L'Ebre Digital
  dissabte, 11 de maig de 2013
-->

Fototeca

Veure totes »

Opinió

Veure totes »
Germà Bel, catedràtic d'Economia

24 a 1: guanya l'1

19 abril
Xavier Garcia, escriptor

Xavier Amorós, prosista reusenc

12 abril
Josep Bayerri Raga, periodista

Miquel Poblet i el velòdrom de Tortosa

12 abril

Enquesta

Us sembla bé que les obres de descontaminació de Flix hagen començat sense els pous d'abastament?

Empreses i mitjans

Grup L’EBRE és la denominació que agrupa les tres empreses i els quatre mitjans de comunicació que al llarg dels anys han nascut a l’aixopluc del setmanari L’EBRE, el periòdic de referència de les Terres de l’Ebre.

Un grup, ara ja multimèdia i pluridisciplinar, que aglutina una trentena de professionals al voltant d’uns trets essencials i característics. Per exemple, laidentificació amb el propi territori al qual es dóna servei, les Terres de l’Ebre; i la continuitat permanent del que ha estat la premsa local i comarcal al llarg de més de 50 anys, a les comarques del sud i més perifèriques de Catalunya.

Seus i contactes:

Directors executius:

-Josep Ma. Arasa  (jarasa@ebredigital.cat).
-Joaquim Rambla (jrambla@ebredigital.cat )
-Josep Lluís Villa (villa@imaginaradio.com).

Raó social setmanari, web, televisió i ràdio:

c.Rosa Maria Molas, 2, baixos; 43.500 Tortosa. Telèfon: 977 448 757 i 977 449 210. Fax: 977 510 601.

Qui som ?

Setmanari L’EBRE SL. és el nom actual de l’empresa que es va constituir l’any 2001 amb la denominació La Veu de l’Ebre SL. Aquesta empresa va nàixer com a conseqüència de la fusió de dos empreses (Edicions Baix Ebre i Publicacions de l’Ebre) i dos setmanaris amb seu a Tortosa (La Veu del Baix Ebre i L’EBRE), per acabar agafant els actius principals de les seues precursores.

Actualment el nom de l’empresa és igual al de la capçalera per evitar, en la mesura del possible, molts plagis i imitacions que s’han produït al llarg dels anys (ja que no es pot evitar l’ús del nom del riu, el topònim L’EBRE, malgrat que històricament va ser l’any 1995 quan es va estrenar i pertany per tant a la nostra empresa, que està acreditant legalment a tots els efectes).

Contactes:
Director gerent: Joaquim Rambla (jrambla@ebredigital.cat) // Administració: R. Garrido (administració@ebredigital.cat) // Distribució: M. Garrido (subscripcio@ebredigital.cat)

Publicitat:
Hilari Rodríguez (publicitat@ebredigital.cat, hilari@ebredigital.cat) // Noemí Alquézar (noemi.alquezar@lebretv.cat ) // Josep Borrell (borrell@lebretv.cat)

L’Ebre Televisió SL. va nàixer l’any 2005 amb la denominació EBE Imatge i Comunicació SL. per concursar i obtindre una freqüència de Televisió Digital Terrestre (TDT) en el concurs públic organitzat pel Consell de l’Àudiovisual de Catalunya (CAC) l’any 2006. Finalment el govern de la Generalitat li va concedir el canal 34 de la TDT al múltiplex de Coll-redó a Tortosa.

Contactes:
Director executiu: Josep Ma. Arasa (josepmaria.arasa@lebretv.cat ) // Administració: M. Garrido (marga@lebretv.cat)

Publicitat:
Josep Borrell (borrell@lebretv.cat) // Noemí Alquézar (noemi.alquezar@lebretv.cat ) // Hilari Rodríguez (hilari@ebredigital.cat)

 

Imagina Ràdio S.L empresa constituïda l’any 2006, és qui gestiona la freqüència de ràdio atorgada també per concurs públic del Consell de l’Àudiovisual de Catalunya (CAC). Inicialment va tindre la seu social als estudis de l’antiga Ona Catalana, i actualment ja està integrada dins l’estructura multimèdia del mateix local que comparteixen el setmanari L’EBRE i L’EBRE TV.

 

Contactes:

Director: Josep Lluís Villa (villa@imaginaradio.com).

L’EBRE és el nom de la capçalera de referència, i la culminació d’un procès històric llarg i complex, on mostra fieddignament què ha estat i com ha evolucionat la premsa local i comarcal a Tortosa i al conjunt del territori al llarg de diverses décades.

