Opinió

 

1/4>

Vicent Partal

27.04.2013

El país millor

Aquesta setmana hem celebrat Sant Jordi. Com cada any ha estat emocionant de veure com d'una manera multitudinària ens regalàvem els uns als altres llibres i flors. El dia de Sant Jordi el meu país sembla molt millor que no és. És una tradició tan civilitzada i civilitzant que, ni que siga una mica un miratge, és cert que resulta un miratge molt eficaç a l'hora de tranquil·litzar consciències i d'imaginar un futur molt millor.


Tu vas viure un Sant Jordi protagonista l'any del tancament d'Egunkaria. Els teus còmplices habituals en aquest país van decidir de publicar una edició en català d'Egunkaria, llavors ja prohibit, una edició que va triomfar, literalment. Recorde la Rambla plena de gent amb el teu diari a les mans, i com us ho miràveu el grup arribat des d'Euskal Herria, tots vestits amb aquella històrica samarreta blava.


Supose, per tant, que m'entendràs si et dic que aquest Sant Jordi ha estat especial per a mi. La publicació per RBA del meu llibre 'A un pam de la independència' em va obligar per primera volta al ritual de les signatures, un autèntic plaer, tot i que esgotador, com la meua esquena s'encarregava de recordar-me encara l'endemà. Pocs dies abans de Sant Jordi n'havia eixit la segona edició i, si bé no en tinc les dades definitives, em diuen que es va exhaurir pràcticament dimarts. En un mes, per tant, n'haurem fet gairebé tres edicions, cosa que ja et pots imaginar que m'alegra molt.


Però no per mi, necessàriament, sinó pel símptoma que representa. Aquest Sant Jordi ha viscut una explosió de llibres independentistes o sobre el procés, que tots junts han significat un volum ingent de vendes. Si hi afegim que el llibre més venut, en català i en espanyol, ha estat 'Victus' d'Albert Sánchez Piñol, una novel·la magnífica sobre la batalla del 1714, supose que queden pocs dubtes que el país, una altra vegada, ha expressat la voluntat de llibertat. Aquesta vegada llegint...

Editorial