Dimarts, 26 de febrer de 2013 | 09:56
Vostè es troba a: Inici > Opinió >

 TOTHOM ÉS INOCENT FINS QUE ES DEMOSTRA EL CONTRARI

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Eva parera cara (peq.)
 TOTHOM ÉS INOCENT FINS QUE ES DEMOSTRA EL CONTRARI
 Eva Parera
22/02/2013 13:08
¨Tothom és innocent fins que es demostra el contrari¨ és una afirmació que ningú gosa criticar. En un estat de dret que té el respecte als drets humans com un dels seus pilars fonamentals, contradir aquest principi és retrocedir a temps passats quan la justícia no era tal. Però, de debò respectem aquesta premissa? 
 
En les darreres setmanes hem viscut un degotall de sospites, acusacions, detencions i espionatges més propis d’una pel•lícula de James Bond que de la realitat a la qual estàvem acostumats. Llegir avui un diari d’informació general és com fullejar una novel•la de la sèrie negra on els periodistes narren amb tota mena de detalls aspectes d’investigacions suposadament sota secret de sumari, conversacions gravades que no se sap qui ha encarregat, documents  confidencials i, fins i tot, declaracions de suposats testimonis. La seva credibilitat queda al criteri del lector.
 
Sens dubte, hem de defensar el dret a la informació, però també hem de reclamar als mitjans de comunicació que en tots aquests processos es faci una investigació rigorosa, que es confrontin els diversos punts de vista i per sobre de tot que es respecti la tramitació de qualsevol procés judicial que eviti judicis paral•lels en tertúlies, cròniques o editorials.
 
És un equilibri difícil perquè massa sovint confonem ¨persona d’interès en una investigació¨ amb ¨imputat¨´, i ¨imputat¨ amb ¨processat¨ i ¨processat¨ amb ¨condemnat¨. Són conceptes totalment diferents que mal utilitzats poden fer un mal irreparable a persones i institucions.
 
És evident que els polítics ens hem de guiar per valors com la rectitud, l’honestedat, el respecte a la llei, l’ètica, l’esperit de servei, el bé comú... Al meu parer, són valors que no haurien de ser exigits només als que exercim una funció pública, sinó també a qualsevol ciutadà en tots els àmbits de la seva vida, personals i professionals.
 
El ciutadà té dret a ser exigent amb qui el representa, però aquesta mateixa exigència l’hem de reclamar en altres àmbits de la nostra societat per tal d’evitar caceres de bruixes interessades, filtracions contra la llei de processos d’investigació sota secret de sumari i intrusions a la intimitat de les persones no justificades ni emparades judicialment.
 
No oblidem mai que ¨tothom és innocent fins que es demostra el contrari¨ .
 
Eva Parera, portaveu adjunta de CiU al Senat i membre del comitè de govern d’Unió
 
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
CatalunyaPress - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1