Diumenge, 19 de maig de 2013 | 10:00
Vostè es troba a: Inici > Noticia 6 imatges (2) >

Milers de persones surten als carrers en el segon aniversari del 15M

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
<?php echo htmlspecialchars(CLI_IMPRIMIR); ?> <?php echo htmlspecialchars(CLI_ENVIO_AMIGO); ?> Veure i/o afegir comentaris
FacebookTwitterMy SpaceGoogle ReaderYahooMenéameDiggDeliciousTechnoratiFresqui
SOCIETAT
Milers de persones surten als carrers en el segon aniversari del 15M
(2) 12/05/2013 22:43
sol
sol
Milers de persones han sortit als carrers de les principals ciutats d'Espanya per criticar al Gobierno i al sistema financer coincidint amb el segon aniversari de la manifestació originària del 15M a Madrid. Les més multitudinàries han estat les de Madrid, epicentre del moviment, Barcelona i València.
    A Madrid, els 'indignats' han anat augmentant en nombre conforme passava la tarda, fins a pràcticament omplir la Porta del Sol, símbol del 15M. La jornada es va iniciar amb diferents marxes que van arrencar des d'Atocha, plaça de Cibeles i el Temple de Debod.

   A les vuit de la tarda van repetir un dels gestos habituals, realitzant a la plaça madrilenya un 'crit mut' de protesta. Mostrant ambdues mans, els manifestants han romàs en silenci durant un minut, que després han trencat amb un aplaudiment unànime i amb crits com "sí, es pot", "dimissió" i "que no ens representen", una de les consignes, aquesta última, més corejades fa dos anys en els inicis de la protesta ciutadana.  
 
   Tot seguit, s'han celebrat diferents assemblees emmarcades en la iniciativa #Tomatuágora. De fet, aquesta iniciativa ha estat anunciada amb la col·locació d'una enorme pancarta que cobria parcialment la cúpula de cristall del Metre de Sol que es troba en el centre de la plaça. 
 
   Els membres dels diferents grups de treball i agrupacions de barris han passat explicar l'aconseguit en aquests dos anys de mobilitzacions i també han debatut sobre els objectius amb vista al futur. 
 
   Un dels moments més aplaudits ha estat quan des de la megafonia s'ha esmentat a la vídua de l'escriptor José Luis Sampedro, Olga Lucas, que ha participat en la manifestació i posterior assemblea, i que ha estat l'encarregada de llegir els resultats de la consulta popular a favor de la Sanitat Pública. 
 
   Els manifestants han portat banderes de la República i han mostrat pancartes a favor de la sanitat i educació públiques, així com d'Anonymous i de Palestina. Tant a Madrid com en la resta de ciutats espanyoles, la indignació ha mobilitzat a persones de diferents edats, incloent als 'yayoflautas', i ha col·lectius antidesahucios o afectats per les preferents bancàries. 
 
   En un ambient festiu, un dels escassos moments de tensió s'ha viscut a Madrid quan un grup d'agents de la Policia, alguns amb càmeres de vídeo, s'ha incrustat entre els 'indignats', que van respondre de forma unànime amb crits de "fora, fora" i xiulades. Davant aquesta reacció, els agents van desistir i van tornar als seus llocs de vigilància des del perímetre de la concentració. 

ALTRES CIUTATS
 
   Barcelona ha estat una de les ciutats amb major afluència de manifestants. Uns 5.000 membres del col·lectiu del 15M han celebrat aquest diumenge el segon aniversari del seu naixement amb una marxa a Barcelona sota el lema 'Parem el genocidi financer, junts podem'.
 
   La manifestació, que ha partit a les 18.00 hores de la plaça Catalunya i ha acabat unes dues hores després en l'Arc de Triomf, ha comptat amb la presència de col·lectius com els 'iaioflautas', la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) i associacions de suport a l'educació pública, entre altres entitats.
 
   Una multitudinària manifestació ha recorregut aquest diumenge els principals carrers del centre de València al crit de consignes com "ho criden democràcia i no ho és" o "no ens representen" en el segon aniversari del Moviment 15-M, que "segueix molt viu avui dia", segons els assistents, perquè els ciutadans estan "més indignats que mai".
 
   Cinc columnes han partit a les 18.00 hores des de les torres de Quart i Serrans, l'Hospital General, el pont d'Aragó i el CIE de Sapadors per confluir una hora després enfront de l'Estació del Nord, des d'on ha partit la manifestació unitària sota el lema 'Tots junts, més indignats que mai'. 
 
   Els assistents han corejat càntics contra el sistema, els polítics i les retallades o la troica, encara que aquest any han destacat les referències als desnonaments i l'atur. Així, una gran pancarta mostrava les 727.500 raones per al canvi, coincidint amb el nombre d'aturats a la Comunitat, mentre que alguns participants han demanat que "el proper desnonament sigui en la Moncloa".
 
   A Andalusia, milers de persones han sortit al carrer en la tarda d'aquest diumenge a Sevilla, Màlaga i Jaén en el marc de les manifestacions convocades a nivell nacional amb motiu del segon aniversari del naixement del moviment 15-M al maig de 2011. 
 
   A Bilbao, el segon aniversari del 15M ha servit per denunciar que els "beneficis d'alguns són la misèria de la resta". La marxa, que ha partit del Sagrat Cor passades les 18.00 hores, ha recorregut els principals carrers de la capital biscaina i ha comptat amb la presència de membres de diferents col·lectius i moviments socials, entre ells la plataforma antidesahucios.
 
   Durant la manifestació, que ha comptat amb el suport d'Ezker Batua i altres formacions, s'han corejat crits com "no és una crisi és una estafa" o "la llei d'estrangeria contra la monarquia" i els participants han mostrats cartells amb els lemes "roben salut" i "pren el carrer".
 
<?php echo htmlspecialchars(CLI_IMPRIMIR); ?> <?php echo htmlspecialchars(CLI_ENVIO_AMIGO); ?> Veure i/o afegir comentaris
FacebookTwitterMy SpaceGoogle ReaderYahooMenéameDiggDeliciousTechnoratiFresqui
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
CatalunyaPress - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1