Pel que fa a distincions cal ressenyar també que el setmanari L’EBRE ha obtingut al llarg dels anys diferents premis, entre els quals es pot destacar el premi al millor setmanari de Catalunya (premi Tassis Torrent, de la Diputació de Barcelona, l’any 2002), i el de la responsabilitat social atorgat l’Associació d’Empresaris de les Comarques de l’Ebre (AECE).

Edita 51 exemplars anuals (totes les setmanes a excepció de la de Nadal i Cap d’Any), amb una tirada de 5.000 exemplars i una audiència de 33.000 lectors acreditada pel Baròmetre de la Comunicació. Es distribueix a tots els quiscos i llibreries de les quatre comarques de l’Ebre (Baix Ebre, Montsià, Terra Alta i Ribera d’Ebre), i també en llibreries especialitzades en premsa comarcal de Tarragona i Barcelona. De format tabloide, les mides del paper són: 29x37 cm; i les de la taca de color: 26x34 cm. El dia de tancament és el dijous al migdia, i la data de publicació, tots els divendres. Informativament s’estructura en seccions temàtiques (Primera Plana, Societat, Política, Economia, Opinió, Esports i Cultura) i per seccions territorials (Tortosa, Amposta, La Ràpita, Baix Ebre/Montsià i Ribera d’Ebre/Terra Alta).

La defensa i promoció del territori de les Terres de l’Ebre, per aconseguir que tinga identitat pròpia a tots els efectes (la vegueria en la seua màxima expressió), és l’eix central de la línia editorial del setmanari (per això té una importància especial la informació política, igual que l’editorial o l’opinió). Però per aconseguir-ho cal estendre socialment entre tots els ciutadans els valors de la independència i la pluralitat (entesa com a democràcia participativa), des de plantejaments progressistes, catalanistes i de justícia social i igualtat d’oportunitats. Així per tant, s’aposta per fomentar la mobilització activa de la societat intercultural i també es dinamitza la conscienciació medioambiental, a la vegada que es fomenta un accelerat desenvolupament econòmic equilibrat per tal de recuperar el terreny perdut. Un plantejament transversal que, a més a més, requereix de l’atenció detallada a tots i cadascun dels municipis de les quatre comarques de l’Ebre, perquè només des de la cohesió territorial i social les Terres de l’Ebre (territori d’importantíssim bagatge cultural) poden assolir l’objectiu de ser l’espill de la nova Catalunya que es reclama des del sud, i en contacte directe amb el País Valencià i el Baix Aragó (més informació, a l’annex final).

Contactes:

Director: Josep Maria Arasa (jarasa@ebredigital.cat) // Directora adjunta, Economia i Tortosa: Vanesa Adell (vanesa.adell@ebredigital.cat) // Política i Societat: Óscar Meseguer (omeseguerj@hotmail.com) // La Ràpita i Montsià: Clara Tena (clara.tena@lebretv.cat) // Baix Ebre i Cultura: Carles Ferrando (carles.ferrando@ebredigital.cat) // Ribera d’Ebre i Terra Alta: Andreu Prunera (andreuprunera@gmail.com) // Agenda: Jaume Borja (agenda@ebredigital.cat) // Esports: Enric Algueró (enric.alguero@ebredigital.cat), David Castrejón (david.castrejon@hotmail.com) , Jesús Ferrando (esports@ebredigital.cat), Fran Carratalà (franimagina@hotmail.com) // Opinió: Cinta Puig (edicio@ebredigital.cat) // Especials: Vicky Curto (vcurto68@gmail.com)

Ebredigital.cat és el diari electrònic, ara ja portal i plataforma àudiovisual, que també pertany a l’empresa del setmanari. Ja en d’orige va ser un mitjà pioner (l’any 1997 es va convertir en el primer periòdic a internet) i en l’actualitat és el portal àudiovisual de L’EBRE TV i per extensió de tot el Grup L’EBRE. Un portal i una plataforma que està en plena expansió.
Des del mes d’octubre de 2012 la directora és la periodista Vanesa Adell (vanesa.adell@ebredigital.cat ).

Contactes:
- Directora: Vanesa Adell (vanesa.adell@ebredigital.cat)
- Servei tècnic: Óscar Alavedra (oscar.alavedra@ebretic.com)

 

L'Ebre Tv
 

L’EBRE TV va començar les emissions regulars el 29 de març de 2010. Des del seu començament la programació ha estat informativa i de servei públic, amb  un informatiu diari de qualitat com a eix central, i amb magazines i programes temàtics però al mateix temps rigorosos. L’EBRE TV està adscrita a La Xarxa i fa de corresponsal del territori per a les televisions locals de tot Catalunya, a més de produir diversos programes nacional, cas de Sector primari. Té una mitjana de 10.000 espectadors diaris amb un màxim de 14.000 en cap de setmana segons el Baròmetre de la Comunicació.

