Q.Sallés/Redacció | Actualitzat el 01/03/2013 a les 00:33h

Quan el PSC i el PSOE van pactar a favor del dret a l'autodeterminació

El Pacte de fusió dels socialistes catalans amb la Federación Socialista Catalana (PSOE) establia la defensa del dret a decidir i un estatut que anés més enllà de l'acordat el 1932

Un acte electoral de les eleccions de juny de 1977, les primers en concórrer junts PSC i PSOE. Foto: Fundació Campalans

L'escletxa oberta entre el PSC i el PSOE aquesta setmana arran de la defensa dels diputats catalans del dret a decidir, amb sancions i expulsions incloses, podria ser definida com una involució històrica. Aquesta és la conclusió evident d'una lectura obligada del  batejat com a Pacte d'Abril, l'acord d'unitat del socialisme que l'abril de 1977 van signar el PSC, la Federación Socialista Catalana (PSOE) i socialistes independents.

L'objectiu de l'acord era configurar una "Candidatura d'Unitat Socialista" de cara les eleccions del juny d'aquell any i l'obertura del procés constituent del PSC. Un document mare que va servir per articular el futur protocol d'unitat de l'octubre de 1978 que, 35 anys després, encara funciona entre el PSC i el PSOE.

El text assegurava que "la unitat dels socialistes catalans" s'acordava  sobre sis principis, dels quals el cinquè era ben clar: "El reconeixement del dret d'autodeterminació a les nacionalitats i pobles de l'Estat espanyol". Una reivindicació de la qual els socialistes espanyols ara fugen com un gat escaldat de l'aigua.

De fet, pel que fa l'agenda nacional el text era ben explícit ja que recollia "l'exigència constitucional d'una estructura d'estat que garanteixi a Catalunya l'aprofundiment de la seva autonomia, més enllà dels nivells previstos en l'Estatut del 1932 i d'acord amb les necessitats reals d'aquest moment, i aboni el procés d'autonomia de les diferents nacionalitats i regions diferenciades de l'Estat espanyol".

De les eleccions fins avui

L'acord signat va donar uns magnífics resultats a les eleccions del juny de 1977 que van permetre tancar l'acord que des de principis de 1978 fins a dia d'avui han mantingut el PSC i el PSOE. En aquest sentit, els socialistes catalans en el document de base pel protocol conjunt definitiu no van deixar mai de banda l'ambició nacional expressada a través del dret a decidir.

"El PSC sorgit de la unificació tindrà plena sobirania en l'establiment del seu programa de govern, adequat al grau d'autonomia assolit per Catalunya en cada moment històric, en la perspectiva del ple exercici del dret a l'autodeterminació", sentenciava el document de bases per l'acord del PSC-PSOE.

Trenta cinc anys després "la plena sobirania" que l'acord reconeixia al PSC per a "l'organització política del país" s'ha esfumat. El temps passa i, sovint, va marxa enrere i més quan el Pacte d'Abril es va aprovar per unanimitat -només amb una abstenció- al Consell Federal del PSOE. Eren altres temps, sobretot pel PSOE. A diferència del PSC que ja en algunes coses pròpies grinyolava, ja que el document va ser aprovat pel consell nacional dels catalans per 88 vots a favor, sis en contra i vuit abstencions.

COMENTARIS

+8
-0
El PSC escarneix el dret d'autodeterminació
Blai, 01/03/2013 a les 10:41
Durant la Transició 1975-1979, tota l’esquerra genèrica apostava pel dret d’autodeterminació. Però entre bastidors, d’amagatotis, deia que no havia d’incloure el dret de secessió de Catalunya, Vascònia i Galícia; sobretot per pressió de Felipe González i d'Alfonso Guerra. Doncs bé, ara es repeteix la mateixa vilesa. L’arteria del PCS consisteix en apostar pel dret de decidir, sempre que no impliqui la secessió de Catalunya, Euskadi i Galícia. De manera que el partit fa befa del dret d'autodeterminació, perquè el constreny, l'escanya, l'asfixia, l'emmanilla de peus i de mans.
+5
-0
espanya
gatemprenyat, 01/03/2013 a les 10:23
El que cal es difondre al maxim de la manera mes rigorosa possible aquesta informacio. Cal que el maxim de ciutadans catalans entenguin que al plantejar la democracia en termes de col.lectiu nacional qui trenca ponts es Espanya (en aquest cas el PSOE), qui traeix els pactes basics i fundacionals en que es va basar la Transicio es Espanya (en aquest cas el PSOE). Es una altra demostracio de que l'estat espanyol no es democratic, es una altra demostracio que el franquisme s'ha allargat fins als nostres dies, es la constatacio, per a qui no s'havia enterat encara, que amb Espanya no hi ha res a fer.
+8
-0
Corassón partio
Anònim, 01/03/2013 a les 08:20
Aquesta colla tenen un problema. No saben si prefereixen Catalunya o Espanya. Aviat confondran la Chacón i la Soraya
http://www.penyacalipo.com/opinen3i4/blog1.php/2013/03/01/integra-o-tirada-trieu-entre-la-chacon-i-la-soraya
+5
-0
hmm
Tomppa, 01/03/2013 a les 06:46
Per cert, egoisme es quan tu guanyis, dius sí a tot, quan perds, dius no a tot.
+15
-0
Exelent feina de NACIO DIGITAL felicitats i endavant
Anònim, 01/03/2013 a les 06:42
No hi havia ni la Carmen Chacon ni el Toni Bolaño
+11
-0
hmm
Tomppa, 01/03/2013 a les 06:31
Això es quane els socialistes eren encara humans i no pas ultra nacionalistes / imperialistes que nega els drets democràtics de tothom. He escoltat últims dies com socialistes espanyols creu que ser espanyol no es nacionalisme sinó una cosa que surt de Déus, una cosa normal i no pas creat amb sang i odi. Si 'socialistes' espanyols no són nacionalistes sinó universalistes, espero que tanquen el parlament espanyol i deixen porta oberta i que regió a on mana els espanyols ara serà una regió lliure a on tothom pot entrar i sortir sense que es demana res de ningú. A Espanya on dreta = ultra dreta, socialistes = ultra nacionalistes, coses no poden ser mai normals.
+9
-0
Quan el PSC i el PSOE van pactar
Sigma, 01/03/2013 a les 03:21
La gent potser no tenia tant nivell teòric com avui , però sortien del llarg patiment, hi havia mes modèstia, més humilitat i fins i tot, potser més bona informació del que passava que no pas ara i menys tele-escombraries ( hi havia mitjans informatius també d'esquerres ... que ara , no n'hi ha ) i això feia que tinguessin més sentit comú ....
+8
-0
_
RET, 01/03/2013 a les 01:15
Document 1. L'unitat dels socialistes de CAT

