Actualitzat el 15/03/2013 a les 09:34h

«Spain is different»

Dret a decidir, dret dels ciutadans a escollir el futur polític de la comunitat que comparteixen. Al passat ple del Parlament es va aprovar una resolució (presentada pel PSC) que insta al Govern català a negociar amb el Govern espanyol per poder celebrar “una consulta legal i acordada”. S’ha de dir que és una gran notícia que els socialistes catalans, de cop i volta, intentin recuperar la centralitat política apostant per a la celebració del referèndum, és important que hi hagin posicions unionistes que defensin el dret dels ciutadans de Catalunya a ser consultats: “Sóc federalista i defensaré el no a la independència”, afirmava Navarro.

Ara bé, malgrat que celebro la coherència del PSC (fins ara inexistent) amb el seu programa electoral, i que és positiu cremar etapes, també estaria bé tenir un pla B. Negociar és cosa de dos i és evident que els catalans ja fa temps que parlem sols. La proposta aprovada al Parlament ja s’ha rebutjat al Congrés dels Diputats amb el vot contrari dels dos partits majoritaris espanyols, PP i PSOE, i Navarro hauria d’explicar què pensa fer quan es constati la negativa de Rajoy a negociar. Pretén el líder socialista topar contra un mur fins a la fi dels nostres dies?

El més curiós de tot és que ambdós bàndols apel·len a la democràcia per defensar la seva posició. Mentre el bloc unionista afirma que la democràcia equival a respectar la legalitat vigent i per tant la voluntat del Congrés de Diputats, els sobiranistescreiem que la democràcia és la que ens ha de permetre celebrar una consulta per decidir democràticament si volem ser un estat o no.

El primer argument és la trampa que utilitza C’s i PP per negar la major i obviar l’existència d’una nació amb història pròpia i diferenciada de Castella. Oferir-nos anar a Madrid (tal com va fer Ibarretxe) a presentar un projecte de secessió i sotmetre el futur dels catalans al conjunt de la cambra espanyola,  és una falta de respecte als drets col·lectius de tot un poble; és obvi que els diputats catalans mai podran assolir una majoria al Congrés per aprovar la celebració d’un referèndum, bàsicament perquè una minoria nacional és minoria per definició, i a l’Estat espanyol es confon sistemàticament el principi democràtic amb el principi de dominació de la majoria.

Veient això, és clar que les democràcies liberals actuals tenen un problema pendent a resoldre: establir un mecanisme per  donar resposta a les reivindicacions  de les nacions que volen esdevenir democràticament un “estat” al segle XXI. El pronunciament de la Cort Suprema del Canadà el 1998 obre la porta a resoldre políticament aquests conflictes (és difícil encaixar el dret a secessió a qualsevol constitució del món). Encara que assegura que el Quebec no pot separar-se unilateralment del Canadà, els principis subjacents que donen vida a la Constitució canadenca “el federalisme, la democràcia, el constitucionalisme, l’estat de dret, i el respecte a les minories” obliguen a les parts a trobar una solució dialogada i acordada que doni resposta a les aspiracions del poble quebequès. La qual cosa es tradueix en la celebració d’una consulta amb una pregunta clara i un resultat vinculant que no plantegi dubtes.

En el cas dels britànics, sense constitució escrita, aposten per a la transferència de les competències de referèndums al Govern escocès, i està convocada una consulta per la tardor del 2014. Però bé, Spain is different, i no hi ha cultura democràtica ni cintura política per contestar les aspiracions catalanes; només el CNI, tancs, espies, informes falsos, i declaracions lamentables com les del senyor Ibarra –entre moltes altres- són la única resposta que sap donar l’Estat espanyol.