Contactes:
- Directora: Clara Tena (clara.tena@lebretv.cat)
- Informatius 24h: Carles Ferrando (carles.ferrando@lebretv.cat)
- Continuitat: Marcos Llambrich marcos.llambrich@lebretv.cat )
- Programes: Jordi Segarra (jordi.segarra.costa@gmail.com)


Imagina Ràdio té una audiència acreditada de 26.000 oïdors diaris i és la única emissora privada que cobreix les Terres de l’Ebre amb una oferta principalment musical i també amb programes d’interès general i butlletins horaris. Destaca el carrussel ‘Tots els gols’ el diumenge tarde.

 

Contactes:

- Director: Josep Lluís Villa (villa@imaginaradio.cat)
- Gerència: Josep Villa (gerencia@imaginaradio.cat)
 

Annex: antecedents del setmanari L’EBRE



El setmanari camina ja de cara els 600 exemplars, i suma ja 70 anys acumulats de premsa ebrenca. Tot plegat una llarguíssima tradició de premsa escrita que s’acumula al seu darrere. Perquè, sense tindre en compte que entre els antecedents de l’actual setmanari s’hi inclouen també més 70 anys de premsa local i comarcal ebrenca, no s’entendria la dimesió del mitjà en la seua màxima expressió. Un mitjà que, al capdavall, és el dipositari de gran part de la història més moderna de les Terres de l’Ebre (des de la dècada dels anys cinquanta ençà), per acabar convertint-se en la gran hemeroteca per a tot el territori del sud de Catalunya, dividida en les següents capçaleres:

La Voz del Bajo Ebro/La Veu del Baix Ebre L’any 1957 es crea La Voz del Bajo Ebro. És l’únic mitjà autoritzat en la dictadura i que recupera la tradició informativa de la ciutat de Tortosa, on convivien fins a quatre diaris abans de la Guerra Civil, que va trencar la rica història i tradició informativa a cavall del final del segle XIX i el començament del segle XX. Posteriorment, ja a l’any 1990, quan Joaquim Rambla es va convertir en el director del mitjà, la capçalera es va catalanitzar i va passar a dir-se La Veu del Baix Ebre, quan el mitjà va assumir una visió més catalanista i no exclusivament conservadora com en els seus orígens. La capçalera va deixar d’existir l’última setmana d’octubre del 2001, per donar pas a La Veu de l’Ebre, després d’haver-se publicat setmanalment durant 44 anys.

Ebre Informes L’any 1978, al mes de gener, naix Ebre Informes. Incorpora des del primer dia el concepte Terres de l’Ebre, una visió territorial compartida pels sectors progressistes i democràtics, principalment de Tortosa, però també d’Amposta (posteriorment es van escindir per crear el setmanari Migjorn). El mitjà va ser membre fundador de l’ACPC, coetani de les principals capçaleres de Catalunya que van acabar convertint-se en diaris de referència en la premsa comarcal de Catalunya (El Punt, Regió 7, Segre...). El fundador va ser Josep Bayerri i entre els seus directors han sigut Artur Gaya i Josep Lluís Villa, amb els quals es va produir una primera fusió amb el setmanari Migjorn l’any 1989. Aquesta capçalera va estar sortint al carrer setmanalment durant aproximadament 17 anys, fins que a l’any 1995 va passar a dir-se L’Ebre.

Migjorn L’any 1983 va nàixer el setmanari Migjorn, amb redacció central a Amposta, i dirigit també a la comarca del nord de Castelló, el Maestrat. El seu creador i primer director va ser Josep Lluís Ripollés i l’últim director va ser Josep M. Arasa, que va protagonitzar la fusió amb Josep Lluís Villa per acabar creant un mateix mitjà, durant uns anys amb capçalera compartida: Ebre Informes/Migjorn. Així per tant, el Migjorn va existir com a capçalera individual durant 6 anys, i 12 si es compta la coexistència compartida.

L’Ebre L’any 1995 naix el setmanari L’Ebre, sota la direcció de Josep Lluís Villa, que va iniciar la transformació definitiva de la premsa comarcal ebrenca cap a plantejaments definitivament professionals (paper premsa i rotativa, distribució a les quatre comarques, professionalització dels periodistes, informatització i equips autònoms d’edició...). Aquest mitjà va associar-se durant un temps amb El Punt i va repartir com a encartament, tant aquest diari com la revista Presència, convertint-se en un revusliu sense precedents al territori pel que fa a la seua expansió i progressió. L’últim número va sortir a l’octbure del 2001, la setmana abans de l’aparició de LA VEU DE L’EBRE, després d’haver-se editat durant 6 anys.