Divendres, 3 de maig de 2013 | 10:17
Vostè es troba a: Inici > Economia >

“la Caixa” lidera una inversió de 1,1 milions d’euros a la biotecnològica iMICROQ

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
LA CAIXA
“la Caixa” lidera una inversió de 1,1 milions d’euros a la biotecnològica iMICROQ
Economia 02/05/2013 18:11
La Caixa
”la Caixa”, a través de la seva gestora de capital risc, Caixa Capital Risc, ha liderat una inversió d’1,1 milions d’euros en la companyia iMICROQ, una spin off de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. L’entitat financera ha realitzat la inversió a través del seu fons especialitzat en el sector biotecnològic i en tecnologies mèdiques, Caixa Capital BioMed. A més a més, un grup de business angels s’ha sumat a la ronda d’inversió.
iMICROQ es dedica al desenvolupament, a través de tecnologia pròpia, de kits per a la detecció ràpida de patògens i toxines amb aplicacions en el sector agroalimentari i de diagnòstics clínics. La inversió té com a objectiu que la empresa pugui accelerar les seves activitats de validació internacional, proves industrials i de producció per tal d’iniciar la comercialització del kit QFast, per a la detecció de salmonel·la spp en seguritat agroalimentària.

La salmonel·losis es transmet a l’home de forma directa mitjançant la ingesta d’aliments contaminats. Es un dels principals brots epidèmics i afecta, en diferents graus, a unes 160.000 persones a l’any. La majoria es contagien per l’alimentació, principalment d’ous i carn de porc i pollastre.

El mercat de l’anàlisi de salmonel·la (estimat en 2.628 milions d’euros, a nivell mundial, el 2010) disposa de molt pocs mètodes capaços de proporcionar resultats en un temps de detecció menor de 24 hores.

Els kits que actualment existeixen al mercat permeten obtenir el resultat entre 2 i 5 dies després de la recepció de la mostra al laboratori, el que requereix, a més a més de temps, l’ús d’equips i la intervenció de personal tècnic especialitzats. En canvi, el kit QFast dissenyat per iMICROQ realitza la detecció in situ (a granges, escorxadors, laboratoris de control de qualitat o línies de producció), en menys de 24 hores, i sense cap tipus de complexitat tècnica, ja que el kit conté tots els equips, reactius i materials necessaris. A més a més, el preu és competitiu respecte als actuals kits i el mètode de referència.

iMICROQ ofereix també els serveis de laboratori de control de qualitat i microbiològics per a companyies del sector agroalimentari.

UNA TRAJECTÒRIA QUE S'INICIA EN 2010

iMICROQ, dirigida per Carlos Arias, està promoguda per Ioanis Katakis, Pablo Lozano, Diego Bejarano, Maria Viviana Duarte i Carlos Arias, com a membres de l’equip del Centre d’Innovació Tecnològica ATIC, adscrit a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (URV) i integrat a la xarxa TECNIO de la Generalitat de Catalunya, on es va generar inicialment la tecnologia.

La companyia es va crear l’abril de 2010. Va participar en el programa BioEmprenedorXXI de “la Caixa”, Barcelona Activa i Biocat, una iniciativa dirigida a donar suport a investigadors amb idees de negoci que vulguin crear la seva pròpia empresa en l’àmbit de las ciències de la vida. Actualment, iMICROQ compta amb 15 treballadors i preveu assolir una facturació de 7 milions d’euros el 2016. Amb aquest objectiu, estan dissenyant un pla de comercialització a Espanya i en els principals països europeus, així com en mercats emergents.

El 2012, iMICROQ va ser el guanyador de l’edició dels Premis EmprenedorXXI a Catalunya i va participar en la fase final del guardó, co-atorgat per “la Caixa” i ENISA, que reconeix als millors emprenedors d’Espanya.

Cal destacar el paper de la Unitat de Valorització de la Universitat Rovira i Virgili en l’assessorament i acompanyament al projecte, tan en la protecció de la tecnologia i en la llicència, com en el procés de participació de la Universitat a la empresa.

Igualment, iMICROQ ha rebut l’assessorament de Rousaud Costas Duran i ILV Silver, firmes legals de referència en innovació i emprenedoria.

SOBRE CAIXA CAPITAL RISC


Caixa Capital Risc és la societat gestora d’empreses de capital risc de “la Caixa”, que inverteix en les primeres etapes de companyies espanyoles innovadores que compten amb un elevat potencial de creixement, acompanyant-les en les diferents etapes del seu desenvolupament.

Amb un volum de 73 milions d’euros, inverteix en el capital d’empreses innovadores a través de 4 vehicles: Caixa Capital Micro, Caixa Capital BioMed, Caixa Capital TIC i Caixa Innvierte Industria.

Caixa Capital BioMed, dotada amb 22 milions d’euros, inverteix en les primeres etapes de companyies biotecnològiques i de tecnologies mèdiques. L’objectiu es acompanyar projectes innovadors en les primeres rondes d’inversió i atraure a inversors sectorials i internacionals als mateixos. El fons està liderat per un equip gestor especialitzat, que compta amb un comitè d’inversions i una xarxa d’assessors, integrada per reconeguts membres del sector.

Caixa Capital BioMed compta amb un portfoli d’inversions en 11 companyies, entre les que destaquen: nLife Technologies, Laboratoris Sanifit, Sabirmedical, Sagetis Biotech, Genmedica Therapeutics i Medlumics.
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
CatalunyaPress - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1