Actualitzat el 20/03/2013 a les 00:01h

Francesc, el pobre

Francesc, nou pontífex de l'església catòlica, puja al tron en un món que ara mateix reclama un canvi a tots nivells en la política vaticana.

No l'hem vist actuar, encara, i, per tant, tot el que se'n pugui dir no serà més que fruit de l'especulació. Ara bé, com que l'especulació no està prohibida, ens permetrem el luxe de pensar que no milloraran gaire les coses en el sentit més progressista de l'expressió, atès que Bergoglio sembla que a priori no té cap desig de permetre matrimonis homosexuals, ni sacerdoci de les dones, ni avortaments, ni res que se li assembli, per més jesuïta que sigui. Tant de bo m'equivoqui, i tant de bo ell entengui també que, si no es permet el casament de sacerdots catòlics, aviat no en quedarà cap.

Per contra, des del primer dia sembla que se li ha ficat a la barretina –perdó, a la birreta- que no pot ser que el Vaticà suri en la riquesa mentre tants milions de persones al món s'estan morint de gana. No ha tingut cap mania a proclamar-ho als quatre vents des del primer moment. La meva pregunta, però, és com s'ho farà per desmantellar-ho tot: tindrà prou valor i força per enfrontar-se a la cúria romana, que és molta cúria i que no crec que es deixi despullar de luxes així com així? M'agradarà veure-ho.

En un aspecte més frívol, també és d'agrair que el nou Papa hagi demostrat ser una persona humana, intel·ligent, pròxima i amb sentit de l'humor. En les seves primeres  intervencions –i, sobretot, en la seva aparició davant dels periodistes- ha trencat uns quants esquemes i uns quants mites, suposo que davant de l'escàndol de més d'un. Que el Papa pogués parlar als periodistes com ho faria un entrenador de futbol, que pogués explicar-los les interioritats del conclave, que pogués fer-hi broma, és tota una novetat.

Ens trobem davant d'una nova manera de fer política eclesiàstica. Els catalans sabem què és acostar-se de sobte a un somni que no hauríem dit mai que poguéssim tenir tan a prop. Potser també es tracta d'això ara mateix al Vaticà. O potser no, potser no ha estat més que un somni. Estem a punt de descobrir-ho.

COMENTARIS

+1
-0
Un punt important
Anònim, 21/03/2013 a les 00:41
Del que dieu, el tema dels avortaments va a part. L'altre dia sortien estadístiques que mostren que des de 1971 a Xina s'han avortat 300 milions de fetus en gestació, i des de 1973 a Estats Units hi ha hagut uns 50 milions d'avorts. Sembla ser que a l'Estat espanyol des de 1985 ja són 2 o 3 milions, potser més. No parlem ja de la resta del món. Com no es pot estar en contra d'una cosa així?

I això no te res a veure amb la despenalització o no. L'avortament podria estar despenalitzat i en canvi succeir que poquíssimes o pràcticament cap dona se'n veiés induïda o obligada i s'hi acollís. Com seria el normal, almenys en condicions normals de vida. Aquest avortament de masses, generalitzat i creixent, és una de les lacres més grans de les nostres societats actuals.

Per això no trobo gens malament, tot al contrari, que el nou Papa estigui en contra de l'avortament. Tota persona en principi hi hauria d'estar. Fins i tot els partidaris de la seva legalització.
+5
-2
Molt sabó, massa sabó, abans de demostrar res.
Anònim, 20/03/2013 a les 08:04
Tots els comentaris que es fan del Papa Francesc em recorden els elogis generalitzats que es feien d'Obama quan va arribar a la presidència dels EEUU.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Autor
Blanca Busquets
Treballa a Catalunya Ràdio des de fa vint-i-set anys on ha fet de tot i molt i se sent com a casa. La ràdio l'apassiona, però confessa que la seva vida són les lletres: ja té sis novel·les publicades, Presó de Neu (2003), El Jersei (2006) Tren a Puigcerdà (2007), Vés a saber on és el cel (2009), La nevada del cucut (Premi Llibreter 2011) i La casa del silenci (2013). Se la pot llegir també en castellà, italià, alemany i rus.

Web: www.blancabusquets.cat
A Twitter: @blancabusquets
 
Vés a: Artium Caprici Vi Novell 2012: jove però valent

Artium Caprici Vi Novell 2012: jove però valent

Sovint es pensa que els vins novells tenen una caducitat gairebé immediata, quan -al menys els negres- solen mantenir el seu atractiu uns quants mesos

Vés a: Google Keep ja és oficial

Google Keep ja és oficial

Les tasques de GMail s'incorporen, millorades, a Google Drive

Vés a: BHappy, una xarxa social nascuda al Bages

BHappy, una xarxa social nascuda al Bages

Pensada per transmetre emocions positives, en forma de minuts de felicitat

Vés a: Connexions mòbils del passat

Connexions mòbils del passat

El temps sembla no haver passat per les tarifes de connexió 3G

Vés a: El cementiri de Google

El cementiri de Google

Un web permet deixar flors als serveis que la companyia ha anat tancant

Vés a: Spotify, més barat pels clients de Movistar

Spotify, més barat pels clients de Movistar

Durant dos anys la subscripció Premium val 4,99€

Vés a: Stop-Motion entre bastidors

Stop-Motion entre bastidors

Us mostrem el procés de creació d'una pel·lícula d'animació

Vés a: Apple actualitza l'iOS

Apple actualitza l'iOS

Corregeix alguns problemes, com la possibilitat de saltar-se la protecció del PIN

Vés a: Esfereïdora caiguda d'un escalador

Esfereïdora caiguda d'un escalador

Un muntanyer enregistra la seva caiguda i en surt il·lès

Vés a: Grans companyies sense CEO

Grans companyies sense CEO

El conseller delegat d'Electronic Arts plega pels mals resultats econòmics

Vés a: Google, és un mal moment per novetats

Google, és un mal moment per novetats

Keep, un servei semblant a Evernote, podria arribar poc després de l'anunci del tancament de Google Reader

#igerscatalunya


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: