Dimarts, 12 de març de 2013 | 09:54
Vostè es troba a: Inici > Política >

Mas-Colell veu "impossible" un pressupost de 2013 que requereixi 4.400 milions d'ajust

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
POLÍTICA
Mas-Colell veu "impossible" un pressupost de 2013 que requereixi 4.400 milions d'ajust
Política 11/03/2013 16:23
Mes-Colell
El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha qualificat aquest dilluns de "simplement impossible i que no beneficiaria a ningú" elaborar uns pressupostos catalans de 2013 amb un límit de dèficit de 0,7%, ja que això requeriria un ajust de 4.400 milions d'euros.
A Barcelona Tribuna, fòrum promogut per la Societat Econòmica Barcelonina d'Amics del País, l'Associació Espanyola de Directius (AED) i La Vanguardia, ha assegurat aquest dilluns que amb les mateixes mesures d'ajust no es poden repetir els resultats de les retallades de 2012 aquest any.

Entre els motius estan que els ingressos de 2013 seran un 1% inferiors incloent el Fons de Competitivitat, mentre que el pagament d'interessos creix en 300 milions d'euros, els pagaments de finançament estructurat d'obres passades creixen en 150 milions --mecanisme que ha definit com "una llosa" per als comptes catalans que havia d'haver estat una excepció--, i en 2012 s'han realitzat operacions extraordinàries per obtenir ingressos que no es van a repetir, com la privatització de la gestió d'Aigües Ter-Llobregat per 1.000 milllones.

Ha alertat que "una política d'austeritat molt dura no donarà els resultats previstos", per la qual cosa s'ha d'evitar el sofriment innecessari, i ha confiat que la UE flexibilitzi l'objectiu de dèficit per a Espanya aquest any, alhora que ha insistit que el Govern reparteixi el límit de dèficit entre les autonomies de forma proporcional a les despeses que suporten.

VOLUNTAT POLÍTICA

Ha argumentat que sortir de la crisi no és qüestió solament de diners, sinó de voluntat, i ha lamentat els límits d'actuació que sofreix la Generalitat amb la legislació d'un Govern central que aposta per una política "centralitzadora, homogeneïtzadora i antiga".

Ha rebutjat polítiques coercitives de l'Estat, sobre el que ha afirmat: "No ens agradaria que el Govern acabés fent de Virrey de Catalunya".

Ha assegurat entendre que formacions polítiques partidàries de la governabilitat de Catalunya --en referència a ERC-- decideixin no entrar en el Govern, però ha incidit que en els moments actuals de crisis, estar en l'Executiu té les seves servituds, "amb més decisions ingrates que satisfacció a curt termini".

L'alcalde de Barcelona i presentador del ponent, Xavier Trias, ha destacat que Mas-Colell ha de fer "coses difícils, algunes injustes, algunes incomprensibles", però fa les coses com s'han de fer.

Trias ha incidit que Catalunya vol explicar alguna cosa al món: "Que som seriosos i que som capaços d'alçar la veu per explicar a Espanya i si fa falta a Europa que se'ns ha de donar un marge i no demanar coses impossibles".
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
CatalunyaPress - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1