Dijous, 16 de maig de 2013 | 09:48
Vostè es troba a: Inici > Societat >

 Bellvitge i Vall d'Hebron acumulen esperes de 16 mesos per a  cirurgia coronària

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
 Així ho afirmen Metges de Catalunya
 Bellvitge i Vall d'Hebron acumulen esperes de 16 mesos per a  cirurgia coronària
Societat 16/05/2013 07:38
operacions
   Els hospitals Vall d'Hebron i Bellvitge, adscrits a l'Institut Català de la Salut (ICS), acumulen una espera per realitzar una cirurgia coronària de prop de 16 mesos, segons ha lamentat aquest dimecres el sindicat Metges de Catalunya (MC), que esgrimeix xifres recollides pels propis facultatius.
   D'aquesta manera, a dia d'avui es troben en llista d'espera per ser intervinguts del cor 503 pacients en tots dos centres --257 en Bellvitge i 246 al Vall d'Hebron--, la qual cosa provoca que en l'actualitat s'estigui operant a les persones que van entrar en llista d'espera a l'octubre de 2011 i al gener de 2012, respectivament.

"RISC" PER Als PACIENTS
 
   La vicepresidenta del sindicat i delegada de MC en Bellvitge, Teresa Fuentelsaz, ha deplorat que aquests temps d'espera "poden posar en risc la vida dels pacients", donant per fet a més que durant l'estiu, a causa del tancament de plantes i quiròfans, aquestes xifres aniran en augment.
 
   Fuentelsaz ha reconegut que, dins de la llista d'espera, es dóna prioritat als pacients més greus i que, en cas de descompensacions importants, els hospitals ingressen als malalts i els operen d'urgència, encara que això fa que els pacients que es mantenen estables vegin com el temps d'espera és cada vegada major, ha defensat.
 
   Per això, MC --sindicat majoritari en la sanitat pública catalana-- ha demanat que el pressupost sanitari d'aquest 2013 quedi al marge de noves retallades, independentment de la xifra final de dèficit.
 
METGES REBUTGEN SER CÒMPLICES
 
   El sindicat recollirà igualment xifres entre els facultatius sobre llistes d'espera per fer-les públiques, en entendre que les xifres de la cirurgia coronària demostren que les retallades sí tenen impacte en l'atenció i els metges no volen ser "còmplices del desmantellament del sistema de salut públic".
 
   El conseller de Salut, Boi Ruiz, va assegurar durant la presentació a l'abril en el Parlament dels resultats de salut en 2012 que el temps mitjà d'espera a Catalunya per ser operat d'una cirurgia cardíaca valvular era de gairebé quatre mesos, i per a una cirurgia cardíaca coronària d'una mica més de dos mesos i mitjà.
 
     El Ministeri de Sanitat recomana que el temps d'espera per a aquestes patologies no superi els sis mesos, si ben el conseller va anunciar a l'octubre de 2011 la instauració d'un circuit preferent per reduir aquest temps fins als dos mesos, unes xifres que, segons MC, s'incompleixen llargament en el cas de dos dels hospitals més grans de Catalunya i de referència per al tractament d'aquestes patologies en el cas de Barcelona.
 
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
CatalunyaPress - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1