Divendres, 22 de març de 2013 | 10:05
Vostè es troba a: Inici > Política >

 Montoro donarà més marge a les CC.AA. i estudiarà objectius de dèficit individuals

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
 POLÍTICA
 Montoro donarà més marge a les CC.AA. i estudiarà objectius de dèficit individuals
Política 22/03/2013 09:06
Montoro
El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, s'ha compromès aquest dijous davant les Comunitats Autònomes a flexibilitzar el seu objectiu de dèficit per 2013 (0,7%) quan Brussel·les confirmi que dóna més marge a Espanya, així com a estudiar la fixació d'objectius individuals per a cada regió.
Així ho ha assenyalat Montoro en la roda de premsa posterior al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), on ha ressaltat la importància que Brussel·les doni a conèixer "al més aviat possible" els nous objectius d'Espanya per començar a treballar.

   Montoro ha dit que entén que Europa és "complexa", que té "els seus ritmes i els seus temps" i que no pot presentar la nova senda d'Espanya "aïlladament". "Però al més aviat possible tinguem els nous objectius, més operatius som tots", ha dit. 
 
   El ministre ha assegurat que el Govern està disposat a compartir aquest marge addicional amb la resta d'administracions i així l'hi ha fet saber a les comunitats durant la reunió, encara que no ha especificat que proporció del marge addicional serà per a elles.
 
   Preguntat per si aquest marge addicional requerirà noves mesures d'ajust, el ministre s'ha limitat a dir que el "important" és la correcció del dèficit en termes estructurals, alguna cosa que està garantit en 2013 amb les mesures ja aprovades.
 
   "Anem a complir sobradamente", ha dit Montoro, qui ha ressaltat a més la necessitat de no aguditzar la recessió econòmica i de seguir ajustant els comptes sense provocar més crisi.
 
   D'altra banda, el Consell de Política Fiscal, que ha servit per celebrar el resultat de l'any passat, ha donat llum verda a la constitució de tres grups de treball que estudiaran la fixació dels objectius de dèficit, el sistema de finançament autonòmic i la reforma de l'administració.
 
   El primer dels grups de treball, que haurà de treballar molt ràpid perquè Espanya ha de presentar el seu pla d'estabilitat abans d'acabi abril, analitzarà si és millor que les comunitats comptin amb un objectiu comú o que disposin d'un objectiu individual després de les diferències observades en 2012.
 
   En aquest sentit, el ministre ha explicat que, a pesar que totes les comunitats van reduir el saldo negatiu dels seus comptes l'any passat, va haver-hi una diferència "amplísima" que no s'havia vist abans i que suposa una "gran ocasió" per reflexionar sobre si s'han de fixar els objectius d'una altra forma o no sense prejutjar cap resultat.
 
"NINGÚ HA ESTAT MANDRÓS"
 
   En qualsevol cas, Montoro ha celebrat la reducció del dèficit que han realitzat les comunitats autònomes, que ha baixat gairebé a la meitat respecte a 2011, fins a l'1,7%. "Totes han baixat almenys un punt i mitjà del seu PIB", ha assenyalat.
 
   Així, ha celebrat que les comunitats estiguin fent els seus deures, alguna cosa positiu per a elles i per al conjunt del país perquè genera confiança. "Ningú ha estat mandrós", ha celebrat el titular de la cartera d'Hisenda, per qui encara no s'ha aconseguit la meta, però el camí emprès és el correcte. 
 
   Montoro ha explicat que el resultat és fruit de l'esforç que ha fet tota la societat en les diferents comunitats, que demostra que l'estat de les autonomies és "viable, fiable i gobernable" malgrat haver estat "injustament qüestionat".

BUSCARÀ FORMES PER MILLORAR LA LIQUIDITAT
 
   Preguntat per si el Govern estudia noves formes de millorar la liquiditat de les comunitats, Montoro ha assegurat que el Govern té intenció de facilitar-la "al màxim" pel que estudiarà els resultats dels mecanisme engegats l'any passat, com el pla de proveïdors.
 
   "Una vegada aconseguit un avanç en l'objectiu de dèficit la intenció és que es pagui al més aviat possible el que es deu", ha assenyalat el ministre, després d'assegurar que treballaran amb les comunitats per desenvolupar una proposta "al més aviat possible".
 
 
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
CatalunyaPress - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1