Diumenge, 12 de maig de 2013 | 09:57
Vostè es troba a: Inici > Opinió >

 Gestos finals?

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
ROBERT PASTOR
 Gestos finals?
 Robert Pastor
09/05/2013 10:57
La coordinadora “Gesto por la paz”, que al llarg de 28 anys s’ha manifestat en silenci per rebutjar les morts violentes d’ETA, ha decidit en assemblea i gairebé per unanimitat que les seves manifestacions han deixat de tenir sentit, donant així per confirmat el cessament de la “lluita armada”. Per acomiadar-se, faran una darrera concentració a Bilbao, el primer de juny.

De la seva banda, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va convocar els responsables del servei secret (CNI), de la guàrdia civil i de la policia nacional perquè li expliquessin quin dels tres informes respectius sobre el grup terrorista és el bo. El del CNI donava ETA per definitivament desactivada; el de la guàrdia civil, que està inactiva, però organitzada, a més de molt debilitada. El del cos policíac, la dona per “aletargada”, però disposada a “reaparèixer” en qualsevol moment. I les fonts originals rematen la notícia constatant que Rajoy no va poder treure l’aigua clara, perquè cadascú dels presents es va ratificar en la seva impressió.
 
Tot això no treu que les forces de seguretat i el sistema judicial continuïn la persecució dels delictes i dels delinqüents, com marca la lògica i la tesis, segons la qual, no hi haurà mesures d’alleujament en aquests àmbits, ni en el penitenciari, mentre no arribi la dissolució final de l’organització.
 
Després de la presentació a l’Audiència Nacional de dos suposats col·laboradors en menor grau, aquesta mateixa setmana el ministre de l’Interior espanyol donava per desmantellada l’estructura “logística” d’ETA amb les detencions dels sis suposats responsables per la policia francesa, amb la col•laboració de la guàrdia civil, i a les ciutats de Blois, Brive i Montpeller.
 
Els detinguts són l’expert en explosius Andoni Goikoetxea, Raul Aduna, Igor Urearte, Julen Mendizabal, Ekhiñe Eizagirre i Kepa Artuz. Segons fonts de la lluita antiterrorista, tots sis eren els responsables de mantenir els arsenals d’armes i explosius que tindrien repartits per diversos zulos a l’Estat veí i que intentarien localitzar mitjançant les declaracions dels arrestats.
 
Presentat així, i amb les reserves habituals davant anuncis de desarticulacions que s’han vingut repetint desenes o centenars de vegades des de fa mig segle, semblaria que s’està aconseguit el desarmament de l’organització, no per lliurament, sinó per captura. Algú del govern estatal ha arribat a donar el missatge que, si no es dissol aviat, ETA podria arribar al mateix punt de destí que  els GRAPO.
 
La notícia es bona; millor, en la mesura de l’autenticitat de les declaracions oficials sobre l’abast de la batuda. Les reaccions dels afectats, i del seu entorn ideològic, són també previsibles i tan de bo no passin de la paraula. Seria del tot decebedor, hores d’ara i amb tot el que s’ha avançat, que haguessin de tornar els gestos de “Gesto”.

Robert Pastor
Periodista
 
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
CatalunyaPress - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1