COMENTARIS

+1
-0
Independencia vs Federalisme
Jordan Mc, 17/03/2013 a les 03:23
Crec que per entendre millor Espanya, el títol hauria de ser "Spain is VERY, VERY, different", i potser ens quedem curts amb els VERY’s !!! Una reflexió per al Sr Navarro, el PSC i tots aquells il·lusos que diuen preferir el federalisme quan saben perfectament que Espanya no vol saber-n’hi res de res : La Independència es pot aconseguir amb una Declaració Unilateral d’Independència, PERÒ el Federalisme NO es pot aconseguir amb una Declaració Unilateral de Federalisme !!! Per tant, deixeu de somniar truites perquè el Federalisme es totalment inabastable ja que Espanya NO HO VOL, i com es diu en anglès ... it takes two to tango.
+7
-0
Raons catalanes.
Respublica, 16/03/2013 a les 09:29
L´estat ecspanyol és un estat medieval, dins d´una societat retrògrada i troglodita. Prima la cultura del benefici personal per damunt del col.lectiu, i de la imposició dictatorial del preeminent per sobre de qualsevol necessitat del que està, momentàniament, en una minoria. La seva màxima és, dominar al poble per a treure´n beneficis partidistes.
Catalunya aspira a fre-ho molt diferent, i per a això volem la independència.
+1
-0
_
Bullir, 15/03/2013 a les 19:52
Espanya vol que tot i tothom estigui per sota de la consti 1978 perquè són totalitaristes i no pot ser, els bombardejaràn a aquest pas, no han de trencar les lleis internacionals

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Autor
Núria Orriols
Vaig néixer a Berga l'any dels Jocs Olímpics i estudio Periodisme i Ciències Polítiques a la Universitat Pompeu Fabra. Sóc part de la secció d'entrevistes del diari de dret català El Jurista, secretària de comunicació de la FNEC i col·laboro (quan cal) amb el diari de la Catalunya Central, Regió 7. També sono per La Xarxa en un programa d’economia dit Dos més dos no fan quatre, participo al programa Vull saber la resposta a EspluguesTV i apareixo a Bd9 televisió per explicar el que més de prop em toca a la capital del Berguedà.
 
Vés a: Artium Caprici Vi Novell 2012: jove però valent

Artium Caprici Vi Novell 2012: jove però valent

Sovint es pensa que els vins novells tenen una caducitat gairebé immediata, quan -al menys els negres- solen mantenir el seu atractiu uns quants mesos

Vés a: Samsung presenta el Galaxy S4

Samsung presenta el Galaxy S4

Un bon mòbil que rep una actualització sense massa sorpreses

Vés a: La Universitat de Vic celebra la First Lego League

La Universitat de Vic celebra la First Lego League

Amb més de 20 equips participants, l'eliminatòria decideix els equips que aniran a la final estatal

Vés a: El Mobile World Congress, en vídeo

El Mobile World Congress, en vídeo

Publicades totes les peces produïdes a Mobile World Live TV durant el congrés

Vés a: Bufa a l'smartphone

Bufa a l'smartphone

O com saber si hem begut més del compte

Vés a: Vine.rs, una iniciativa catalana

Vine.rs, una iniciativa catalana

El web, en anglès, agrupa publicacions de l'aplicació Vine per veure en qualsevol navegador

Vés a: Google i la incertesa

Google i la incertesa

Torna a anunciar la desaparició de diversos serveis, entre ells el Google Reader

Vés a: Canvi d'etapa pel creador d'Android

Canvi d'etapa pel creador d'Android

Andy Rubin deixa de liderar el projecte, i el seu lloc l'ocuparà Sundar Pichai

Vés a: Orange i Vodafone, juntes per la fibra òptica

Orange i Vodafone, juntes per la fibra òptica

Les operadores signen un acord per compartir infraestructures a l'estat espanyol

Vés a: El Cebit 2013 tanca amb 285.000 visitants

El Cebit 2013 tanca amb 285.000 visitants

Tot i la reducció d'assistents, es manté com la fira tecnològica més potent

Vés a: Ordinadors, tauletes i telèfons desmuntables

Ordinadors, tauletes i telèfons desmuntables

El fabricant ASUS suma un ordinador amb tauleta a la seva oferta de productes combinats

Vés a: Definint les ulleres intel·ligents

Definint les ulleres intel·ligents

Google opta per mostrar al públic l'evolució de Project Glass

Vés a: eShow, el 13 i 14 de març a Barcelona

eShow, el 13 i 14 de març a Barcelona

El Saló Professional del comerç electrònic i els negocis en línia arriba a la cinquena edició

Vés a: Dotze anys de la Viquipèdia en català

Dotze anys de la Viquipèdia en català

Va ser la primera edició en publicar articles en llengua no anglesa, creada el 16 de març de 2001

#igerscatalunya


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: