Dissabte, 11 de maig de 2013 | 09:56
Vostè es troba a: Inici > Societat >

 Jutges substituts critiquen un "ERO encobert" que col·lapsarà els jutjats catalans

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
 TRIBUNALS
 Jutges substituts critiquen un "ERO encobert" que col·lapsarà els jutjats catalans
Societat 10/05/2013 13:58
JUTGES
 Els portaveus de l'associació de Jutges Substituts i Magistrats Suplents, Fruitós Richarte i Esmeralda Ríos, i el de Jutges per la Democràcia, Santiago Vidal, critiquen un "ERO encobert" del Ministeri de Justícia que deixarà absolutament col·lapsats tots els jutjats de Catalunya des de juny.
 Segons han explicat, des de l'1 d'abril s'han cessat més de 250 jutges i magistrats substituts --que estaran en atur--, i des de juny no quedarà ni un jutge suplent a Catalunya per cobrir les vacants de baixes o vacances dels quals estan fixos.
 
   Ríos, que fins ara ha exercit de jutge substituta en l'Audiència de Barcelona, ha explicat que el cessament dels 270 jutges i magistrats s'emmarca en una reforma integral de la Llei Orgànica del Poder Judicial, on la figura del substitut desapareix "totalment", i a partir de la Llei d'Eficiència Pressupostària aprovada al desembre de 2012 que ho posa en pràctica.
 
   "Els jutges substituts són el 20% del col·lectiu total de jutges i dicten un 30% del total de resolucions", ha recordat Ríos, i ha afirmat que Catalunya és una de les comunitats amb menys jutges per habitant: 9,2 jutges per cada 100.000 persones, quan la mitjana europea és de 12, i en alguns països com Alemanya arriba fins a 20; el penúltim país amb menys jutges després de Turquia.
 
   Per Fruitós Richarte --també magistrat substitut de l'Audiència--, aquesta supressió mostra cap a on volen que vagi la justícia, i, al costat de la Llei de Taxes Judicials, s'està privant a la gent de la tutela judicial efectiva.
 
   Richarte ha explicat que el cessament de jutges i magistrats suplents ja s'està evidenciant, com s'ha vist en el judici de l'hotel del Palau de la Música, que s'ha hagut d'ajornar cinc mesos perquè no hi ha suficients jutges per cobrir el cas, que pot durar diversos mesos.
 
OPOSICIONS INTERNES
 
   Segons Santiago Vidal, jutge titular de la Secció 10 de l'Audiència, aquest cessament repercutirà "sobretot a les comarques catalanes", on no hi ha tants jutges amb plaça fixa, i, si lleven els substituts, el treball dels titulars es duplicarà.
 
   "Creiem que una de les solucions seria un concurs d'oposicions internes" com s'ha fet en la sanitat i educació, i on es pugui acreditar la preparació i l'experiència dels jutges substituts, alguns dels quals porten més de 10 anys exercint, ha afegit el portaveu de Jutges per la Democràcia.
 
LLISTA "DE LA GANA"
 
   Richarte ha explicat que Espanya fomenta un sistema d'ingrés a la carrera judicial que no té en compte a la gent preparada i amb experiència, i que només entén com a vàlid el sistema memorístic de l'Escola Judicial, on s'ha de pagar durant cinc anys a un magistrat preparador perquè et formi.
 
   També ha lamentat que els jutges i magistrats suplents formin part ara d'una llista "de la gana" de la qual no poden sortir --si volen seguir intentant treballant com a jutges-- i que els obliga per llei a no treballar en cap altre ofici.
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
CatalunyaPress - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1