Segueix-nos
Vols rebre el Singular?
Editorial Dijous, 09 de Maig de 2013
Política
08/05/2013
Dret a decidir
Quan Rubalcaba defensava el dret a l’autodeterminació
L’any 1974 el PSOE va aprovar una resolució al congrés de Suresnes on reconeixia “el dret a l’autodeterminació de les nacionalitats que integren l’Estat espanyol”
Albert Ribas
“La definitiva solució del problema de les nacionalitats que integren l’Estat espanyol parteix indefectiblement del ple reconeixement del dret a l’autodeterminació d’aquestes. Això comporta la facultat que cada nacionalitat pugui determinar lliurement les relacions que mantindrà amb la resta de pobles que integren l’Estat espanyol”. Punt 1 de la resolució sobre Nacionalitats i Regions del Congrés del PSOE de Suresnes, any 1974.

Aquell any, un jove de 23 anys anomenat Alfredo Pérez Rubalcaba acabava d’ingressar al PSOE, un partit que uns mesos després que ell entrés a formar-ne part reconeixeria de forma clara el dret a l’autodeterminació dels diferents territoris de l’Estat. Han passat 39 anys i Rubalcaba és actualment el secretari general del PSOE. D’aquella resolució però, ja no en queda ni rastre. I d’aquell jove Rubalcaba que la va subscriure tampoc.

L’evolució del líder del socialisme espanyol i del seu partit ha anat més aviat en la direcció oposada al que es va acordar a Suresnes. El d’ara és un PSOE centralista i d’esperit jacobí, que segurament va posar aquestes bases quan Felipe González va pactar la LOAPA amb l’UCD. Una visió uniformitzada de l’Estat que ara que Catalunya reclama el seu dret a l’autodeterminació queda més clara que mai. D’exemples n’hi ha per donar i vendre. Només cal fixar-se en les declaracions que Rubalcaba va fer ahir el matí a la cadena Ser per deixar clara la seva posició coincident amb Pere Navarro per evitar la independència de Catalunya.

La postura contrària del cap de files socialista a que els catalans puguin expressar-se lliurement sobre el seu futur és clara i contundent. No només ho demostren les paraules d’ahir, sinó que Rubalcaba fa temps que ha marcat on és la seva línia vermella. Va quedar clar en el procés de l’Estatut. O més tard en unes paraules de l’octubre del 2011 en una visita a Catalunya, on en una entrevista a RAC1, va negar l’exercici del dret a l’autodeterminació dels catalans i el va reduir a les convocatòries electorals de cada quatre anys. Una concepció identitària i radial d’Espanya que col•loca Rubalcaba i el PSOE en la mateixa línia que el PP.
Rubalcada
Alfredo Pérez Rubalcaba l'any 1974 i en un míting recent
(3 en total)
Opini sobre la notícia que acaba de llegir.
Comentaris
Informaciówww.elsingulardigital.cat es reserva el dret a no publicar aquelles aportacions que siguin contraries o atemptin contra la Llei, la moral, la dignitat, la bona fe o l'ordre públic, o que infringeixin drets de propietat intel·lectual o industrial. www.elsingulardigital.cat tampoc assumeix cap responsabilitat derivada de l'enllaç a altres webs de tercers, ni dels seus continguts, que es pugui accedir a través del nostre portal.
joanmas
08/05/2013 16:39
feia falta per trepar...
Lapomet@
08/05/2013 13:49
Traïdors als seus propis principis. Quin fàstic. Perdoneu, però algú els ho ha de refregar a la cara. I sento dir-ho també, sort que en Pallach no ha de suportar-ho.
C
08/05/2013 12:36
Ja estava mirant-los i dient "pero qué dicen, hay que llegar arriba en el PSOE para borrar de raíz cualquier derecho de autodeterminación del pueblo" amb un "arriba espanya"
S'està parlant...
El Parlament
Enquesta
Per què creus que el TC ha suspès cautelarment la declaració de sobirania?
Per què creus que el TC ha suspès cautelarment la declaració de sobirania?
91 %
4 %
5 %
74 vots
Segueix-nos
Vols rebre el Singular?
© ElSingularDigital.cat S.L. 2012
desenvolupament bab software | diseny gràfic l'eixida