Dilluns, 20 de maig de 2013 | 09:56
Vostè es troba a: Inici > Opinió >

 Una pròrroga necessària, però provisional 

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
marta-llorens90x90
 Una pròrroga necessària, però provisional
 
 Marta Llorens
15/05/2013 11:26
 Ahir la Generalitat va aprovar una adaptació de la pròrroga pressupostària a la nova previsió de l’objectiu de dèficit de 2013 establert per la UE. Es tracta d’una mesura provisional, però que, de moment, permetrà que els departaments del govern català tinguin més marge de despesa (del 72% que suposava el 0,7% de dèficit al 86% que representa l'1,2 actual).
La nostra voluntat de CIU és presentar els pressupostos al més aviat possible, però, per fer-ho necessitem saber de què disposarem. Fer-ho a cegues, tal com reivindiquen alguns partits catalans, és una pèrdua de temps i un engany a la societat perquè amb tota probabilitat s’haurien de modificar quan es conegués la realitat del dèficit permès.

Aquesta voluntat del govern de CiU de presentar uns pressupostos per a aquest any té només dues condicions: que l'Estat flexibilitzi el dèficit i que hi hagi suport parlamentari. La flexibilització del dèficit exigirà que el govern de l’Estat en faci un repartiment asimètric entre les diferents comunitats autònomes perquè no totes han fet el mateix esforç fiscal i pressupostari. En el cas de Catalunya el sostre de dèficit hauria d’estar per sobre del 2%. Si és inferior difícilment es podran garantir les estructures de l’estat del benestar. I aquesta és, precisament, la línia vermella que no volem traspassar. Per això exigim la flexibilització del dèficit, tot i saber que igualment comportarà ajustos dolorosos.

La segona condició que posem és que els pressupostos tinguin suport parlamentari. És evident que no l’obtindrem del PP català ja que no sembla massa partidari de què Catalunya disposi de més recursos per mantenir els serveis bàsics.

El PP català no defensa els catalans i per això ha quedat desautoritzat i ja no és un interlocutor per negociar els pressupostos. Ara, l’única interlocució vàlida és amb el govern del Estat. Per això és motiu de celebració que ens els últims dies s’hagi començat a recuperar l’esperit del diàleg. A Unió i a CiU sempre hem defensat la necessitat de parlar amb tothom per intentar resoldre les dificultats i sembla que ara el govern espanyol també hi està disposat.

Els temps no són fàcils per a ningú, però hi haurà més possibilitats d’èxit des del diàleg i la negociació que no pas des de la confrontació i des de la voluntat d’escanyar Catalunya, com el govern del PP ha estat fent fins ara. Caldrà veure si aquesta voluntat de parlar del govern Rajoy es manté o només és foc d’encenalls.

Marta Llorens, vicepresidenta portaveu d’Unió i portaveu adjunta de CiU al Parlament de Catalunya.
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
CatalunyaPress - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1