del Pla Parcial Urbanístic “Sector-4 Cementiri”, inclou la previsió de 242 places d’aparcament, 121 a les parcel·les privades i unes altres 121 a l’espai públic. Es demana que es revisi la necessitat d’aparcament en aquesta àrea, perquè si la voluntat és fomentar una mobilitat sostenible, tal i com diu l’Informe Ambiental, justificant una molt bona comunicació amb línies d’autobusos, és totalment desmesurat i innecessari l’existència de 242 places d’aparcament en un espai determinat. Amb la pèrdua de superfície que això comporta, i sempre tenint en compte que la població de Colomers no supera en cap cas els 242 habitants.

Finalment, es demana que es tingui en compte les directrius establertes en el PTCG i es redueixi les superfície de desenvolupament urbanístic present en el projecte del Pla Parcial Urbanístic “Sector-4 Cementiri” de manera que se separi un mínim de 150 metres del cementiri municipal i que els usos admissibles han de ser exclusivament els destinats acollir activitats vinculades a l’agricultura o l’explotació dels recursos naturals, d’acord amb les característiques netament rurals de l’entorn.