Divendres, 15 de març de 2013 | 11:18
Vostè es troba a: Inici > Política >

 La cacicada de l'aigua a Catalunya

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
 POLÍTICA
 La cacicada de l'aigua a Catalunya
Política 13/03/2013 10:04
Catalunyapress.- Saltava la notícia, l'Agència Catalana de l'Aigua, ACA vol pujar el preu de l'aigua  pel 2013, un 5.2 % . La  notícia ha caigut com "un gerro d'aigua freda"als ciutadans, empreses,  ajuntaments, i  empreses subministradores , sense comptar amb el consens de tots. El director de l'ens, Leonard Carcolé  ha portat al  Consell d'Administració aquesta proposta que ha estat aprovada per portar-la posteriorment al Govern .
 Però la reunió ha estat moguda ja que, representants de la Federació i l'Associació de Municipis de Catalunya estan en contra d'aquesta mesura  per  dues raons: la primera, perquè, una vegada més  Carcolé s'ha saltat la Llei de Bases de Règim Local, que estableix amb claredat que la competència, en el subministrament d'aigua, és de l'Administració Local, i  els alcaldes no han estat consultats. Així mateix , el Tribunal Suprem ho ha reiterat en diferents sentències . Què pretén l'ACA amb aquesta invasió de competències?. Dos, perquè la crisi afecta a les butxaques dels ciutadans i les empreses i els responsables municipals no estan per labor. 
 
La mesura que  resulta més  "extravagant" és la que s'atribueix l'ACA capacitats  que no li corresponen  , envaint  competències  de l'Administració Local  i usurpant les funcions que tenen assignades la Consellería d'empresa i Ocupació a través de la Comissió de Preus de Catalunya (CPC).
 
Els expedients de tarifes , en l'actualitat, són aprovats per l'Administració competent, és a dir, els ajuntaments , posteriorment es traslladen a la Comissió de Preus de Catalunya  per a la seva aprovació. En la CPC, l'ACA té representant , i per tant , no està al marge del procés . La CPC ha de vetllar pel control de la inflació i la coherència tarifàries , bàsicament i l'aigua . Què pretén l'ACA amb aquesta usurpació de funcions . De seguir amb aquesta actitu, es llegués a la "burocratització"dels processos tarifaris , on una administració pública informa dues vegades sobre el mateixos. L'ACA pretén deixar en l'aire l'acceptació o no de conceptes tarifaris ,de manera que a discrecionalitat del funcionari de torn decidirà si es modifica la tarifa prèviament aprovada per l'ajuntament .. Però aquí no caba el tema ,amb aquesta pretensió, Com un ajuntament podrà licitar el servei de l'aigua?, Validarà l'ACA amb caràcter previ els plecs dels ajuntaments i les  propostes de tarifes contingudes en elles . Fins a quan se li permetrà a l'ACA actuar com un regne de taifas?.
 
En quant al Govern, segons el seu portaveu ,Francesc Homs, " l'aigua la tenim a Catalunya 4 vegades més barates que en Alemanía, tenim un règim pluriométrico diferent, com és molt evident, i les exigències són també són diferents, per la mateixa raó que el nostre. Per tant, si l'aigua en boca dels usuaris de Catalunya és quatre vegades més barata que Alemanya, com a mínim, això requereix una reflexió". El que no explica Homs és que Catalunya no és Alemanya i , aquí, l'aigua és quatre vegades més cara que en la resta d'Espanya
 
 
 
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
CatalunyaPress - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1