Dimarts, 30 de abril de 2013 | 09:51
Vostè es troba a: Inici > Política >

 El PP treu endavant la reforma del CGPJ amb tota l'oposició en contra

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
 POLÍTICA
 El PP treu endavant la reforma del CGPJ amb tota l'oposició en contra
Política 30/04/2013 07:16
Gallardón
 El Partit Popular ha tret avanci en la Comissió de Justícia del Congrés dels Diputats el projecte de llei que reforma el model i el funcionament del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i ho ha fet amb el vot en contra de tots els grups de l'oposició.
Aquesta reforma, que modifica la Llei Orgànica del Poder Judicial, s'elevarà ara al proper Ple del Congrés per després remetre's al Senat amb la previsió que el nou sistema d'elecció dels vocals sigui posat en pràctica en la renovació que correspon escometre al setembre.

   Els grups han presentat 273 esmenes a l'articulat, de les quals els 'populars' han acceptat una desena de les iniciatives. Entre les transaccionades pel PP i el PSOE, s'inclou la que recull el deure "inexcusable" dels vocals d'assistir, participar i emetre vot vàlid sobre les qüestions a decidir pel Ple i les Comissions, limitant les abstencions a supòsits en els quals concorri causa legal per a això.
 
   Aquesta iniciativa proposa que solament puguin emetre vot en blanc quan la naturalesa de l'acord ho permeti i, en cap cas, quan es tracti de matèria disciplinària i decisions sobre recursos. 
 
   S'han introduït les esmenes proposades per CiU que amplien les competències del Consell perquè pugui emetre informe en els expedients de responsabilitat patrimonial per anormal funcionament de l'Administració de justícia, així com rebre queixes dels ciutadans en matèries relacionades amb l'Administració de Justícia, les quals en cap cas donaran dret a la incoació d'un procediment.
 
   L'òrgan de govern dels jutges tindrà entre les seves atribucions la de cuidar de la publicació oficial de les sentències i altres resolucions que es determinin del Tribunal Suprem i de la resta d'òrgans judicials. 
 
   El PP també ha pactat amb el PNB que el Centre de Documentació Judicial (CENDOJ), amb seu a Sant Sebastià, col·labori amb el Consell en l'harmonització dels sistemes informàtics que redundin en una major eficiència de l'activitat dels jutjats. El director del CENDOJ haurà d'acreditar l'acompliment efectiu d'una professió jurídica durant almenys quinze anys.
 
CONSELL FEBLE DAVANT JUTGES BEL·LIGERANTS
 
   L'oposició ha estat unànime en advertir dels riscos que té en la neutralitat i en la necessària independència dels vocals el fet que compaginin el seu càrrec amb la seva funció jurisdiccional o la seva professió. Adverteixen que el "debilitament" d'aquest òrgan constitucional es produeix en un moment en el qual els jutges són "bel·ligerants" contra "determinades polítiques del Govern".
 
   Per al portaveu del PSOE en Justícia, Julio Villarrubia, el model dissenyat pel Govern comporta un inèdit "atac" a la independència i una "ocupació política" del Poder Judicial, així com un "notable desapoderamiento" en les seves funcions. 
 
   "És una greu contrareforma que ha aconseguit posar per primera vegada a tots els operadors jurídics del país en contra", ha exposat el socialista, per amenaçar amb que la vigència d'aquesta llei es fitarà al temps en el qual els 'populars' romanguin al Govern.
 
   Des de l'Esquerra Plural (IU-ICV-CHA), Gaspar Llamazares ha titllat de "involució" la reforma del Consell del Poder Judicial i ha responsabilitzat al ministre Alberto Ruiz-Gallardón de no dialogar amb l'oposició. "L'assumpció de les esmenes ha estat mínima, la deliberació pràcticament nul·la i el consens inexistent", ha resumit.
 
   Els nacionalistes d'ERC i el PNB han lamentat que el Govern hagi malgastat l'oportunitat "històrica" de regular la creació dels consells autonòmics de justícia o de valorar com un mèrit preferent el coneixement de les llengua cooficial. La diputada del PP Sara Cobos ha respost que aquest assumpte no afecta al Consell i que haurà d'abordar-se en la resta de l'articulat de la futura Llei Orgànica del Poder Judicial.
 
   El repartiment bipartidista dels membres de l'òrgan de govern dels jutges ha estat criticat per grups com a Unió Progresso i Democràcia (UPyD) o Esquerra Plural, que veuen que aquest "repartiment del pastís" polaritza les decisions del Consell i augmenta el descrèdit en les institucions. "Els excessos han estat possibles per la impunitat dels delinqüents, que actuen en un mas particular per una Justícia que ells mateixos decideixen per qui va a ser impartida", ha dit Toni Cantó.
 
   Des del PNB, Emilio Olabarría també ha lliscat que el debilitament del Consell es produeix en un moment en el qual l'Administració de Justícia comença a ser "bel·ligerant" amb determinades polítiques del Govern.
 
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
CatalunyaPress - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1