Diumenge, 21 de abril de 2013 | 09:56
Vostè es troba a: Inici > Societat >

Uns 20.000 espanyols moren cada any per mort sobtada, deu vegades més que per accidents de trànsit

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
SALUT
Uns 20.000 espanyols moren cada any per mort sobtada, deu vegades més que per accidents de trànsit
Societat 19/04/2013 16:24
Infermera estudiant al malalt
Cada any prop de 20.000 espanyols moren per mort sobtada, deu vegades més que el total de morts per accident de trànsit (2.060 víctimes en 2011, segons dades de la DGT), segons han informat diversos especialistes durant la XII Reunió de la Secció d'Electrofisiología i Arítmies de la Societat Espanyola de Cardiologia (SEC).
"Els experts volem posar l'accent en la serietat d'aquestes xifres, ja que se li dóna molta rellevància al risc de mort per accident i molt poca a la mort per causa cardiovascular. És tan important el coneixement sobre com evitar accidents de trànsit com el de prevenir i tractar correctament les malalties del cor", ha comentat el president de la Secció d'Electrofisiología i Arítmies, Ángel Moya.

La mort sobtada és una mort natural que ocorre de forma instantània o durant la primera hora des del començament dels símptomes, en un pacient amb malaltia prèvia coneguda o sense ella, però en el qual el moment i la forma de la mort són totalment inesperats. Aquests episodis són responsables del 50 per cent de les morts cardiovasculars i entre el 15 per cent i el 20 per cent del total de defuncions.

A més, les causes de la mort sobtada varien segons l'edat. Abans dels 35 anys, sol deure's a anomalies congènites i, a partir dels 35 anys, el 90 per cent dels casos s'explica per patiment de cardiopatia isquémica. No obstant això, els casos de mort sobtada són especialment cridaners al món de l'esport que, encara que només corresponen al cinc per cent dels casos, alarmen perquè afecten a persones joves, sanes i atlètiques.

"En ocasions s'han relacionat aquests casos amb la presa de substàncies dopantes i, la realitat és que la mort sobtada com a conseqüència del dopatge es dóna solament en casos aïllats. La gran majoria dels casos de mort sobtada en esportistes es produeixen per malalties d'origen genètic. La gravetat del problema estreba que en la majoria dels casos una exploració mínima i un electrocardiograma podrien detectar a temps el problema, evitant que finalment tingués lloc la mort sobtada", ha comentat un dels presidents del comitè local de la reunió i membre del servei de Cardiologia de l'Hospital Universitari Marquès de Valdecilla (Santander), Felipe Rodríguez Entem.

Així mateix, en la societat actual és cada vegada més freqüent la realització d'activitat esportiva intensa en persones no entrenades o que porten molt temps sense practicar cap tipus d'exercici físic. Aquestes pràctiques són "summament perilloses", per la qual cosa abans de començar a practicar esport en aquestes circumstàncies s'hauria de dur a terme una valoració de l'estat cardiovascular de cada individu.

Per aquest motiu, la Societat Espanyola de Cardiologia (SEC) ha recordat la importància de tenir consciència de la intensitat i el volum que es realitza quan es practica un esport, ja que aquests poden tenir efectes beneficiosos per al cor, o, contràriament, suposar un risc letal. "La supervisió mèdica és fonamental per poder gaudir de forma segura dels grans beneficis per a la nostra salut i dels magnífics moments que pot proporcionar-nos l'exercici físic", ha apuntat Rodríguez Entem.

D'altra banda, durant la reunió s'ha presentat la tècnica del tancament percutáneo de l'orejuela esquerra, que permetrà que el 15 per cent dels pacients amb fibril·lació auricular, que fins ara estaven orfes de tractament a causa de la seva intolerància als anticoagulants, puguin reduir el seu risc de trombe i evitar que succeeixi l'accident cerebrovascular.

A més, s'ha mostrat l'últim Registre Español de Dispositius Automàtics Implantables (DAI), mitjançant el qual s'ha conegut que el passat any a Espanya es van implantar 4.216 desfibril·ladors automàtics (5.215 segons Eucomed), gairebé un 2 per cent menys que l'any anterior i un 5 per cent menys que en 2010, la qual cosa evidencia un estancament en l'implant d'aquests dispositius.
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
CatalunyaPress - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1