https://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:JpCkCJW75l8J:www.socialistes.cat/fitxers/download/0c13210a056c2560ed605c217619657db8472494
+Document+1%22+unitat+socialistes+de+Catalunya&hl=ca&pid=bl&srcid=ADGEESgU7PFwBfnu5l_dL4kw1YTmWFohC8ltxqagf8KMgBW7GrexffD4kImRSBKuZRJC8BLVl4JVINjK3R2CdGqZrlS5hhml8X8d8YGsCzi7zBG_5TLN29SeRYcURKBBLuq2yiopori5&sig=AHIEtbQxst80EB2EwBqQc9KzV271WJcCrQ

"Agrupació de Barcelona del PSOE, en el seu congrès
de de 1936, es manifestava a favor del reconeixement del dret d'autodeterminació de les nacìonalìtats i de la necessitat d'una organìtzació autónoma del socialisme català" és a dir, just el que diuen ara

"PACTE D'ABRIL
el reconeixement del dret a l'autodeterminació a les nacionalitats i pobles de l'Estat espanyol"

el que ha fet Chacón i també TOT el PSOE és trencar el Pacte d'Abril pel qual es conformava el PSC i per tant, han de deixar el partit i es trenca automàticament el lligam amb el PSOE. Han malmés ells a fora.

Si PSC fos tant poc al passat, s'hagués autoasimilat dins el PSOE, i no ha estat així.

Aquest programa Chacón forma part del partit on pertanyies. Però clar, tú mai has fet més que emprar el PSC, ara PSFedCat.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

 
Vés a: Sol i Serena, Vimblanc de Vinebre: recuperant tresors

Sol i Serena, Vimblanc de Vinebre: recuperant tresors

Un vi de panses elaborat amb macabeu que es deixa deshidratar damunt de taules, ben escampat, al ras durant uns deu o dotze dies

Vés a: El futur visita Barcelona

El futur visita Barcelona

La tecnologia mòbil, clau pel desenvolupament econòmic i social

Vés a: i'mWatch, un concepte poc madur

i'mWatch, un concepte poc madur

Molta gent s'ha interessat per un producte que podia fer pensar en els rumors sobre un possible rellotge d'Apple

Vés a: L'oportunitat perduda pels fabricants

L'oportunitat perduda pels fabricants

La por a no tenir prou ressò durant l'MWC deixa les grans companyies en segon pla

Vés a: Beget i Rocabruna, l'altra cara del Mobile World Congress

Beget i Rocabruna, l'altra cara del Mobile World Congress

El Govern desprograma la construcció de la torre del coll de Bucs i aquest sector continuarà sense cobertura de mòbil, TDT ni banda ampla. El PSC ho tornarà a dur al Parlament

Vés a: El Mobile World Congress compleix les expectatives

El Mobile World Congress compleix les expectatives

72.000 visitants, un 8% més que l'any anterior i lleugerament per sobre les previsions inicials

Vés a: 'L'internet de les coses', un concepte molt ampli

"L'internet de les coses", un concepte molt ampli

Uns mòduls amb sensors connecten objectes a Internet

Vés a: BlackBerry, 'molt al dia'

BlackBerry, "molt al dia"

Així ho creu Xavi Martínez, director de la delegació de la companyia a l'estat espanyol

Vés a: La UB presenta un programa universitari de màrqueting mòbil

La UB presenta un programa universitari de màrqueting mòbil

"La publicitat a través dels telèfons intel·ligents no és el futur, sinó el present", apunta un dels impulsors

Vés a: Messi, ambaixador d'Ooredoo

Messi, ambaixador d'Ooredoo

El futbolista argentí donarà suport a l'operadora en programes d'ajuda a joves africans i asiàtics

Vés a: Catalunya exporta tecnologia mòbil

Catalunya exporta tecnologia mòbil

Una visita als estands amb representació catalana del Mobile World Congress

Vés a: Barcelona, més enllà del Mobile World Congress

Barcelona, més enllà del Mobile World Congress

Mobile World Center, Mobile World Festival i Mobile World Hub, el llegat de la Mobile World Capital

#igerscatalunya


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: