Dijous, 9 de maig de 2013 | 09:49
Vostè es troba a: Inici > Política >

 El Parlament crea una comissió sobre 'dret a decidir' obviant la decisió del TC

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
 POLÍTICA
 El Parlament crea una comissió sobre 'dret a decidir' obviant la decisió del TC
Política 09/05/2013 07:46
El Parlament ha aprovat aquest dimecres, amb els vots de CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i CUP, crear una comissió sobre el 'dret a decidir' per estudiar la vies per celebrar una consulta d'autodeterminació a Catalunya.
  Un dels pilars en què es fonamenta aquesta comissió és la declaració de sobirania que va aprovar el Parlament al gener i que ha suspès aquest mateix dimecres el Tribunal Constitucional (TC) després d'admetre a tràmit un recurs del Govern central que demana impugnar-la.

   CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP han argumentat que la voluntat expressada pel Parlament a la declaració de sobirania està per sobre de la decisió de qualsevol tribunal, per la qual cosa veuen plenament legítim donar llum verda a la comissió malgrat el pronunciament del TC.
 
CIU NO ÉS MAJORDOM
 
   La creació de la comissió ha passat a un segon pla, cobrant protagonisme les crítiques a l'Alt Tribunal, i el líder de CiU en la Càmera, Jordi Turull, ha argumentat: "CiU no és el servei de mayordomía d'un tribunal més polític que jurídic. Ahir, avui i sempre ens hem del poble de Catalunya". 
 
   La federació ha assegurat que la decisió de consultar als catalans "no té marxa enrere" al marge dels obstacles que ofereixi el camí, i ha assegurat que hi ha vies legals de sobres per saber l'opinió dels ciutadans. 
 
   També la portaveu d'ERC en el Parlament, Marta Rovira, ha assegurat que el Parlament té "tota la legitimitat" per constituir la comissió, que l'única cosa que pretén és estudiar un principi universal que és l'exercici de la democràcia.
 
   El PSC ha recolzat crear la comissió recordant que no només es fonamenta a la declaració de sobirania --que va rebutjar en el seu moment--, sinó també en una resolució seva que demana que el 'dret a decidir' s'exerceixi en tot moment amb diàleg amb l'Estat.
 
   El portaveu socialista, Maurici Lucena, ha sostingut que Catalunya "és un país que té tota la legitimitat per decidir col·lectivament el seu futur", però ha lamentat que CiU i ERC afronten el procés sense habilitat i apostant per la confrontació.
 
PP I C'S, OPOSICIÓ FRONTAL
 
    La votació s'ha saldat amb 106 vots a favor i 9 en contra --els de C's--, mentre que el PP ha decidit abandonar el ple i no votar al·legant --segons el diputat Enric Millo-- no voler ser còmplice d'un "desacatament i insubmissió" a la resolució del TC.
 
   El president de C's, Albert Rivera, ha alertat que "Catalunya no és el Sàhara", per la qual cosa no pot apel·lar al seu dret a l'autodeterminació, i ha recriminat als partits que recolzen la comissió de ser partidaris que la comunitat catalana emuli a Kosovo.
 
ICV: NO PATRIMONIALIZAR EL PROJECTE
 
   La portaveu d'ICV-EUiA, Dolors Camats, ha reclamat que la comissió serveixi per "ampliar les majories" partidàries del 'dret a decidir', i ha lamentant que fins ara el Govern, CiU i ERC han tendit a patrimonializar el projecte.
   Per al diputat de la CUP Quim Arrufat, Catalunya acabarà pronunciant-se tard o d'hora perquè "les imposicions mai s'aguanten eternament", malgrat decisions com la d'aquest dimecres del TC suspenent la declaració.
 
 
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
CatalunyaPress - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1