Dimarts, 19 de març de 2013 | 10:19
Vostè es troba a: Inici > Societat >

 Bárcenas va ser espiat en els mesos que va amenaçar amb tirar de la manta

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
 SOCIETAT
 Bárcenas va ser espiat en els mesos que va amenaçar amb tirar de la manta
Societat 18/03/2013 07:34
Bárcenas i Lapuerta
Luis Bárcenas va ser espiat a principis de 2011, segons documents que obren en poder d'EL PAÍS pertanyents a informes suposadament encarregats  a Mètode 3 durant almenys dos mesos, segons l'informe sobre l'extesorero del Pàg. En ell  els detectius van tenir accés a les trucades telefòniques que Bárcenas feia o rebia des del mòbil que li va assignar i pagava el partit i hi ha una relació de números de telèfon que s'estenen per quatre folis i es detallen els dies en què es produïa cada comunicació.
A primers de 2011, quan es produeix tal espionatge, el PP ja sabia que l'extesorero se sentia traït pel partit. Bárcenas considerava injust el tracte que li donaven malgrat la lleialtat que ell mantenia al no airejar les suposades corruptelas internes que coneixia després de 20 anys al capdavant dels comptes del partit. Era el seu reiterat missatge a l'adreça del Pàg. Encara no havia arribat al caient de la ruptura amb la seva empresa de tota la vida.
 
L'informe dels espies mostra quin era l'interès dels seus enemics polítics: saber amb qui parlava Bárcenas. El dossier no inclou cap rastreig patrimonial, solament una radiografia exhaustiva de les seves trucades. La primera aparent paradoxa és que el telèfon investigat de Bárcenas, com ratifica el dossier, "està registrat a nom del PP" al gener de 2011. És a dir, el PP pagava les suposades trucades de Bárcenas quan oficialment, segons ha reiterat tot aquest temps la secretària general, Dolores de Cospedal, estava acomiadat des de 2009 encara que li pagaven una quantitat mensual. Va deixar d'usar aquest telèfon al gener de 2013, després de destapar aquest diari les seves anotacions comptables. Un dels telèfons als quals més cridava Bárcenas era al seu despatx, on li agafava encàrrecs la seva secretària personal a Gènova 13, on a més tenia l'extesorero una sala per al seu ús exclusiu en la tercera planta de l'edifici. Era un telèfon directe que no passava per centraleta i que també pagava el partit.
 
Entre els polítics amb els quals va creuar cridades, segons un contrast amb agendes periodístiques, figuren, entre uns altres, els seus antecessors com a tresorers del partit, Álvaro Lapuerta, que va controlar al costat de Bárcenas el compte de donatius, i Ángel Sanchís, que va fer gestions a Suïssa en relació amb Bárcenas; l'exeurodiputado Gerardo Galeote, implicat en el cas Gürtel i l'exsenador Luis Fraga, que figura en l'informe judicial sobre la fortuna suïssa de Bárcenas.
 
També hi ha diverses trucades de l'extesorero del PP a Jorge Trías, l'exdiputat nacional d'aquesta formació. Trías va declarar a la Fiscalia Anticorrupció que Bárcenas li va mostrar, en l'època d'aquest seguiment telefònic, la comptabilitat manuscrita en la qual apuntava donacions d'empresaris i pagaments a la cúpula del partit.
 
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
CatalunyaPress - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1