Accés al contingut Accés al menú de la secció
  • Benvingudes i benvinguts al web de l'ACCD
Inici  >  “El llegat de la comunitat...
Dijous, 31 de gener de 2013

Organitzades per l’Associació per als Drets Humans a l'Afganistan

“El llegat de la comunitat internacional a l’Afganistan”, a debat al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona

Per setè any consecutiu, l’Associació per als Drets Humans a l'Afganistan organitza les jornades sobre l’Afganistan, enguany destinades al llegat de la comunitat internacional. Les jornades s’emmarquen en el programa d’Educació per al Desenvolupament “Sensibilització, mobilització i recerca cap a la construcció d'un discurs social i polític sobre l'Afganistan que impliqui una pau amb justícia per davant del discurs dominant d'avui centrat en la seguretat i la militarització del país”, que compten amb el suport de la Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.


Carles Llorens, director general de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat, Felip Roca, director de Serveis de Solidaritat i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona, i Mònica Bernabé, presidenta d’ASDHA, han presidit l’acte d’inauguració. Entre els ponents, destaca Francesc Vendrell, exrepresentant especial de la Unió Europea a l’Afganistan; president del Comitè Assessor de l’Afghanistan Analysts Network (AAN), que planteja el llegat polític. Entre els participants destaquen Thomas Ruttig, codirector de l’Afghanistan Analysts Network (AAN); Susan Helseth, assessora del Programa de Discapacitat del Ministeri de Salut Pública de l’Afganistán; Farid Muttaqi, exrepresentant de la Comissió Independent de Drets Humans de l’Afganistan (AIHRC); Doris Buddenberg, excap de la UNODC (Oficina de les Nacions Unides contra la Droga i el Delicte) a l’Afganistan i membre del Comitè Assessor de l’Afghanistan Analysts Network (AAN); i Suraya Pakzad, fundadora i directora de l’associació de dones afganeses Voice of Women Organization (VWO).

La intervenció internacional a l’Afganistan va començar l’octubre de 2001. L’objectiu era fer caure el règim talibà, capturar el líder de la xarxa terrorista Al-Qaida, Ossama Bin Laden, i deslliurar les dones del jou fonamentalista. Durant més d’una dècada de presència internacional, s’han invertit milers de milions de dòlars a l’Afganistan i gairebé cinquanta països han desplegat forces internacionals al país. Actualment la majoria de països estan en retirada i també tenen previst reduir el pressupost destinat a l’Afganistan en els propers anys. Diversos especialistes debaten el llegat després de més dotze anys  des de diferents punts de vista.

ASHDA i l’Agència

La col•laboració entre l’ACCD i ASHDA s’inicia el 2004 amb el finançament de projectes de cooperació al desenvolupament i d’educació per al desenvolupament implementats per ASDHA tant a l’Afganistan com al territori català. En el marc de la convocatòria de programes d’Educació per al Desenvolupament de 2010, l’ACCD ha cofinançat el programa “Sensibilització, mobilització i recerca cap a la construcció d'un discurs social i polític sobre l'Afganistan que impliqui una pau amb justícia per davant del discurs dominant d'avui centrat en la seguretat i la militarització del país”. ASDHA ha dissenyat una actuació adreçada a diferents sectors de la població per a que comprenguin, s’impliquin i denunciïn l’actuació de la Comunitat Internacional cap a l’Afganistan, i que demanin justícia com a mostra de solidaritat amb el poble afganès, qui s’està mobilitzant per exigir veritat i justícia com a pilar per a la construcció de la pau i la democràcia al seu país.

Les darreres jornades de debat organitzades per ASDHA tractaven sobre reflexions al voltant del moviment de dones víctimes de Guerra a l’Afganistan (2009), sobre la justícia i la construcció d’un Estat de Dret a l’Afganistan, tant des de la perspectiva de la comunitat internacional com dels actors/es interns i externs del país (2010), sobre la negociació amb els talibans i com aquesta afectaria a la justícia i als drets de les dones (2011) i sobre les contradiccions de la retirada de les tropes estrangeres (2012).