Dimecres, 24 de abril de 2013 | 10:06
Vostè es troba a: Inici > Opinió >

 LA ROSA I EL LLIBRE

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
RUBÉN OLVEIRA
 LA ROSA I EL LLIBRE
 Rubén Olveira
23/04/2013 11:01
 Es pensa que Sant Jordi va ser un cavaller que va viure al segle III de nostra era, quan Diocleciano era emperador. La llegenda ens remet a Capadocia, regió que actualment pertany a Turquia, on un drac exigia a la població d'aquest lloc tributo en carn per sadollar el seu apetit. Com l'existència d'animals es va ser esgotant a causa de la voracitat del monstre, va caldre seguir satisfent a la bèstia amb éssers humans, fins que va tocar el torn a la filla del rei del lloc. Resignat el sobirà al sacrifici, la princesa va ser lliurada a l'insaciable animal, però en el precís moment en què si anava a consumar la terrible acció, va aparèixer en escena un personatge vestit de blanc, que muntat en el seu cavall, amb la seva llança i la seva destresa, va acabar amb el depredador. A canvi de l'heroica labor del guerrer que no era un altre que Sant Jordi, el monarca d'aquell lloc es va convertir al cristianisme.

Amb el temps, la tradició catalana situa la peripècia a Tarragona, en un imprecís territori de les rodalies del Montblanc.
 
Com tots sabem, des de fa moltíssims anys, és costum a Catalunya que el 23 d'abril, dia en què se celebra la festivitat del sant, els homes regalin una rosa a les seves enamorades. Així, en aquesta data, veiem per les callis infinitat de parades que ofereixen aquestes flors, al costat d'una espiga de blat i un llaç amb les quatre barres que conformen l'ensenya del nostre poble. 
 
Allà, pels anys vint, en coincidir el dia del sant amb la data de la mort de Cervantes i també la de Shakespeare, es va afegir a l'esdeveniment el Dia del Llibre. Des de llavors, cada any, en aquesta data assenyalada, roses i llibres comparteixen espai en els tenderetes que es munten per a l'ocasió.
 
Sant Jordi no només és patró de Catalunya i d'Aragó.  Entre altres nacions, també ho és de Geòrgia, Portugal, Bulgària, així com d'Anglaterra, on la festivitat és tan important com el Nadal. 
 
La UNESCO, en 1995, va declarar el 23 d'abril Dia Mundial del Llibre.
 
Així mateix, des de fa unes dècades, a Japó també se celebra aquest dia, sumant-se al costum català de regalar una rosa i un llibre.
 
Rubén Olveira, Barcelona, 2013.
 
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
CatalunyaPress - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1