Diumenge, 19 de maig de 2013 | 10:01
Vostè es troba a: Inici > Economia >

 El 45% de les empreses espanyoles va registrar pèrdues en 2012

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
ECONOMIA
 El 45% de les empreses espanyoles va registrar pèrdues en 2012
Economia 14/05/2013 14:16
EMPRESES
El 45% de les empreses espanyoles va registrar pèrdues en 2012, una dada que contrasta amb les xifres de 2011, quan un 27% va tancar l'any en nombres vermells, segons l'IV Diagnòstic Financer de l'Empresa Espanyola elaborat per Eada en col·laboració amb Pimec.
"Les empreses s'han quedat sense combustible i sense reserva, i quan passa això, es per al cotxe. Estem en serioses dificultats per caminar i per respirar", ha afirmat aquest dilluns el secretari general de la patronal, Antonio Cañete, durant la presentació de l'informe elaborat a partir d'una enquesta realitzada a 372 companyies, en la seva majoria petites i mitjanes.

Un dels factors que explica la pèrdua de beneficis és la caiguda de la facturació, que s'ha reduït un 5,02%, després que l'any anterior ja caigués un 1,11%, alhora que la rendibilitat mitjana s'ha situat en el 5,1%, "un nivell propi dels anys 90".
 
Els empresaris segueixen destacant com un dels principals esculls l'accés al finançament --el 58% ha afirmat seguir suportant importants restriccions--, així com la morositat, dos factors que impacten de ple sobre la tresoreria dels negocis.
 
"La morositat era un càncer que no havíem detectat, i que amb la crisi ha fet metàstasi", ha afirmat Cañete, després de ressaltar que, a pesar que el termini de cobrament ha passat de 87 a 79 dies, el 46% de les empreses ha sofert un augment de la morositat que ha costat una mitjana de sis milions d'euros diaris al conjunt de les companyies. 
 
El professor d'Eada Rafael Sambola ha explicat que aquesta situació es converteix en el peix que es mossega la cua, doncs mentre les empreses registrin nombres vermells, els bancs difícilment els prestaran diners, per la qual cosa ha instat a les administracions --especialment a la UE-- a aplicar urgentment mesurades d'estímul mitjançant "inversions productives".

"Les nostres empreses es moren i el consum públic no existeix. Ja no podem retallar més, cal créixer; la primera que ha de fer reformes és la UE", ha afirmat Sambola.
 
ADMINISTRACIÓ
 
El 74% de les empreses que en 2012 ha treballat amb l'administració han afirmat haver tingut problemes per l'alta taxa de morositat: un 57% ha dit haver sofert "greus problemes de tresoreria", i un 17% ha assegurat que les demores de pagament han estat causa d'importants pèrdues que les han forçat a retallar plantilles.
 
Tot això, a pesar que durant l'any passat es va engegar el Pla de Pagament a Proveïdors de més de 27.000 milions d'euros, per la qual cosa Sambola ha considerat "imprescindible" que el Govern torni a engegar una mesura similar, i que a partir del proper any es posi al dia en els pagaments i no necessiti aplicar més mesures extraordinàries. 
 
FUTUR
 
Sambola ha assegurat que després que en 2012 més de 26.000 negocis que cotitzaven a la Seguretat Social hagin tancat les seves portes, aquesta xifra podria anar en augment aquest any, a pesar que el 34% de les consultades preveu augmentar la seva facturació.
 
Segons ha explicat, gran part del 55% d'empreses que han declarat beneficis en 2012 es troben en un punt d'equilibri, és a dir, molt properes al benefici zero, de manera que "una baixada del 1% de la facturació les portaria a registrar pèrdues" i, possiblement, es veurien abocades a un concurs de creditors.
 
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
CatalunyaPress - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1